V. Skripka: siekiame, kad šis Panemunės medinukas taptų viso Kauno traukos tašku | Kas vyksta Kaune

V. Skripka: siekiame, kad šis Panemunės medinukas taptų viso Kauno traukos tašku

Daugiafunkcis bendruomenės centras – kūrybos namai K.I.N.A.S. „Panemunė“./ R. Tenio nuotr.

Tarpukariu statytame Panemunės medinuke įsikūrę kūrybos namai K.I.N.A.S. „Panemunė“ sparčiai keičiasi. Duris atvėrę 2021 m. pradžioje jie siūlė tvarumo dirbtuves, o dabar kviečia  į gausybę renginių, filmų peržiūras, rankdarbių dirbtuves ir jau gali priimti pirmuosius piligrimus nedideliame viešbutėlyje. Visą veiksmą prižiūri naujoji namelio gyventoja smalsuolė katė vardu Kate.

Apie pokyčius pasakoja kūrybos namų K.I.N.A.S. „Panemunė“ (Vaidoto g. 26) vienas iš įkūrėjų Giedrius Bučas ir renginių organizatorius Vincas Skripka.

Gausybė renginių

V. Skripka vardino, kad šįmet kūrybos namuose vyksta galybė renginių: koncertų, spektaklių, kino vakarų, parodų, tvarumo diskusijų, dirbtuvėlių, talkų ir pan. Pavasarį pasitaikydavo, kad vykdavo net po 7-8 įvykius per savaitę. Taip pat bendradarbiaujama su kitais rengėjais – pavasarį prisidėta organizuojant Panemunės festivalį „Pojūčių šilas“. Rengtos paramos Ukrainai rinkimo akcijos.

Vyksta ir tęstiniai renginiai: pirmąjį mėnesio sekmadienį lankytojai kviečiami žiūrėti filmus. Rugsėjo 4 d. 16 val. bus rodoma restauruota kino klasika „Mano mažytė žmona“, 18.30 val. vyks unikaliai  žmogaus teisių dokumentinių filmų programai NK-DOKU priklausantis filmas „Padainuok man“ peržiūra. Pastarasis filmas pasakoja kaip pakinta kasdienybė, į vienuolių gyvenimą atėjus mobiliesiems telefonams, socialiniams tinklams. Po peržiūrų vyks filmų aptarimai.

Kinas "Panemunė"
Renginių erdvė. Dešinėje sėdi kūrybos namų K.I.N.A.S. „Panemunė“ renginių organizatorius Vincas Skripka. 1930 m. statytame name anksčiau veikė pradinė mokykla, vaikų darželis, kino teatras „Panemunė“, biblioteka, bendruomenės centras./ R. Tenio nuotr.

Rugsėjo 7 d. pakvies kanklių duetas iš Kanados „Honeypaw“. Erdvėse vyksta reguliarūs kalanetikos užsiėmimai, o rugsėjo pabaigoje startuos meditacijų ciklas, vyks gongų užsiėmimai.

Panemunėje rugsėjo 9-16 d. bus rengiamas netradicinio teatro festivalis „Namas Nr. 4“, jo pasiruošimo darbai vyksta K.I.N.A.S. „Panemunė“ erdvėje. Rugsėjo 17 – 18 d. medinuke vyks judesio dirbtuvės, kurias ves Marius Pinigis ir Adrian Carlo Bibiano. Spalio 1 d. vyks koncertas „Gintarai“, kuriame pasirodys Lietuvos talentų dalyvė Austėja Guiskytė su pianistu Deividu Pilecku, spalio 16 d. vyks VDU Džiazo katedros lektorės Justės Sakalytės ir kanklininkės, perkusininkės Ingridos Spalinskaitės-Kurienės koncertas.

Spalio – lapkričio mėnesiais erdvėse lankysis dainininkė Laurita Peleniūnaitė, rašytojas, režisierius Vytautas V. Landsbergis. Kas mėnesį užsuks improvizacijos teatras „Impro Kaunas“, kviesiantis žmones improvizuoti kartu.

„Čia nuolatos vyksta veiksmas, namas yra gyvas! Mano vizija, kad čia būtų ne tik Panemunės, bet ir viso Kauno traukos taškas”, – entuziastingai kalbėjo V. Skripka. Jis tikina, kad nuo kitų renginių vietų ši skiriasi senojo medinuko aura, stengimusi išlaikyti namo autentiką, koncentravimusi į renginių kokybę bei tvarumą, mat renginiams platinti nenaudojami popieriniai skelbimai. Pašnekovas viliasi aktyviau į veiklas įtraukti panemuniškius, paversti šią vietą renginių centru, o vėliau prikviesti ir gyvenančiuosius tolėliau bei miesto svečius.

Kinas "Panemunė"
Šioje zonoje turima planų įrengti kavinukę./ R. Tenio nuotr.

Namas keičiasi

Kaip nuo veiklos pradžios 2021 m. vasarį pasikeitė beveik 400 kv. m užimančios patalpos? G. Bučas vardino, kad buvo atlikta stogo rekonstrukcija (tuo pasirūpino klebonas, nes pastatas priklauso Aukštosios Panemunės parapijai), sutvarkyta renginių salė, įrengta rankdarbių dirbtuvėlių erdvė, kur vyks makramė dirbtuvės, molio dirbtuvės, moterų ratai, sutartinių dainavimai ir kt. Pradėti vykdyti sanitarinių mazgų darbai, ruošiama vieta drabužinei.

Išvalytas antrasis pastato aukštas, ten yra galimybė priimti „Camino Lituano“ keliu einančius piligrimus.

Tiesa, kambarėliuose dar nėra dušų, tik tualetas ir kriauklė, tačiau pernakvoti jau galima. Dušus piligrimams planuojama įrengti iki vėlyvo rudens.

Kinas "Panemunė"
Nauja erdvė rankdarbių užsiėmimams, moterų ratams, sutartinių dainavimui ir pan./ R. Tenio nuotr.

„Sutvarkome vis daugiau namo erdvių ir stengiamės jį įveiklinti. Beje, visi darbuojamės visuomeniniais pagrindais, kol kas finansavimo neturime“, – pažymėjo G. Bučas ir pridūrė: „Dabar mums iššūkis, kaip žiemą šildysime namą, nes elektra stipriai pabrango. Yra svarstymų dėti saulės baterijas, tačiau šildymo sprendimo dar ieškome, krosnimis tikrai neiškūrensime viso didelio namo.“

Kūrybos namuose itin svarbus tvarumas: bendruomenės dirbtuvėse žmonės skatinami prikelti daiktus antram gyvenimui, renginių lankytojai raginami rūšiuoti šiukšles, pastate nenaudojami vienkartiniai indai, nevartojamas alkoholis, sutvarkius visą pastatą bus raginama vaikščioti be batų. Netrukus bus patvirtinta ir bendruomenės tvarumo deklaracija.

Remonto darbai irgi vyksta atsižvelgiant į gamtos saugojimą: naudojamos tvaresnės medžiagos, būna, kad nereikalingas medžiagas atiduoda kiti.

„Norėtume, kad Panemunės aktyvas būtų didesnis, kad vietiniai rinktųsi čia ir kartu generuotume idėjas, kviestume svečius, kurtume veiksmą“, – kvietė G. Bučas.

Kinas "Panemunė"
Tvarumo dirbtuvėse gyventojai kviečiami atnaujinti sugedusius daiktus./ R. Tenio nuotr.

Planuose – vaikų dienos centras, galbūt kavinukė

Renginių organizatorius V. Skripka atskleidė, kad medinuke yra planų atidaryti vaikų dienos centrą, kur mažieji galėtų rinktis po pamokų.

„Tikiuosi, atidaryti jį pavyks dar šįmet“, – nedaugžodžiavo jis.

G. Bučas sakė, kad viena iš Vilniaus į Vičiūnus gyventi atsikrausčiusi pora svarsto šiame medinuke atidaryti kavinukę, kur būtų galima užkąsti lengvų užkandžių, išgerti sveikuoliškų kokteilių. Maitinimo erdvė planuojama įrengti prie įėjimo, iš gatvės pusės.

„Būtų paprasta, jei toje namo zonoje būtų vandentiekis ir kanalizacija, bet nėra, reikia įrengti, tad kavinės idėja dar nepatvirtinta“, – patikslino G. Bučas.

Kinas "Panemunė"
Namų šeimininke kartais pavadinama čia sausio mėnesį apsigyvenusi katė vardu Kate./ R. Tenio nuotr.

Nuo 2022 m. sausio kūrybos namuose gyvena katė vardu Kate. Pašnekovai sako, kad ji tapo nuolatine pastato gyventoja ir yra lyg šių namų šeimininkė.

„Katė ateina į visus namo renginius, smalsauja, iš šono į visus žiūri ir katiniškai dalyvauja“, – šypsodamasis kalbėjo G. Bučas.

Bendruomenės veiklų kalendorius skelbiamas čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA