15 metų svarsčiusi, ką daryti Šančiuose, „Circle K“ galės svarstyti toliau | Kas vyksta Kaune

15 metų svarsčiusi, ką daryti Šančiuose, „Circle K“ galės svarstyti toliau

BNS 2022/09/04 09:41
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Buvusio kino teatro Kauno Šančių mikrorajone griuvėsius įsigijęs tarptautinis degalinių tinklas „Circle K“ daugiau nei 15 metų nieko su jais nedarė, tačiau nepaisant to, Nacionalinė žemės tarnyba (NŽT) neturėjo teisės su įmone nutraukti valstybinės žemės nuomos sutarties, galutinai nusprendė teismas.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) rugpjūčio 24 dieną atmetė NŽT pretenzijas bendrovei ir paliko galioti tarnybai nepalankų pernai lapkritį priimtą Apeliacinio teismo sprendimą.

LAT konstatavo, kad buvusius „Taikos“ kino teatro griuvėsius nusipirkusi ir valstybinę žemę po jais 99 metams išsinuomojusi bendrovė „Statoil“ (dabar „Circle K“ – BNS) ten planavo pastatyti degalinę, tačiau persigalvojus savivaldybei, ne dėl savo kaltės ji negalėjo įgyvendinti planų. Anot teismo, tai negalėjo būti priežastis NŽT nutraukti žemės nuomos sutartį.

„Pasikeitus situacijai NŽT neperspėjo bendrovės dėl tinkamo nuomininko teisės įgyvendinimo termino ir neragino imtis aktyvių veiksmų (…), todėl nustatytos aplinkybės nesudaro pagrindo pripažinti, kad nuomininkė („Circle K“ – BNS) neįgyvendindama teisės statyti nuomojamame žemės sklype statinius iš esmės pažeidė valstybinės žemės sklypo nuomos sutartį, todėl atsakovė (NŽT – BNS) įgijo teisę nutraukti (…) sutartį“, – rašoma galutinėje ir neskundžiamoje LAT nutartyje.

Pasak „Circle K Lietuvos“ vadovo Skirmanto Mačiuko, įmonė turi konkrečių planų, ką toliau veiks su Šančiuose esančiu NT, tačiau jų atskleisti nepanoro.

„Turime planų, bet tikrai negaliu sakyti – dar anksti. NŽT dar skundą, pavyzdžiui, į Konstitucinį Teismą gali paduoti“, – BNS sakė S. Mačiukas.

„Kai įsigalios teismo sprendimas, tada prašom“, – pridūrė „Circle K Lietuvos“ vadovas.

Sklypo istorija prasidėjo 1999 metais, kai tuometinė „Statoil“ iš privačių asmenų įsigijo nugriautą buvusio kino teatro pastatą ir išsinuomojo žemę po juo. Iš pradžių Kauno savivaldybė leido statyti degalinę su parduotuve ir automobilių plovykla, tačiau kilus gyventojų nepasitenkinimui 2001 metais atšaukė savo sprendimą.

Negavusi leidimo degalinės statyboms „Circle K“ 15 metų svarstė, ką daryti su įsigytu turtu, kol 2016 metais NŽT nusprendė panaikinti valstybinės žemės nuomos sutartį su bendrove.

Dienraštis „Kauno diena“ yra rašęs, kad 1953 metais pagal tipinį projektą Šančiuose sudegusio kino teatro vietoje pastatytas „Taikos” kinas turi šimtametę istoriją – 1923 metais čia buvo įsikūręs kino teatras „Apollo“, 1927 metais pervadintas „Lyra“. „Taika“ buvo nugriauta 1998 metais.

Kino teatro pastatas buvo pačiame Šančių centre, prie nedidelės turgavietės – ji vėliau buvo iškelta, bet vieta Šančiams taip ir liko centrinė. Tarpukariu šioje vietoje vasaromis įsikurdavo cirkas-šapito, žiemą buvo statoma Kalėdų eglė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA