Koncertinio turo Europoje metu Kaune svečiuosis Taivano muzikantai | Kas vyksta Kaune

Koncertinio turo Europoje metu Kaune svečiuosis Taivano muzikantai

TECO-LA nuotr.

Rugsėjui baigiantis, į Lietuvą atvyks bei porą koncertų surengs Nacionalinio Taivano simfoninio orkestro muzikantai ir smuikininkas Robertas Chenas, klausytojams parengę W. A. Mozarto, F. Schuberto ir A. Piazzollos kūrinių programą. Taivaniečių koncertas Kauno valstybinėje filharmonijoje įvyks rugsėjo 26-ąją.

Kaip portalui „Kas vyksta Kaune“ patikslino ne vieną dešimtmetį šiai kultūros įstaigai vadovaujantis Justinas Krėpšta, tai bus pirmasis taivaniečių muzikantų pasirodymas Kauno scenoje. „Anksčiau, savo programose esame turėję iš tų kraštų, konkrečiai, – iš Kinijos, svečių (kol dar Lietuvos santykiai su šia šalimi buvo kitokie), bet Taivano muzikantų pasirodymo mūsų scenoje kauniečiai dar neturėjo progos pamatyti“, – sakė filharmonijos vadovas.

Ir dar pridūrė, jog koncerte klausytojai greta plačiai žinomos klasikos galės išgirsti ir Taivano kompozitorės Shih-Hui Chen kūrinio „Fantazijos slyvų žiedų tema“ trečiąją finalinę dalį. „Joje labiausiai išryškėja sodri ir elegantiška nanguano – tradicinio Pietų Kinijos ir Taivano muzikos stiliaus, kilusio iš Hanų ir Tangų dinastijų, melodija“.

1945-aisiais įkurtas Nacionalinis Taivano simfoninis orkestras (NTSO) – seniausias toks šalyje. Nuo 2012-ųjų šį 78 narių orkestrą, įsikūrusį Taivano muzikos ir kultūros parke Vufenge, Taičunge, globoja Taivano kultūros ministerija. Vadovaujant orkestro direktoriui Liu Suan-Yungui ir vyriausiajam kviestiniam dirigentui Lan Shui, jis kasmet surengia 180 pasirodymų su garsiais šalies ir užsienio atlikėjais.

Greta koncertinės programos, įrašinėja šalies kompozitorių kūrinius, tradicinę ir aborigenų muziką, Vakarų klasikinę muziką, taip stengdamasis pasiekti kuo didesnę auditoriją. NTSO reguliariai koncertuoja visame Taivane gastroliavo ir žemyninėje Kinijoje, Singapūre, vakarinėje JAV pakrantėje, koncertavo San Chosė scenos menų centre, „Walt Disney“ koncertų salėje Los Andžele ir sulaukė kritikų pripažinimo.

Nuo pat įsikūrimo pradžios orkestras vaidina svarbų vaidmenį populiarinant klasikinę muziką Taivane. Daug dėmesio skiria švietėjiškai veiklai, – prisideda prie klasikinės muzikos mokytojų ugdymo bei skatina bendruomenę muzikuoti, organizuodamas įvairius projektus.

Taivaniečių kilmės smuikininkas R. Chenas gyvena ir kuria Amerikoje, jis – ilgametis Čikagos simfoninio orkestro koncertmeisteris. Kaip solistas jis koncertavo Los Andželo filharmonijoje, grojo su Švedijos radijo simfoniniu orkestru, Japonijos naujosios filharmonijos orkestru, Hanoverio NDR radijo, Azijos filharmonijos bei Bornmuto simfoniniu orkestrais.

Smuikininkas muzikuoja įvairiuose kameriniuose ansambliuose, yra vienas iš styginių kvarteto „Johannes Quartet“ įkūrėjų, taip pat – dažnas muzikos festivalių (Aspeno, Santa Fė, La Chojos, Moritzburgo ir kitų) dalyvis.

Pirmasis Taivano simfoninio orkestro styginių grupės muzikantų bei solisto Roberto Cheno surengto turo Europoje koncertas įvyks rugsėjo 22 dieną Vienos „Musikverein“ salėje, Austrijoje. Rugsėjo 25-ąją svečių muzikavimo bus galima pasiklausyti Vilniuje, kitą dieną – Kaune.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA