L. Zamenhofo gatvė vienam vakarui virs šokių aikštele: mokys trepsiuko, polkos, krakoviako | Kas vyksta Kaune

L. Zamenhofo gatvė vienam vakarui virs šokių aikštele: mokys trepsiuko, polkos, krakoviako

„Šokanti L. Zamenhofo gatvė“./ Kauno miesto muziejaus nuotr.

Nuo rugsėjo iki birželio pirmą mėnesio pirmadienį kauniečiai ir miesto svečiai laukiami linksmuose „Lietuviškų šokių vakaruose“. Kauno miesto muziejaus Tautinės muzikos skyriaus organizuojamos šokių vakaronės rengiamos nuo 2009 m., tačiau po L. Zamenhofo gatvę šokiai pasklis tik antrus metus – tokią idėją paskatino pandemija.

Renginys „Šokanti L. Zamenhofo gatvė“ prasidės rugsėjo 5 d. 18 val., apie valandą truks šokių pagrindų mokymai, o nuo 19 iki 22 val. vyks smagus šokių vakarėlis su gyva muzika.

Pasklis po gatvę

Kauno miesto muziejaus Tautinės muzikos skyriaus muziejininkė dr. Laura Lukenskienė pasakojo, kad anksčiau muziejuje vykstant šokių vakarams prisirinkdavo galybė dalyvių, šokėjai ne visada tilpdavo salėje, tad dalis išeidavo šokti į lauką, muzikantai groti – taip pat. Kadangi šokių salė yra prie pat lauko – būdavo patogu kartu ir atsivėsinti.

„Anksčiau šiltuoju metų laiku žmonės šokdavo ir salėje, ir gatvėje. Ilgainiui kilo idėja suorganizuoti renginį L. Zamenhofo gatvėje įtraukiant dar daugiau dalyvių, kartu supažindinant praeivius su lietuviškais šokiais ir veiksmu muziejuje. Pernai pandemija paskatino šokį atviroje erdvėje, taigi šįmet gatvėje šokiai pasklis jau antrą kartą“, – džiaugėsi L. Lukenskienė.

Renginys vyks nuo eismo atskirtoje, užtvertoje L. Zamenhofo gatvės dalyje./ Kauno miesto muziejaus nuotr.

Apmokys šokti

Muziejininkė drąsino atvykti į renginį visus, nesibaiminant, kad nemokama šokti.

„Nemokančių šokti žmonių nelabai ir būna, nes mūsų tradicinis šokis yra daugeliui matytas ir žinomas, daugelis tikrai šokę. Gali ateiti bet kas, ir be poros, ir su pora. Mūsų šokėjai labai draugiški: vieni kitus kviečia, jeigu reikia – pamokina. Šokti smagu ir nesudėtinga, dažniausiai užtenka tik pasižiūrėti ir daugeliui pavyksta. Šokti skirta kiekvienam!”, – drąsino L. Lukenskienė ir patarė užsiauti patogius batus, tinkančius trypti ant gatvės grindinio.

Ji pažymėjo, kad nuo 18 val. vyks valandos trukmės šokių mokymai – tuo pasirūpins Vilniaus universiteto folkloro ansamblis „Ratilio“ (vadovai Milda Ričkutė, Kristina Aponavičiūtė, Damilė Bagdonavičienė, Vilius Marma) ir Kauno r. Domeikavos gimnazijos folkloro ansamblis „Serbentėlė“ (vadovai Daiva Bradauskienė, Vilius Marma, Kamilė Jurelevičiūtė).

Bus mokoma įvairių šokių: polkos, valso, fokstroto, kadrilio, taip pat populiarių šokių „Malūnėlis”, „Lelinderis”, krakoviakas, padispanas, trepsiukas, galiopas ir kt.

Šokiai vyksta skambant gyvai muzikai./ Kauno miesto muziejaus nuotr.

Gyva muzika

Kiekvieną kartą lietuviškuose šokių vakaruose groja gyva muzika. Šįkart gros: ansamblis „Šakar makar“, ansamblis „Kauno bandonija“, Kauno r. Raudondvario kultūros centro ansamblis „Piliarožė“, Albinas Vaškevičius, Kauno r. Vandžiogalos kultūros centro kapela „Griežlė“, klubo „Papartis“ muzikantai, ansamblis „Folkus trio“, o vakarą užbaigs ansamblis „Sprycauka“.

Organizatoriai šokių vakaruose siekia saugoti ir populiarinti lietuvių šokio tradiciją, mokyti lietuvių liaudies šokių, ugdyti platesnį požiūrį į liaudies kultūrą ir tradicinę muziką.

„Šokis naudingas sveikatai, jis turi daug sporto, jogos elementų, o taip pat suteikia ir malonumo. Visapusiškai naudinga!”, – sakė pašnekovė. Ji pažymėjo, kad į renginį ateina įvairaus amžiaus žmonės, tad skirtingos kartos gali pasimokyti viena iš kitos.

Lietuviškų šokių vakarėlis baigsis 22 val. Kitas šokių vakaras vyks spalio 3 d., spėjama, kad jau bus pakankamai vėsu ir šokiai vėl sugrįš į įprastas muziejaus patalpas (Tautinės muzikos skyriaus renginių salę L. Zamenhofo g. 4).

Linksmi šokiai./ Kauno miesto muziejaus nuotr.
Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA