Nuo naktinio triukšmo išgelbės tik atvėsęs oras: skundų daug, bet nubausto nė vieno | Kas vyksta Kaune

Nuo naktinio triukšmo išgelbės tik atvėsęs oras: skundų daug, bet nubausto nė vieno

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Visą vasarą naktimis triukšmą kentę kauniečiai liko neišgirsti. Gyventojų problemos sprendimu Kauno miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyrius nesuinteresuotas. Naiviai tikimasi, kad skundų mažės, mat Kaunas neseniai įsigijo triukšmo mažinimo įrenginį, su kuriuo pareigūnai jau pradėjo patikrinimus.

Vasaros pabaigoje naujienų portalas „Kas vysta Kaune” rašė, kad pagrindinės miesto gatvės naktimis virsta lenktynių trasomis, o nuo ausis veriančio variklių burzgimo ir padangų cypimo kauniečiai negali miegoti. Kauniečiai siūlė lakstūnus žaboti greičio mažinimo kalneliais ir net tam tikromis valandomis drausti, pavyzdžiui, motociklų eismą.

Po publikacijos rugpjūčio pabaigoje pasipylė dar daugiau kauniečių skundų. Miestiečiai teigia, kad lenktynių trasomis naktimis tampa ne tik Taikos ir K. Mindaugo prospektai, tačiau didžioji dalis Kauno gatvių.

Labiausiai kenčia šeimos su mažais vaikais

„Pritariame žmonių skundams dėl automobilių ir motociklų lenktynių vėlai vakare keliamo triukšmo. Vasarą vakarais turime miegoti užsidarę langus. Gyvename Medvėgalio g. 9 name. Negi dėl „saujelės” lenktynininkų turi kentėti daugelis miestiečių?” – retoriškai klausė skaitytoja.

Su „Kas vyksta Kaune” redakcija susisiekė ir dar vienas Taikos pr. gyventojas. Vyras pripažįsta, kad naktinis transporto priemonių keliamas triukšmas nepakenčiamas, ypač mažus vaikus auginančioms šeimoms.

„Triukšmas nepakenčiamas, jau ne kartą kreipiausi į policiją, bet rezultato jokio – tą pačią naktį garsai kaip formulės trasoje. Žiauriai didelė problema auginant mažus vaikus – išbudina, užmigdyti neina, langų užsidaryti neina – karšta. O gatvėje smaginasi keli ant visuomenės nusispjovę gaideliai – kenčia tūkstančiai, juk aplink daugiabučiai, kiekviename ilsėtis bando šimtai žmonių”, – rugpjūčio pabaigoje rašė kaunietis.

Vyras teigė, kad gyventojus pykdo neveiksmingas policijos pareigūnų darbas.

„Jei ir nuvažiuoja pažiūrėti, tai ką gali rasti po laiko? Ką gali rasti be garso stebint kameras? Nors minimaliai patruliuojant, atsidarius mašinos langą, juk rastų nesunkiai – kaukia pusė miesto. Netikiu, kad galima bausti tik už triukšmą, pagal garsus turi tikrai pasitaikyti ir chuliganiško vairavimo”, – teigė skaitytojas.

Akmenys į Kauno valdžios daržą

Dar vienas vasaros pabaigoje į redakciją kreipęsis kaunietis teigė, kad nuo gatvių chuliganų kenčia apskritai visas miestas.

„Absoliučiai visose didžiosiose gatvėse visą vasarą ir kiekvieną dieną, kai nelyja, siaučia gatvių chuliganai. Nes neįgali mūsų policija tai toleruoja, tad pajutę nebaudžiamumą, tie idiotai dar labiau tyčiojasi iš gyventojų. Būtų norėjus valdžia, būtų padarius – pilna pavyzdžių ES, kaip tvarkytis. Vietoj to, kad kažką konkrečiai darytų, savivaldybės klerkai tik nekaltai klapsi akutėm, tipo visi turi teisę važinėt…” – karčių žodžių policijai ir miesto valdžiai negailėjo vyras.

Kaunietis atkreipė dėmesį, kad priemonių, kuriomis būtų galima sugauti gatvių chuliganus yra, tačiau paprasčiausiai trūksta noro.

„Norėtų, greit sugaudytų pažeidėjus – tam ir kameros, ir greičio matuokliai. Žodžiu, esame labai pikti ir nusivylę, kreipiamės visur, bet susiduriame su neįgalia valdžia. Kodėl per keliolika / keliasdešimt idiotų turi kankintis visas miestas?!

Tarp kitko, visuose Lietuvos miestuose tas pats. Man atrodo, čia turėtų užsiimti: savivaldybė, Kelių policija, policija ir Nacionalinis visuomenės sveikatos centras. Juk pažeidžiami mažiausiai du įstatymai, ramybės ir greičio (nes skraido dvigubai greičiau, nei leista). Kodėl vienos grupės interesai iškeliami aukščiau kitų?!” – apmaudą liejo vyras.

41 pranešimas, bet nubaustų nėra

Kaip naujienų portalui „Kas vyksta Kaune” komentavo Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) atstovai, iki rugpjūčio 18 d. Kauno policija gavo 41 pranešimą dėl galimo viešosios tvarkos pažeidimo. Daugiausia pranešimų gauta dėl keliamo motociklų triukšmo Kauno mieste, K. Baršausko g. ir Jonavos g.

„Policijos pareigūnai į pranešimus reaguoja, prevenciškai patruliuoja. Kauno apskrities VPK pareigūnai nuo rudens vykdys sustiprintą policinę priemonę. Kaip ir minėjome, pareigūnų darbą palengvins nauja priemonė – triukšmo matuoklis, kurio iki šiol Kauno apskrities VPK neturėjo. Jo pagalba bus siekiama nustatyti garso triukšmo lygį viršijančių transporto priemonių savininkus”, – rašoma Kauno policijos Komunikacijos poskyrio komentare.

Savivaldybė papildomų priemonių nesiims

Sulaukus vis daugiau kauniečių skundų dėl naktimis keliamo transporto priemonių triukšmo, portalas „Kas vyksta Kaune” kreipėsi ir į Kauno miesto savivaldybę. Pasiteiravus, kokių saugumo priemonių žadama imtis, Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Gintaras Gatulis nurodė, kad dėl triukšmadarių ir chuliganų gatvėse atsakinga Kauno policija.

„Transporto eismas ramybės valandomis nedraudžiamas. Motociklų ir kitų motorinių priemonių keliamas triukšmo lygis gali priklausyti nuo važiavimo greičio, važiavimo kultūros ar variklio techninės būklės.

Kadangi šios rūšies pažeidimų kontrolė, vadovaujantis LR ANK 589 str. 49 p. „chuliganiškas vairavimas ir greičio viršijimas“ priskirti policijos kompetencijai, todėl šia tema gaunamus skundus persiunčiame nagrinėti policijai. Neseniai Kaunas įsigijo triukšmo mažinimo įrenginį, su kuriuo pareigūnams pradėjus tikrinimus, gyventojų skundų turėtų sumažėti”, – komentare teigė G. Gatulis.

Dėkojame kauniečiams už tai, kad praneša apie aktualius įvykius. Jei ir jūs norite pasidalinti savo informacija ar nuomone apie Kauno aktualijas, rašykite pasinaudoję spec. forma „Pranešti naujieną“ arba per „Facebook“ puslapio privačias žinutes.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA