Karo muziejaus kiemelyje vėl skambės tarptautinis Kauno kariliono muzikos festivalis | Kas vyksta Kaune

Karo muziejaus kiemelyje vėl skambės tarptautinis Kauno kariliono muzikos festivalis

/ Kauno menininkų namų nuotr.

Pirmąjį rudens šeštadienį, rugsėjo 3 dieną, pasitikime vieningame varpų gaudesyje. Į Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelį šeštąjį kartą sugrįžta Tarptautinis Kauno kariliono muzikos festivalis. Jau nuo Kauno neatsiejama tradicija tapęs renginys puoselėja vieno sudėtingiausių pasaulyje instrumento – kariliono – meną laikinojoje sostinėje ir visoje Lietuvoje. Ištikimi kariliono muzikos gerbėjai ir dar tik ją atrandantys klausytojai ne tik galės pasinerti į užburiantį varpų skambesį, bet ir gyvai stebėti šio instrumento meistres ir meistrus – muziejaus kiemelyje stovės ekranas, kuris rodys tiesioginę transliaciją iš varpinės bokšto.

Iki širdies gelmių jaudinančios melodijos skambės keturiose koncertuose – juos paruošė penki atlikėjai iš Lietuvos ir Ukrainos. Šių metų festivalio tema – „Varpų vienybė“, kurioje susipins baltiškų dainų, Lietuvių autorių, užsienio atlikėjų ir Kyjivo karilionierės Irynos Riabchun kompozicijos. Pastaroji Kauno miesto gyventojams ir svečiams dovanos ypatingą programą „Brave to be Ukraine“ (liet. „Drąsu būti Ukraina“), rašoma Kauno menininkų namų pranešime žiniasklaidai.

„Varpų vienybė“ – labai jautri ir svarbi šių dienų kontekste. Norime pabrėžti vienybės, draugystės ir vilties svarbą bei pakviesti prisiminti ir palaikyt visus kovojančius už savo laisvę,” – dalinosi festivalio koordinatorė, Kauno karilionierė Austėja Staniunaitytė-Proietta.

Nors festivalis vyks tik vieną dieną, klausytojų laukia įspūdingi ir nepaprastai jautrūs nemokami koncertai:

Kariliono muzikos festivalis / Kauno menininkų namų nuotr.

PROGRAMA

12 val. ŽalVarpiai
Raimundas Eimontas (karilionas) ir Eglė Gerasimovaitė (balsas) (Kaunas)

Klausytojai koncerto metu išgirs autorines baltiškų dainų interpretacijas karilionu ir balsu.

13 val. Ludens Campanarum / Varpų žaidimas
Austėja Staniunaitytė-Proietta (Kaunas)

Atlikėja koncerto metu gros specialiai kariliono instrumentui kurtą muziką. Tai žymaus kariliono muzikos kompozitoriaus Geo Clement kūriniai, belgų kompozitoriaus Geert D’hollander kūrinių improvizacijos. Koncerto pabaigoje skambės ir lietuviška muzika, lietuvių liaudies dainų aranžuotės karilionui („Kur giria žaliuoja“, „Kur bėga Šešupė“ ir kt.).

20 val. Linkėjimai iš Klaipėdos kariliono
Kęstutis Kačinskas (Klaipėda)

Maestro savo pasirodymo metu skambins lietuvių kompozitorių kūrinių aranžuotes karilionui (B. Dvarionas, M.K. Čiurlionis, Vydūnas ir kt.).Taip pat, klausytojai galės išgirsti ir amerikiečių liaudies dainų aranžuotes bei žymiųjų romantikų melodijas.

21 val. Brave to be Ukraine / Drąsu būti Ukraina
Iryna Riabchun (Ukraina)

Festivalio uždaromajame koncerte išgirsite kariliono muzikos aranžuotės ir pačios atlikėjos sukurtas kompozicijas apie Ukrainos istoriją ir modernumą.

„Tai bus žinia žiūrovams tikėti Ukraina ir ukrainiečiais kovoje už savo egzistavimą, prieš genocidą. Muzikos kalba gali padaryti šią žinią suprantamą be žodžių Lietuvos žmonėms, kurie palaiko mano šalį šiuo sunkiu metu, “ – taip programą pristatė pati atlikėja.

Kariliono muzikos festivalis / Kauno menininkų namų nuotr.

ATLIKĖJAI

Raimundas Eimontas. Lietuvos kompozitorius, kariljonierius, multiinstrumentalistas, improvizatorius, eksperimentinės muzikos, performansų kūrėjas, lektorius, meno renginių ir festivalių organizatorius, žurnalistas, radijo programų autorius, televizijos sporto laidų redaktorius ir komentatorius, visuomenės veikėjas.

Eglė Gerasimovaitė. VDU Muzikos akademijos absolventė, baigusi džiazo studijas. Vėliau susidomėjo autentiška lietuvių bei rytų-vakarų kultūrų improvizacine muzika. Šias plotmes apjungti pasiūlė Raimundas Eimontas, su kuriuo 2014-aisiais metais atlikėja įkūrė grupę LT.

Austėja Staniunaitytė-Proietta. Muzikos terapeutė, muzikos mokytoja ir karilioninkė. Kauno karilionu A. Staniunaitytė-Proietta groja nuo 2014 metų. Atlikėja groja įvairią muziką, tačiau klasikinės muzikos aranžuotės ir specialiai karilionui kurti kūriniai yra jos mėgstamiausi.

Kęstutis Kačinskas. Lietuvių choro dirigentas, karilionininkas, pedagogas. 1978 baigė Lietuvos konservatoriją (P. Gylio choro dirigavimo klasę), stažavosi Magdeburgo G. F. Telemanno muzikos mokykloje, Løgumklosterio (Danija), Amersfoorto (Olandija) kariliono mokyklose. Nuo 1995 m. dėsto Klaipėdos universitete ir Klaipėdos karilionu jau skambina 25 metus.

Iryna Riabchun. Meno istorijos profesorė, vienintelė diplomuota karilionierė Ukrainoje. Atlikėja yra aktyvi kariliono meno propaguotoja Ukrainoje ir kitose šalyse. Atlikėja gimė ir augo Kyjive, čia su pagyrimu baigė Nacionalinę muzikos akademiją. Iryna grojo solo rečitalius Ukrainoje, Lenkijoje, Belgijoje, Prancūzijoje, Graikijoje, Indijoje ir Indonezijoje. 2013-2014 Sankt Peterburgo Universitete Riabchun mokėsi grojimo karilionu, klavesinu ir vargonais meno. Nuo 2014 metų atlikėja studijavo Jeff Danyn kariliono mokykloje pas Eddi Marien (karilionas), Koen Cosaert (kampanologija) ir Tom van Peer (improvizacija), 2018-2020 šioje mokykloje išėjo specializacijos kursą.

Iryna surengė solo kariliono koncertus Ukrainoje, Vokietijoje, Lietuvoje, Lenkijoje, Nyderlanduose, Šveicarijoje ir Belgijoje. Taip pat, atlikėja aktyviai prisideda prie Tarptautinio Hošivos kariliono festivalio Ukrainoje. Riabchun yra grojusi karilionu kartu su Ukrainos nacionaliniu prezidento globojamu orkestru, Ivano Frankivsko operos teatro orkestru ir Ukrainos klasikiniu-premjeriniu orkestru. Atlikėja aktyviai domisi muzikologija – graikų muzikos tema yra parašiusi daug straipsnių ir dvi monografijas.

Festivalį organizuoja Kauno menininkų namai, globoja Kauno miesto savivaldybė. Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba. Festivalio partneris Vytauto Didžiojo karo muziejus

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA