Kauno kelių policija surengė reidą, kuriame nebuvo baudų | Kas vyksta Kaune

Kauno kelių policija surengė reidą, kuriame nebuvo baudų

Kauniečiams antroje vasaros pusėje ėmus kone masiškai skųstis naktimis ramybės neduodantiems mechaninių arklių gainiotojams, policija pirmadienį surengė prevencinį reidą. Prie Kelių policijos valdybos Chemijos gatvėje šįvakar stoję vairuotojai baudų dar negavo, tačiau Kauno pareigūnai jau turi sertifikuotą prietaisą triukšmo lygiui nustatyti, kurį žada naudoti kaskart kilus įtarimui dėl variklio riaumojimo legalumo.

Pirmadienio pavakarę Kauno vairuotojai savo transporto priemonių skleidžiamą triukšmą kviesti pasitikrinti savanoriškai, tad aikštelėje prie Kelių policijos valdybos stojo daugiausia modifikuotų automobilių savininkai ir motociklininkai, numanantys, kad jų plieninės karietos ir žirgai gali kriokti kiek per stipriai.

Viena pirmųjų tarp oranžinių kūgių „pasimatavo“ senutėlė „Mazda 323“, tuoj po to pririedėjo praktiškai kolekcinis „Saab 9-5“, atvyko pasitikrinti ir keli įvairaus pertvarkymo lygio „BMW“, kurių vienas pakeista išmetimo sistema viršijo leidžiamą triukšmo lygį.

Vos vienoje krūvoje besilaikančio „Volkswagen Polo“ vairuotojui Kelių policijos valdybos Kelių patrulių kuopos vadas Ramūnas Kemzūra pasiūlė draugiškai pasiremontuoti, o ant motociklo sėdėjusios merginos klausė, ar eismo dalyviai gerbia kelyje. Maždaug pusė visų patikrinimui pristatytų transporto priemonių buvo sportiniai ir kelioniniai motociklai, kai kurie jų ties puse variklio sūkių balansavo ant leidžiamos triukšmo ribos.

Gresia rimtos sankcijos

Kaip žurnalistams sakė R. Kemzūra, šiltuoju metų laiku triukšmas gatvėse yra didelė problema, nes naktys šiltos, žmonės miega atvirais langais, o transporto priemonių keliamas triukšmas trikdo jų ramybę.

„Bendradarbiaudama su Kauno miesto savivaldybe, policija įsigijo triukšmo matavimo prietaisą, kuriuo turime galimybę išmatuoti kiekvienos transporto priemonės keliamą triukšmo lygį ir išsiaiškinti, ar jis viršija gamintojo nustatytą.

Šiandien surengta prevencinė priemonė skirta parodyti eismo dalyviams, vairuotojams, kad jie turi galimybę pasitikrinti, kokio lygio triukšmą skleidžia jų automobiliai, ir pasitvarkyti savo bėdas. Manome, kad šiuo metu miesto eisme dalyvauja daug transporto priemonių, viršijančių gamintojo nustatytus triukšmo lygius“, – kalbėjo Kelių patrulių kuopos vadas.

Jis priminė, kad atsakomybė triukšmautojams numatyta pakankamai griežta: nuo 100 iki 600 eurų bauda už pirmą pažeidimą, o pakartotinai nusižengus – nuo 500 iki 1000 eurų bauda. Tokios transporto priemonės remiantis Valstybinės kelių transporto inspekcijos viršininko įsakymu taip pat privalės iš naujo kartoti techninę apžiūrą.

Tiesa, šiemet už minėtus pažeidimus asmenų nubausta dar nebuvo – užtruko, kol pareigūnai atliko visus mokymus, patikrinimus. Bet pagal tai, kas matyti ir girdėti naktimis, policijai panašu, kad triukšmautojų bus.

„Jeigu eismo dalyviai po šios dienos prevencinės priemonės nesusiims, pasekmės bus aiškios. Vykdydami vieną priemonę, atliksime ir visas kitas, nes nakties metu atliekant vieną patikrinimą, patraukus į šoną labai greitai galima išmatuoti ir transporto priemonės triukšmą, ne tik vairuotojo blaivumą“, – teigė R. Kemzūra.

Remiasi gamintojo duomenimis ir universaliu aprašu

Kelių patrulių kuopos vadas priminė, kad viską reikia daryti pagal įstatymus, idant remiantis garso lygio matavimo prietaiso rodmenimis būtų galima taikyti atsakomybę.

„Kiekvienai transporto priemonei gamintojas yra nustatęs skirtingą triukšmo ribą. Priklauso nuo to, ar tai benzininis, ar dyzelinis variklis, nuo agregato darbinio tūrio ir galios, dar aktualu pagaminimo metai. Jeigu neturime gamintojo duomenų, remiamasi įstatyme numatytu aprašu“, – paaiškino R. Kemzūra.

Ribiniai triukšmo lygiai įvairiose vietose įvairiu paros metu nustatyti Lietuvos automobilių kelių direkcijos direktoriaus pasirašytame apraše, kurį peržiūrėti galite čia.

Griaudžia jaunimo mėgstami maršrutai

R. Kemzūros tvirtinimu, triukšmautojams „imliausias“ miesto centras, Taikos prospektas, Kovo 11-osios, K. Baršausko, R. Kalantos gatvės. Iš esmės, tie mikrorajonai, pro kuriuos naktį jaunimo ir transporto priemonių srautai veda į Pažaislį.

„Matome, kad vairuotojams šiek tiek trūksta sąmoningumo. Tarkime, jeigu motociklininkas važiuotų tvarkingai, specialiai neakceleruodamas, triukšmo gal ir nebūtų, bet reikia save kažkaip parodyti. Nesakysiu, kad tai protingas veiksmas, rodoma nepagarba kitiems žmonėms, visuomenei. Tą sąmoningumą norėtume pakelti, paprašyti gerbti vieniems kitus, kad tarp mūsų būtų kuo mažiau trinties“, – ragino pareigūnas.

Beje, pastarąsias kelias savaites „Kas vyksta Kaune“ skaitytojai be paliovos skundėsi naktiniu variklių gausmu, kauniečių teigimu, kylančiu dėl neteisėtų gatvės lenktynių. Žmonės teigė, kad „lenktynininkus“ pažaboti sunku, mat pareigūnams prisistačius, greituolių jau ir pėdos būna ataušusios. Svarbu pažymėti, jei akceleratorius spaudžiamas norint aplenkti kitą, ir atsakomybė gresia daug griežtesnė.

„Jeigu miesto gatvėse vyksta lenktynės, jau kalbame ne tik apie galimus triukšmo lygio pažeidimus, bet ir chuliganišką vairavimą, kuris, puikiai žinome, yra draudžiamas. Tai visai kita tema, su kuria dirbame šiandien ir dirbame jau seniai. Manau, kad to likę minimaliai. Žmogus rašo ar skambina vidury nakties policijai dėl triukšmo, bet ar tai buvo lenktynės – tik pasvarstymas“, – sakė R. Kemzūra, pridūręs, kad tokia informacija visuomet tikrinama.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA