Rugsėjį Kaune – pasaulinio garso vardai, premjeros ir parodų atidarymai | Kas vyksta Kaune

Rugsėjį Kaune – pasaulinio garso vardai, premjeros ir parodų atidarymai

Fluxus festivalis / A. Aleksandravičiaus nuotr.

Prasidėjęs pirmasis rudens mėnuo ir vėl kviečia sugrįžti į kino, teatro ir koncertų sales. Rugsėjį numatoma ir ypatingai daug Europos kultūros sostinės premjerų: nuo modernizmui skirtos kino juostos „Klostės“ pristatymo iki ilgai lauktos „Kauno kantatos“ ir menininkės Yoko Ono parodos atidarymo. „Kaunas 2022“ dalijasi rekomendacijomis, ką pamatyti ir ko nepraleisti rudenėjančiame mieste.

Yoko Ono retrospektyvinė paroda „Laisvės pažinimo sodas“

„Laisvės pažinimo sodas“ (angl. The Learning Garden of Freedom) – retrospektyvinė Yoko Ono kūrybos paroda, rengiama bendradarbiaujant su menininkės įkurta „Studio One“ Niujorke, Šiuolaikinio meno centru ir Kauno paveikslų galerija.

Parodoje gausu menininkės kūrinių, apžvelgiančių įvairius kūrybos laikotarpius bei praktikas: nuo konceptualaus meno, eksperimentinio kino iki erdvinių instaliacijų, objektų ir performanso meno, rašoma „Kaunas 2022“ pranešime žiniasklaidai.

Kada: rugsėjo 10 d. – gruodžio 4 d.
Kur: Kauno paveikslų galerija, K. Donelaičio g. 16.
Daugiau informacijos galima rasti čia.

Yoko Ono / Bjarke Orsted nuotr.

„Fluxus festivalis“

Rugsėjo 10 d. į Kauną sugrįžta „Kaunas 2022“ bendruomenių programos „Fluxus Labas!“ organizuojamas „Fluxus festivalis“ – tradicija tapęs miesto renginys, šiemet išaugsiantis į didžiausią festivalį savo gyvavimo istorijoje.

Dalyvių laukia netikėti, originalūs ir su šypsena į gyvenimą žvelgiantys Lietuvos bei užsienio menininkų pasirodymai ir pagrindiniu festivalio akcentu tapęs spalvingas kopimas į Parodos kalną.

Kada: Fluxus kopimas – rugsėjo 10 d., 22 val.
Kur: Parodos kalnas.
Daugiau informacijos galima rasti čia.

„Kaunas 2022“ litvakų kultūros forumas

Rugsėjo 29–30 d. „Kaunas 2022“ pakvies po visą pasaulį pasklidusius litvakus trumpam sugrįžti į protėvių žemę ir susitikti kauniečiams ir miesto svečiams skirtame Litvakų kultūros forume. Kelias dienas truksiančiame renginyje – turtinga kultūrinė programa ir garsių menininkų, mokslininkų bei kultūros pasaulio atstovų diskusijos, kuriose kviečiami dalyvauti visi, neabejingi miesto istorijai.

Tarp pranešėjų: prof. Antony Polonsky, prof. Peter Salovey, prof. Tsvia Walden, menininkai Michael Shubitz ir Bruce Clarke bei kiti. Renginio globėja Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė. Garbės globėjas – prof. Liudas Mažylis.

Kada: rugsėjo 29-30 d.
Kur: VDU Didžioji salė, S. Daukanto g. 28.
Visą programą galima rasti čia.

„Kauno kantata“

Tai nepaprasta, žiūrovus įtraukianti muzikinė patirtis, sukurta specialiai Kaunui ir jį mylintiems žmonėms. Kompozitorius Philipas Milleris ir vizualiųjų sprendimų menininkė Jenny Kagan kartu su Lietuvos muzikos atlikėjais kvies žiūrovus pasirinkti, ko klausytis ir ką girdėti. Kūrinį įkvėpė asmeniniai kauniečių liudijimai, prisiminimai ir turtingas bei daugialypis garsų pasaulis.

Kada: rugsėjo 30 d. – spalio 1 d., 19 val.
Kur: Kauno „Žalgirio“ arena.
Įsigyti bilietus galima čia.

Kauno kantatos repeticija / J. Balašaičio nuotr.

Interaktyvi paroda „Iš tamsos“

Menininkė Jenny Kagan, kauniečių Juozapo Kagano ir Margaritos Štromaitės dukra, užaugo Jungtinėje Karalystėje, apsupta istorijų apie prieškario ir karo metų Lietuvą. Parodoje „Iš tamsos“ ji atgaivina savo tėvų pasakojimus apie jų išgyvenimus Kaune Holokausto metais. Parodos aplinka – vaizdai, muzika, projekcijos ir kiti elementai – įtraukia žiūrovus į asmenišką ir kartu universalų pasakojimą.

Kada: iki spalio 30 d.
Kur: Gimnazijos g. 4.
Įsigyti bilietus galima čia.

Konferencija „Modernizmas ateičiai. Interpretacijos“

Jau tradicine tapusi konferencija „Modernizmas ateičiai. Interpretacijos“ simboliškai uždarys penkerius metus augintą programą. Vaido Petrulio kuruojamame renginyje tikimasi diskusijų ir dialogo tarp įvairių sričių specialistų.

Lietuvos ir užsienio pranešėjai dalysis gerosiomis praktikomis ir įžvalgomis apie modernizmą kaip inspiraciją kūrybiškumui, aptars meninius modernizmo architektūros komunikacijos atvejus ir tai, kuo jie svarbūs svarstant galimas paveldo ateities vizijas.

Kada: rugsėjo 21-22d.
Kur: „Žalgirio“ arenos amfiteatras ir kitos vietos.
Visą programą galima rasti čia..

Filmo „Klostės“ premjera

„Klostės“ (angl. Folds) – tai 67 minučių trukmės juodai baltas nebylus filmas, kurį sukūrė Kauno gyventojai ir menininkė Aideen Barry. Filmas rugsėjo 22–24 d. bus pristatytas Kaune, duris po rekonstrukcijos atversiančioje „Romuvoje“.

Juostą įkvėpė Kauno modernizmo architektūra ir joje slypinčios magiškos miesto istorijos. Tai – unikalus daugiau kaip 600 vietos gyventojų ir profesionalų apjungęs kūrybinis procesas, trukęs net dvejus metus.

Kada: rugsėjo 22-24 d.
Kur: Kino centras „Romuva“.

Kadras iš filmo Klostės / Organizatorių nuotr.

Kultūriniai patyrimai Kauno rajone

Rugsėjį Kauno rajonas ir vėl taps traukos centru. Projektas „Šiuolaikinės seniūnijos“ kvies į Rokus, Lapes, Linksmakalnį ir Kačerginę, kur vyks bendruomenių kurti spalvingi festivaliai.

Kultūriniai siurprizai laukia ir Zapyškyje. Buvusiame laive-žemkasėje „Nemuno7“ atidaroma ketvirtoji parodų ciklo „Takūs kūnai“ dalis „Agentai“, o OSTRALE bienalės rezidencijoje dalyvavę menininkai savo kūrybos rezultatus pristatys 3 jūriniuose konteineriuose ant Nemuno kranto.

Kada, kur: Rokai (09.03), Lapės (09.03), Linksmakalnis (09.10), Kačerginė (09.04), paroda „Agentai“ (iki 09.21), OSTRALE šiuolaikinio meno paroda (nuo 10.05).

Landšafto dizaino festivalis „Magenta“

Kas pirmiau – gamta mieste ar miestas gamtoje? Apie tai susimąstyti jau rugsėjo 9–25 d. kvies landšafto dizaino festivalis „Magenta“. Kauno ir Kauno rajono gyventojų lauks beveik 20 naujų dizaino, taktinio urbanizmo ir landšafto objektų bei turininga festivalio programa.
Kada: rugsėjo 09-25 d.

Kur: Kaunas.
Organizatorius: VšĮ „Šeimos laikas“.
Daugiau informacijos galima rasti čia.

Magenta / Organizatorių nuotr.

Kauno architektūros festivalis „Rytai-Rytai“

Į Kauno architektūros festivalio programą sugrįžta tarptautinis profesionalams ir plačiajam visuomenės ratui skirtas projektas „Rytai–Rytai“. Tai – ilgalaikio bendradarbiavimo rezultatas, kuris padėjo pamatus iki tol neegzistavusiems Lietuvos ir Japonijos architektūros mainams. Festivalio metu vyks forumas, parodos, profesionalų paskaitos, architektūros srities studentų darbų konkursas.

Kada: rugsėjo 22-spalio 22 d.
Kur: Kauno centrinis paštas, „Žalgirio“ arenos amfiteatras.

„Kaunas 2022 vasaros scena“

Rugsėjis – paskutinis Vasaros scenos mėnuo. Rotušės aikštėje jau pasirodė daugybė Lietuvos ir užsienio, muzikos ir teatro, netgi kompiuterinių žaidimų atstovų. Šį mėnesį scenoje pasirodys grupė Golden Parazyth, Gischt (AT), Rūta MUR, Tim Freitag (CH), ABUDU ir kiti.

Kada: iki rugsėjo 17 d.
Kur: Kauno rotušės aikštė.
Daugiau informacijos apie nemokamus koncertus ir renginius galima rasti čia.

Vasaros scena, Flash Voyage / Organizatorių nuotr.

Roberto Wilsono spektaklis „Dorianas“

Spektaklis „Dorianas“ – istorinis įvykis Nacionalinio Kauno dramos teatro ir Kauno kultūros istorijoje. Vienas žymiausių šiuolaikinių teatro režisierių ir scenografų pasaulyje, menininkas Robertas Wilsonas, bendradarbiaudamas su „Dhouse“ (Diuseldorfas, DE), kauniečiams pasakos apie malonumų trokštantį princą, savęs nerandantį gyvenamajame laike.

Kada: spektaklio premjera – spalio 1, 2 ir 7 d.
Kur: Laisvės al. 71.
Organizatoriai: Nacionalinis Kauno dramos teatras.

Vasara baigiasi, bet kultūra tęsiasi

Rugsėjį tęsiasi ir gyventojų pamiltas projektas „Kultūra į kiemus“, šįkart aplankysiantis Aleksotą. Kultūros ir meno idėjų vaidmenį diskusijose apie Europos ateitį stiprins Europos kultūros parlamento sesija, paskutines dienas skaičiuos Yoko Ono instaliacija „Ex It“, o istorinę atmintį gaivins „Istorijų festivalis“.

Visą „Kaunas 2022“ programą galima rasti www.kaunas2022.eu ar mobiliojoje programėlėje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA