Nepaprastąją padėtį siūloma pratęsti iki gruodžio vidurio | Kas vyksta Kaune

Nepaprastąją padėtį siūloma pratęsti iki gruodžio vidurio

BNS 2022/09/06 08:17
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Dėl Rusijos karinės agresijos Ukrainoje Vidaus reikalų ministerija Lietuvoje nepaprastąją padėtį siūlo pratęsti iki gruodžio vidurio.

Kaip antradienį informavo VRM, nepaprastąją padėtį visame Lietuvos pasienio ruože su Rusija ir Baltarusija Vyriausybei siūloma pratęsti iki gruodžio 16 dienos 24 valandos. Vyriausybė šį siūlymą svarstys trečiadienį, galutinį sprendimą turės priimti Seimas.

Pagal šiuo metu galiojantį Seimo nutarimą nepaprastoji padėtis baigsis galioti rugsėjo 16 dienos pabaigoje.

Pasako vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės, Rusijai pradėjus karinę agresiją prieš Ukrainą ir jos žmones grėsmės Lietuvos visuomenės rimčiai ir saugumui išliko.

„Nesaugi ir nestabili geopolitinė situacija sudaro sąlygas Rusijos ir Baltarusijos valdžios institucijoms vykdyti hibridines atakas ir įvairiausio pobūdžio provokacijas prieš Lietuvą. Reaguodami į tai, turime taikyti būtinas saugumo priemones galimoms grėsmėms atremti“, – sako A. Bilotaitė.

Anot jos, pastaruoju metu Baltarusijos režimas vis aktyviau ima naudoti migrantus kaip hibridinės agresijos prieš Lietuvą formą – šiais metais į Lietuvą jau neįleisti beveik 6 tūkst. migrantų. Lietuvos valdžios atstovų teigimu, Baltarusijos pareigūnai gadina Lietuvos pasienyje su Baltarusija įrengtą fizinį barjerą, organizuoja neteisėtų migrantų privežimą prie valstybės sienos ir juos nukreipia į Lietuvos teritoriją.

Nepaprastosios padėties metu bus tęsiamos kai kurios jau taikomos priemonės: sustiprintu režimu saugoma valstybės siena ir vykdomi patikrinimai pasienyje.

Ir toliau galios griežtesnis vizų režimas – vizų išdavimas Rusijos ir Baltarusijos piliečiams sustabdytas Lietuvos Respublikos vizų išdavimo tarnybose užsienyje, išskyrus atvejus, kai tarpininkauja Užsienio reikalų ministerija.

Šiuo laikotarpiu siūloma pasitelkti valstybės rezervą siekiant užtikrinti valstybės institucijų, dalyvaujančių valdant nepaprastąją padėtį, tinkamą finansavimą bei pašalinti galimas grėsmes valstybės nacionalinio saugumo interesams.

Pažymima, kad nutarimo projekto įgyvendinimas skirtas grėsmėms valdyti, ir nepatogumų Lietuvos gyventojams neturėtų sukelti. Nepaprastosios padėties metu į pagalbą pasieniečiams pasitelkiama Lietuvos kariuomenė.

„Rusijos Federacijos sukeltam karui Ukrainoje pabaigos kol kas nematyti – ir toliau daromi nusikaltimai žmoniškumui, karo nusikaltimai, tarptautinės teisės pažeidimai. Rusijos karinės agresijos mastas nuo jos pradžios nemažėja ir ji vykdoma daugelyje visos Ukrainos teritorijos vietovių, o Rusijos Federacija laikosi atviros grasinimų retorikos Ukrainą remiančių valstybių atžvilgiu, niekindama jų nepriklausomybę ir teritorinį vientisumą bei istoriją“, – teigia ministerija.

Nepaprastoji padėtis visoje Lietuvoje įvesta vasario 24 dieną Rusijai pradėjus karą prieš Ukrainą ir galioja iki birželio 29 dienos imtinai. Antradienio sprendimu ji pratęsta iki rugsėjo 15 dienos imtinai.

Lietuvoje toliau galios draudimas retransliuoti Rusijos ir Baltarusijos televizijų programas, rengti susirinkimus Rusijos karui prieš Ukrainą palaikyti, veiks kiti ribojimai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA