„Žodis iš S raidės“ – speciali renginių programa savižudybių prevencijai | Kas vyksta Kaune

„Žodis iš S raidės“ – speciali renginių programa savižudybių prevencijai

Organizatorių nuotr.

Kas 40 sekundžių pasaulyje priimamas sprendimas atimti sau gyvybę, o šiame skaudžiame kontekste ne išimtis tiek visa Lietuva, tiek Kaunas. Vien pernai mieste nusižudė beveik pusė šimto kauniečių. Visuomenės sveikatos specialistai bei psichologai pažymi, jog prisidėti prie šių statistinių skaičių mažinimo gali kiekvienas ir kviečia į įtraukiančias Pasaulinės savižudybių prevencijos dienos paminėjimo veiklas – nuo diskusijų ir filmų seansų iki meninių performansų.

Rugsėjo 10-ąją, minint Pasaulinę savižudybių prevencijos dieną, Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras kauniečius kviečia skirti laiko bei dėmesio šiandien vienai opiausių socialinių temų.

„Jau ne vienerius metus Lietuvą lydi tragiškas statistinis rodmuo – savižudybių skaičius, tenkantis 100 tūkst. gyventojų. Jis mūsų šalyje yra didžiausias tarp visų Europos Sąjungos šalių, o vien pernai sprendimą pasitraukti iš gyvenimo priėmė net 44 kauniečiai. Minint Pasaulinę savižudybių prevencijos dieną su visa Europa ir pasauliu kviečiame kiekvieną – sukurkime viltį imdamiesi veiksmų“, – sako Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro direktorė Gerda Kuzmarskienė.

Visą rugsėjį kauniečiai bus kviečiami įsitraukti į skirtingo tipo veiklas bei renginius, skirtus atkreipti dėmesį į savižudybių problematiką, suprasti, iš kur ji kyla ir sužinoti, kaip pastebėti pirmuosius ženklus, signalizuojančius apie sprendimą atimti sau gyvybę.

Pajausti per meną

Ypatingą reikšmę visuomenėje turinčios Pasaulinės savižudybių prevencijos dienos programa prasidės dar šios dienos išvakarėse – rugsėjo 9-ąją, penktadienį. Socialinė akcija įvairiais formatais vyks visą dieną, tačiau vienu ryškiausių jos akcentu taps 12 val. prasidėsiantis šokio teatro „Aura“ pasirodymas Vienybės aikštėje. Socialinės akcijos organizatoriai atskleidžia, jog jau penktadienio rytą miesto gatvėse pasirodę tamsiais siluetais persirengę  statistai įkūnys nevilties ir minčių apie pasitraukimą kamuojamus žmones bei primins apie jau išėjusius.

„Šokio teatro „Aura“ performansas „Įsivaizduok“ bus skirtas atkreipti dėmesį į tuos, kurie visuomenėje jaučiasi svetimi, kitokie. Tikime, jog jis privers susimąstyti apie tai, kokį psichologinį skausmą išgyvena žmogus, kuris jaučiasi vienišas, atstumtas ir kitoks“, – sako veiklų koordinatorė, Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro psichologė Kristina Navickienė.

Auros teatras / Organizatorių nuotr.

Pasibaigus šokio spektakliui, socialinė akcija persikels į kino teatrą „Romuva“, kur iniciatyvos dalyviai bus kviečiami į nemokamo, daug dėmesio sulaukusio filmo „Žodis iš S raidės“ peržiūrą. Filmas pasakoja bandžiusių nusižudyti žmonių istorijas, tačiau įdomu tai, jog jomis siekiama ne šokiruoti ar įbauginti, o priešingai – įkvėpti vilties, paskatinti kalbėti apie psichologinius sunkumus bei susimąstyti apie tuos, kurie juos patiria.

„Jauna fotografė, dviejų vaikų tėtis, žmogaus teisių aktyvistė – tai žmonės, kurie, atrodytų, gyvena normalų, įprastą gyvenimą, tačiau viduje yra palūžę ir sugniuždyti. Kaip atsitiesti ir kaip padėti su panašiomis problemomis susiduriantiems artimiesiems, draugams ar kolegoms?“, – filmo problematiką perteikia psichologė.

Atsižvelgiant į filmo metu kylančius klausimus, prieš ir po jo, šiomis temomis kvies diskutuoti savižudybių prevencijos srityje dirbanti atvejo vadybininkė, psichologė Birutė Ramoškienė. Tiesa, vietų skaičius ribotas, tad norintys dalyvauti peržiūroje kviečiami į ją užsiregistruoti jau dabar, spustelėję ČIA.

Viena tema, skirtingi būdai apie ją kalbėti

Nuo rugsėjo 10-osios Pasaulinės savižudybių prevencijos dienos programą tęs dar šeši, į skirtingas tikslines grupes orientuoti renginiai bei renginių ciklai. Visų jų tikslas – paskatinti miestiečius nelikti abejingais ir suteikti įrankius suprasti savižudybių problematiką per jiems artimą prizmę.

„Jau šį šeštadienį nuo 13 val. kauniečius kviesime dalyvauti nuotykiais, įdomiomis užduotimis bei galvosūkių gausa išsiskiriančiame pramoginiame orientavimosi žaidime „Sprendimas visada yra“. Įtraukiančiu ir kiekvienam artimu renginio formatu sieksime skatinti solidarumą įvairaus amžiaus gyventojų gretose. Na, o norint dalyvauti, tereikės suburti komandą nuo 2 iki 5 asmenų, su savimi turėti fotografuojantį išmanųjį įrenginį su mobiliuoju internetu, rašymo priemonę ir iš anksto užsiregistruoti adresu: http://registracija.nuotykiaitau.lt. Žaidimas truks apie 2,5 val. per kurias dalyviai pėsčiomis turės įveikti apie 7 km atstumą, tad rekomenduojama dėvėti patogią aprangą bei avalynę. Žaidimo užduotys bus pateikiamos adresu: https://kaunas.nuotykiaitau.lt“, – sako K. Navickienė.

Taip pat visą rugsėjį kauniečiai bus kviečiami į dar vieno filmo – „Trešnių sodas“ – peržiūrą. Irano režisieriaus Abbas Kiarostami juosta bus siekiama atkreipti dėmesį į išliekančius itin didelius vyrų savižudybių skaičius, statistiškai net dvigubai lenkiančius sau gyvybę atimti pasiryžusių moterų skaičių.

„Nors liūdesys šioje juostoje yra pagrindinis palydovas, ją peržiūrėti rekomenduojama kiekvienam, neabejingam išgyvenantiems psichologinius sunkumus. Pagrindinis filmo herojus Badii yra stipriai kenčiantis žmogus, priėmęs sprendimą nusižudyti. Veikėjas įsitikinęs, jog savižudybė yra paties Dievo žmogui suteikta skausmo teisė, tad Badii lieka vienintelė kliūtis – surasti, kas jį po mirties palaidos“, – su siužetu supažindina visuomenės sveikatos biuro psichologė.

Filmą „Trešnių sodas“ kauniečiai galės žiūrėti nuo rugsėjo 16 dienos nuotoliniu būdu, o rugsėjo 29 dieną – susitikti virtualioje diskusijoje su Kauno apskrities vyrų krizių centro direktore, psichologe ir psichoterapeute Dovile Bubniene. Diskusijos metu, atsispiriant nuo filmo, dalyviai bus kviečiami kalbėti vyrų emocinės sveikatos bei pagalbos savižudiškų minčių turintiems asmenims bei jų artimiesiems temomis. Tiek dalyvauti peržiūroje, tiek diskusijoje, nemokamai, gali visi norintys, tačiau būtina išankstinė registracija spustelėjus ČIA.

Ugdys gebėjimus pastebėti savižudybės signalus

Daug dėmesio rugsėjį Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistai skirs ir mokymams, skirtiems ugdyti pastabumą psichologinius sunkumus patiriančių asmenų atžvilgiu.

„Labai svarbu ne tik atjausti, bet ir laiku suteikti reikiamą pagalbą. Dėl šios priežasties net dvi veiklos bus skirtos ugdyti gebėjimą pastebėti artėjančios savižudybės ženklus, mokėti į juos tinkamai reaguoti ir imtis reikiamų priemonių. Psichologus, pedagogus ir visuomenės sveikatos specialistus visą rudenį kviesime į savižudybių intervencijos mokymus „Stresas, psichologinis skausmas ir savižala“, kurių metu dalyviai įgis žinių kaip atpažinti emocinius sunkumus patiriančius vaikus bei jaunuolius ir kaip vėliau jiems tinkamai padėti. Taip pat rudenį organizuosime ir savižudybių prevencijos mokymus „Lieptas“, atvirus tiek specialistams, tiek miestiečiams, norintiems gebėti atpažinti savižudybės grėsmės ženklus, tinkamai užmegzti kontaktą ir suteikti reikiamą pagalbą“, – sako direktorė G. Kuzmarskienė.

Pirmieji „Stresas, psichologinis skausmas ir savižala“ mokymai vyks jau rugsėjo 13 dieną viešbutyje „Kaunas Hotel“. Kaip ir kitose veiklose, šiuose mokymuose norintys specialistai gali dalyvauti nemokamai užsiregistravę ČIA.

Tuo tarpu pirmieji mokymai „Lieptas“ viešbutyje „Kaunas Hotel“ planuojami rugsėjo 22 dieną. Nemokamai užsiregistruoti į 4 akademinių valandų trukmės užsiėmimus, kuriuos ves sertifikuotos Europos psichologės Lietuvoje, profesorė Nida Žemaitienė ir Lietuvos psichologų sąjungos vadovė Valija Šap, norintys kviečiami ČIA.

Speciali renginių programa / Organizatorių nuotr.

Tiek moksleiviams, tiek senjorams

Atskiros savižudybių prevencijai skirtos veiklos bus nukreiptos ir į dvi šiame kontekste bene jautriausias gyventojų grupes – senjorus bei moksleivius.

„Gana dažnai vyresnio amžiaus asmenys susiduria su vienatvės, ligų, per gyvenimą susikaupusių išgyvenimų ar praradimų emociniu svoriu. Jų skausmas neretai plika akimi nepastebimas, tačiau vedantis į drastiškas mintis bei sprendimus. Atitinkamai, dalį savižudybių prevencijai skirtų veiklų nukreipėme būtent į šią – senjorų – grupę. Visus vyresnius kauniečius rugsėjo 30 dieną kviečiame į nemokamą 3 val. trukmės paskaitą „Baziniai savižudybių prevencijos mokymai“, kurios metu dalyviai įgis žinių, kaip atpažinti apie savižudybę svarstantį asmenį, kaip su juo kalbėtis ir kaip jį nukreipti pas reikiamą specialistą“, – sako K. Navickienė.

Mokymai senjorams bus organizuojami adresu Vaidoto g. 115, Kaune, o išankstinė registracija į juos vykdoma spustelėjus ČIA.

„Visą renginių programą užbaigsime jau Pasaulinei psichikos dienai paminėti skirtu 6-7 klasių moksleivių protmūšiu – viktorina „Geros savijautos link“. Viktorina sieksime supažindinti jaunuolius su būdais, padedančiais efektyviai pagerinti savo emocinę ir psichologinę savijautą užplūdus sunkesnėms mintims, stresui, rūpesčiams, nerimui ar išgyvenimams“, – sako psichologė.

Protmūšis vyks spalio 10 dieną nuo 13 iki 15 val., o jame dalyvaus dešimt komandų iš skirtingų Kauno ugdymo įstaigų. Viktorinos dalyviai bus kviečiami ieškoti, kurti, dalintis būdais kaip stiprinti savo psichinę sveikatą bei patikrins savo žinias kaip efektyviausiai  užtikrinti gerą savijautą. Renginys vyks adresu Vaidoto g. 115, Kaune. Norinčios dalyvauti mokyklos ar jų komandos kviečiamos užsiregistruoti susisiekus el. paštu kristina.navickiene@kaunovsb.lt.

Daugiau informacijos apie Pasaulinei savižudybių prevencijos dienai skirtas veiklas galima rasti Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro internetinėje svetainėje arba „Facebook“ profilyje.

Renginių organizatoriai: Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras ir Kauno miesto savivaldybė.

Renginių partneriai: VšĮ „Meno avilys“, Kauno šokio teatras „Aura“, Kauno kino centras „Romuva“, VŠĮ „Kauno poliklinika“, Kauno Maironio universitetinė gimnazija ir VŠĮ „Nuotykiai Tau“.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA