Vasara baigėsi, bet koncertų sezonas Rotušės aikštėje tęsiasi | Kas vyksta Kaune

Vasara baigėsi, bet koncertų sezonas Rotušės aikštėje tęsiasi

Vasaros scena Rotušės aikštėje / R. Tenio nuotr.

Šiuolaikinės sostinės ritmas Kaune nepasiduoda tradiciniams sezonų rėmams. Gegužę Rotušės aikštėje įsikūrusi „Kaunas 2022“ vasaros scena tęsia koncertų maratoną – rugsėjį čia suplanuoti dešimt skambių vakarų. Repertuare – Europos kultūros sostinės ambasadorių lietuvių bei svečių iš kitų šalių pasirodymai, „Istorijų festivalio“ koncertas ir specialūs renginiai mokslo metus pradedantiems jauniesiems kauniečiams.

Festivaliuose regėti laukiamiausieji

Kaip nurodoma „Kaunas 2022“ pranešime žiniasklaidai, po įsimenančių kelionių po festivalius į Rotušės aikštę Kaune šiemet dar suspės užsukti ne vienas alternatyviosios Lietuvos muzikos scenos šviesulys. Rugsėjo 2-ąją „namų aikštelę“ matuosis kauniečiai „Flash Voyage“. Liepą surengę įspūdingą pasirodymą šiuolaikinio miesto festivalyje „Audra“ psichodeliniai rokeriai scenoje žada pasekti ne vieną miškuose išgirstą, o gal prie ežero susapnuotą gitarinę pasaką.

Kito koncerto, kurio metu norėsis dainuoti kartu, ilgai laukti nereiks – rugsėjo 3-iąją į „Kaunas 2022“ vasaros sceną kops ir drauge šviesos ieškoti pakvies „Golden Parazyth“. Šio vakaro programoje – įsimintiniausi saulėlydžiai, gaiviausios medžių paunksnės, aromatingiausi augalai ir rečiausios gyvūnų šnektos.

Kelionės į Kauną laukia ir dar viena Europos kultūros sostinės ambasadorė, savo pasirodymų metu vaiskia rožine spalva nutapanti net pilkiausią dangų. Elektroninės muzikos kūrėja klaipėdietė Rūta MUR koncertą Rotušės aikštėje surengs rugsėjo 16-ąją. Tąvakar su ja scena dalinsis po GISCHT slapyvardžiu besislepianti Ursula Winterauer iš Vienos. Ši austrų atlikėja savo muzikoje tyrinėja ambient muzikos ir lėto techno pasienius. 

Paskutinį „Kaunas 2022“ vasaros scenos akcentą rugsėjo 17-ąją sukurti patikėta kolektyvui „Abudu“, kurių vis dar naujausias albumas „Gaisras“ nenustoja rusenti gaivaus roko mėgėjų grotuvuose. Tarp lyrikos ir maišto – ne tik „Abudu“, bet ir kartu su jais koncertų erdvę uždarysiančių šveicarų „Tim Freitag“ moto. Ši grupė tikina, kad tikrai privers jus verkti. Klausimas tik vienas – iš džiaugsmo ar iš liūdesio? 

Net du orkestrai

Orkestrų koncertai jau tapo „Kaunas 2022“ vasaros scenos tradicija. Visgi paskutinio sezono mėnesio svečiai – ypatingi. Rugsėjo 4-ąją po pietų Kauno senamiestį užlies gaivūs styginių ir pučiamųjų garsai – scenoje pasirodys Lietuvos jungtinis klezmerių orkestras. Specialiai šiuo metu vykstančiam „Istorijų festivaliui“ susiburs „Rakija Klezmer Orkestar“ vyrukai, perkusininkas Arkadijus Gotesmanas ir smuikininkas Borisas Kirzneris. Orkestras kviečia sugrąžinti į šiuolaikinės muzikos pasaulį po antrojo pasaulinio karo beveik išnykusią klezmer, arba žydų liaudies muziką atliekančių muzikantų, tradiciją. 

Dar vieni išskirtiniai  „Kaunas 2022“ vasaros scenos svečiai rugsėjo 15-ąją atkeliaus iš Kauno miesto partnerio Lenkijoje. Torunės improvizatorių orkestras tikrai negalėjo pasirinkti geresnės vietos savo programai, dedikuotai poetui Adomui Mickevičiui, – juk būtent Rotušės aikštėje esančioje Jėzuitų gimnazijoje jis mokytojavo! Orkestro projekto „Vietos kraštovaizdis: baladės ir romansai. Torunė-Vilnius-Kaunas“ esmė ir yra priminti apie Mickevičiaus „Baladžių ir romansų“ universalumą bei prasmių galybę. Kaip tik šiemet šiam baladžių rinkiniui sukanka 200 metų, o 2022-ieji Lenkijoje paskelbti Romantizmo metais. 

Literatūriniai žaidimai ir pasakos lagamine 

„Gyvenimas telpa pasakoje, pasaka – lagamine, o krūva pasakiškų lagaminų – „Pasakų name“, – taip į ketvirtadienį, rugsėjo 1-ąją, Mokslo ir žinių dieną, suplanuotą renginį kviečia Vaikų literatūros muziejus. Įvairiausių lobių pilni lagaminai iš muziejaus K. Donelaičio gatvėje atkeliaus į Rotušės aikštę – čia nuo 15 val. darželinukai, moksleiviai ir jų šeimos galės pasinerti į pasakos veiksmą. 

Rugsėjo 8-ąją vos porą šimtų metrų iki „Kaunas 2022“ vasaros scenos teks paėjėti čia pat, Rotušės aikštėje, veikiančio Maironio lietuvių literatūros muziejaus darbuotojams. Lauktuvių jie atsineš literatūrinių žaidimų. 15 val. įsisuks Literatūrinis laimės ratas, kuriame lauks klausimai apie lietuvių literatūrą, o juos atsakiusiųjų – prizai. Veiks ir šachmatų kampelis – žinoma, knygiškas.

Kostiumų dirbtuvės ir repeticija prieš „Fluxus festivalį“ 

Vienas laukiamiausių rudens pradžios renginių Kaune, kuomet sutemus Parodos kalnas bus uždarytas automobiliams ir atvertas margiausiai persirengėlių miniai, – „Fluxus festivalis“. Rugsėjo 10 d. šis renginys vyks jau penktąkart, tad pasirengti (ir apsirengti) jam privalo kiekvienas Fluxus dvasia gyvas kaunietis. Norintieji susikurti savo Fluxus alter ego Rotušės aikštėje laukiami rugsėjo 9-ąją nuo 18 valandos. „Reikiamų priemonių surasite dirbtuvėse, tačiau norinčius kviečiame atsinešti blizgučių, kaspinėlių, perukų, dėžių ir kitų spintose miegančių priemonių, galinčių virsti beprotiškiausiu kostiumu“, – ragina organizatoriai. 

Rytojaus muzika Lietuvos širdyje

Tradiciškai sostinėje rugsėjį vykstantis talentų festivalis ir konferencija „What’s Next In Music?“ šiemet aplankys ir Kauną. Rugsėjo 10-ąją į Europos kultūros sostinės sceną lips šviesios ir intriguojančios rytojaus žvaigždės. 

Programoje – Kaune gyvenanti prancūzaitė Clara Giambino, Vilniaus post-punk grupė „Local Blood“, iš Italijos atvykstantis albanų elektroninės muzikos duetas „Shkodra Elektronike“ ir kino srityje taip pat besisukantis, vienas žymiausių estų atlikėjų Andres Kõpper, prisistatysiantis NOËP vardu. 

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA