ES valstybės dėl Rusijos turistų rado bendrą kalbą | Kas vyksta Kaune

ES valstybės dėl Rusijos turistų rado bendrą kalbą

EU nuotr.

Rugpjūčio 30–31 dienomis užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis dalyvavo neformaliame Europos Sąjungos (ES) užsienio reikalų ministrų susitikime Prahoje, Čekijoje, kuriame buvo aptartos Rusijos agresijos prieš Ukrainą pasekmės ES ir pasauliui bei tolesnė ES politika Rusijos atžvilgiu.

Kaip nurodoma Užsienio reikalų ministerijos pranešime žiniasklaidai, didelį dėmesį ES užsienio reikalų ministrai skyrė diskusijai apie Rusijos turistų srautų į ES keliamus iššūkius.

„Diskusijų metu pavyko įtikinti visas ES šalis, kad milijonai Šengeno vizas turinčių Rusijos piliečių yra problema ne tik su Rusija besiribojančioms šalims, bet ir ES regioniniam saugumui. Kartu su Estija, Latvija, Lenkija per artimiausias savaites sieksime atrasti sprendimus, kurie leis reikšmingai apriboti Rusijos turistų srautus“, – dvi dienas trukusio susitikimo rezultatus apibendrino G. Landsbergis.

Kalbėdamas apie situaciją laikinai Rusijos okupuotose Ukrainos teritorijose, ministras pabrėžė, kad Kremlius bando įtvirtinti šių teritorijų kontrolę, taikydamas jau įprastas Rusijos okupacijos schemas: sukuriamos marionetinės administracijos, keičiami pilietybės įstatymai ir pasai, vykdomi priverstiniai trėmimai.

„Rusijos laikinai kontroliuojamos teritorijos neturėtų tapti dar viena nebaudžiamumo zona. Turime būti pasirengę greitai reaguoti ir reikalauti, kad tarptautinės organizacijos turėtų teisę patekti į šias teritorijas, siekiant užtikrinti tarptautinės teisės laikymąsi ir išvengti branduolinės nelaimės Zaporižės atominėje elektrinėje“, – sakė ministras.

Po ES užsienio reikalų ministrų susitikimo, G. Landsbergis dalyvavo tarptautinėje konferencijoje „Forum2000“, skirtoje Rusijos karui Ukrainoje. Konferencijoje aptarta Ukrainos ateitis bei atstatymas, autoritarinių režimų iškilimo, demokratijos atsparumo didinimo temos. Ministras kartu su Ispanijos, Rumunijos, Suomijos ir Jungtinės Karalystės užsienio reikalų ministrais dalyvavo diskusijoje „Siekiant saugumo Europoje: sėkmės vizija“ (angl. Secure wider Europe: a vision for success).

Europos Parlamento (EP) biuras Lietuvoje trečiadienio pavakarę informavo, kad sprendimą naikinti supaprastintą vizų išdavimo tvarką Rusijos piliečiams palaiko ir didžiųjų EP politinių frakcijų atstovai.

Olandė Esther de Lange iš Europos liaudies partijos tinkle „Twitter“ teigė, kad „neišprovokuotas karas Ukrainoje turi sustoti, o iki tol išduodant vizas Rusijos turistams neturėtų būti taikomos lengvatinės sąlygos.“

Socialistų atstovas iš Vokietijos Ismail Ertug pažymėjo, „kad labai išaugo sienos kirtimų iš Rusijos į kaimynines valstybes skaičius. Tai tampa saugumo rizika, todėl pritariame šios dienos ES užsienio reikalų ministrų sprendimui.“

Fabienne Keller (Renew Europe, Prancūzija) tviteryje taip pat teigė, jog „visiškai pritariame sprendimui sustabdyti ES ir Rusijos susitarimą, kuris palengvina rusams trumpalaikių vizų gavimą. Tai yra mūsų vidaus saugumo klausimas, šią vasarą smarkiai padaugėjus Rusijos piliečių prašomų vizų ES valstybėse.“

Agentūra „Frontex“ skelbė, kad nuo Rusijos invazijos Ukrainoje pradžios ES sieną legaliai kirto beveik milijonas Rusijos piliečių. Didžioji dalis – per Suomiją (33 proc.), Estiją (28 proc.) ir Lietuvą (27 proc.).

„Forum2000“ – 26-tą kartą Prahoje rengiama tarptautinė konferencija, pirmą kartą surengta 1996-aisiais metais Čekijos prezidento Václavo Havelo iniciatyva.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA