Tarptautinės operacijos metu sulaikyta nusikalstama grupuotė: milijonus investavo į nekilnojamąjį turtą ir verslą Lietuvoje | Kas vyksta Kaune

Tarptautinės operacijos metu sulaikyta nusikalstama grupuotė: milijonus investavo į nekilnojamąjį turtą ir verslą Lietuvoje

Po ilgalaikio ir sudėtingo tyrimo, Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai kartu su Generalinės prokuratūros prokurorais, bendradarbiaudami su Belgijos, Norvegijos, Ispanijos Karalysčių, Prancūzijos Respublikos policijos ir muitinės pareigūnais, taip pat su Europolu, išaiškino ir sulaikė organizuotą nusikalstamą grupuotę, kuri disponavo labai dideliais narkotinių medžiagų kiekiais, organizavo ir vykdė jų kontrabandą įvairiose užsienio šalyse, užsiėmė nelegalia tabako produkcijos gamyba bei realizavimu tarptautiniu mastu.

Tarptautinės operacijos metu Lietuvoje, Belgijoje, Prancūzijoje, Norvegijoje, Ispanijoje buvo sulaikyta 12 įtariamųjų, tarp jų – organizuotos nusikalstamos grupuotės lyderis ir aktyviausi nariai, rašoma Policijos departamento pranešime žiniasklaidai.

Lietuvos kriminalinės policijos biuro ir Lietuvos policijos antiteroristinių operacijų rinktinės „ARAS“ pareigūnai Lietuvoje minėtų įtariamųjų gyvenamosiose ir pagalbinėse patalpose, automobiliuose atliko 12 kratų. Kratų metų buvo rasta ir išimta dešimtys tūkstančių eurų grynųjų pinigų, narkotinės medžiagos ir kiti civilinėje apyvartoje draudžiami daiktai.

Tyrimo metu nustatyta, kad Lietuvos Respublikos pilietis subūrė nusikalstamą grupuotę, kuriai vadovaudamas, organizuodavo narkotinių ir psichotropinių medžiagų (kokaino, hašišo, marihuanos) kontrabandą labai dideliais kiekiais iš Ispanijos Karalystės, Afrikos, Pietų Amerikos valstybių ir tolesnę prekybą Europos šalyse (tarp jų – ir Lietuvos Respublikoje), o taip pat vykdė neteisėtų piniginių lėšų legalizavimą.

Gautos piniginės lėšos buvo legalizuojamos investuojant į nekilnojamąjį turtą, verslą Lietuvoje ir užsienio valstybėse.

Grupuotės sulaikymas / Policijos departamento nuotr.

Organizuota nusikalstama grupė Belgijos Karalystėje aktyviai vykdė nelegalią tabako gaminių gamybą bei realizavo juos į Europos valstybes labai dideliais kiekiais. Narkotinėms medžiagoms gabenti grupuotės nariai naudojo jūros, oro ir sausumos transportą.

2020 metų pavasarį Ispanijos Karalystėje Malagos mieste buvo sulaikyti Lietuvos piliečiai su 210 vnt. pomidorų skardinių, kuriose buvo paslėptos narkotinės medžiagos – hašišas, kurių bendras svoris buvo 207 kg. Keli asmenys už šį nusikaltimą jau nuteisti Ispanijos Karalystėje.

Taip pat 2021 metų pavasarį Ispanijos Karalystėje buvo sulaikytas vilkikas, kurį vairavo Lietuvos Respublikos pilietis. Jame buvo rasta ir paimta 200 kg narkotinės medžiagos – marihuanos. Asmuo Ispanijos Karalystėje taip pat nuteistas už šį nusikaltimą. Pagrindiniai minėtų nusikaltimų organizatoriai yra ką tik tarptautiniu mastu sutriuškintos organizuotos nusikalstamos grupuotės nariai, o Ispanijoje buvo sulaikyti ir nuteisti tik vykdytojai.

Cigarečių gaminimo fabrikas / Policijos departamento nuotr.

Operacija Europos valstybėse

Belgijoje, Prancūzijoje, Norvegijoje, Ispanijoje buvo sulaikyti 11 įtariamųjų. Keturiems iš jų Lietuvos Respublika yra išdavusi Europos arešto orderius. Operacijos metu Belgijos Karalystėje dalyvavo daugiau kaip 100 Muitinės, Policijos ir specialiųjų pajėgų pareigūnų, atlikta dešimtys kratų gyvenamosiose vietose, sandėliuose, įmonėse, automobiliuose.

Kratų metu, dalyvaujant Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnams, Belgijoje buvo neutralizuoti du visiškai įrengti ir veikiantys nelegalūs cigarečių gaminimo fabrikai, o kratų metu iš nelegalios apyvartos išimta pagamintų bei skirtų realizuoti daugiau kaip 48 mln. cigarečių vienetų bei paruoštos 32 tonos tabako.

Nustatyta, kad bendrai tarptautinės operacijos metu Europos Sąjungos valstybėse iš nelegalios apyvartos buvo išimta apie 150 mln. pagamintų bei skirtų realizuoti cigarečių „Marlboro“, „Winston“, „Richmond“ ir „Lambert&Butler”. Realizavus tokį produkcijos kiekį Belgijos valstybei būtų padaryta daugiau kaip 76 mln. eurų žala.

Po sėkmingo bendradarbiavimo tarp Lietuvos, Prancūzijos, Italijos, Monako bei Europolo pareigūnų, Prancūzijoje buvo sulaikytas organizuotos nusikalstamos grupės lyderis – Lietuvos Respublikos pilietis, kuriam Lietuva yra išdavusi Europos arešto orderį.

Griežčiausia bausmė, galinti grėsti organizuotos grupuotės nariams – laisvės atėmimas iki 15 metų. Ikiteisminį tyrimą organizuoja ir kontroliuoja didelę patirtį tokiose bylose turintys Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA