Uždaroma „Achema“: įmonė atleis apie 5 proc. darbuotojų – ministrė siūlo išeitį | Kas vyksta Kaune

Uždaroma „Achema“: įmonė atleis apie 5 proc. darbuotojų – ministrė siūlo išeitį

BNS / Remigijus Bielinskas, Valdas Pryšmantas, 2022/08/24 14:06
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Jonavos azoto trąšų gamyklai „Achema“ trečiadienį pranešus apie laikinai stabdomą veiklą nuo rugsėjo, bendrovės profesinės sąjungos pirmininkė Birutė Daškevičienė sako, kad šiuo metu svarbiausia užtikrinti įmonės veiklos tęstinumą ir pajamas darbuotojams. Mero Mindaugo Sinkevičiaus žiniomis, nedirbs mažiausiai tris mėnesius, todėl privalo „socialiai sąžiningai“ pasirūpinti darbuotojais. Aušrinė Armonaitė siūlo įmonei pasinaudoti 100 mln. eurų fondo parama.

Nuo rugsėjo laikinai veiklą stabdanti Jonavos azoto trąšų gamybos bendrovė „Achema“ planuoja atleisti apie 5 proc. darbuotojų, sako bendrovės vadovas. Anot Ramūno Miliausko, už prastovas įmonė mokės, kaip ir numato Darbo kodeksas – 40 proc. vidutinės algos, o šiuo metu numatoma, kad gamykla nedirbs iki gruodžio.

„Bus etatų mažinimas, tai bus neženklus etatų mažinimas – apie 5 proc. šiame etape“, – trečiadienį spaudos konferencijoje sakė „Achemos“ generalinis direktorius Ramūnas Miliauskas.

Pasak jo, šiuo metu peržiūrimos kai kurių darbuotojų funkcijos, tik tada bus priimti sprendimai dėl atleidimų.

„Dabar mes peržiūrime visų darbuotojų funkcijas, kadangi mes jau dabar dirbame puse savo pajėgumų daugiau nei pusantrų metų ir artimiausiu periodu numatomas tas stovėjimas, dalis perteklinių funkcijų šiuo metu jau yra, visa tai peržiūrima, kaip būtų galima padengti kitų darbuotojų funkcijomis ir visa tai išgryninus bus etatų mažinimas“, – kalbėjo „Achemos“ vadovas.

„Sodros“ duomenimis, įmonėje dirba 1250 žmonių.

Anot R. Miliausko, laikinai sustabdžius veiklą dalis darbuotojų bus išleista į prastovas pusei mėnesio, dalis – visam mėnesiui.

„Yra priimti principiniai sprendimai, kaip žmonės dirbs tiesiogiai aptarnaudami, jie į prastovas eina dalines – pusę mėnesio ir visą mėnesį, šiuo metu sudaromi grafikai“, – sakė R. Miliauskas.

Anot jo, prastovos bus apmokamos taip, kaip numatyta Darbo kodekse: „Priimtas sprendimas, kad prastovų apmokėjimas bus pagal Darbo kodeksą“.

„Situacija yra sudėtinga, bandome ieškoti geriausių sprendimų su įmonės vadovybe, esame pasiruošę bendradarbiauti. Šiuo metu svarbiausia užtikrinti, kad ir bendrovė išgyventų ir kad darbuotojai gautų tokias pajamas, iš kurių galėtų išgyventi bei sulaukti bendrovės atsigavimo“, – trečiadienį BNS sakė B. Daškevičienė.

Jos teigimu, įmonės profesinė sąjunga dar derina tikslią poziciją, kurią žada paskelbti artimiausiu metu.

M. Sinkevičius: svarbiausia pasirūpinti darbuotojais

Jonavos rajono meras Mindaugas Sinkevičius sako, jog pelningai pirmąjį pusmetį dirbusios didžiausios rajono darbdavės – azoto trąšų gamintojos „Achema“ stabdymas nėra netikėta naujiena. Gamykla, mero žiniomis, nedirbs mažiausiai tris mėnesius, todėl privalo „socialiai sąžiningai“ pasirūpinti darbuotojais.

„Mes suprantame, kad prastovos bus ne kelių dienų – mano neoficialiomis žiniomis, yra kalbama apie terminą iki lapkričio 30 dienos– tai yra bent trijų mėnesių prastova. Taip pat nėra iki galo žinoma, kiek darbuotojų tai paveiks, bet turbūt akivaizdu, kad absoliučiai didžiąją jų dalį, todėl pagrindinis klausimas yra, kaip šiuo atveju elgsis darbdavys“, – BNS trečiadienį sakė M. Sinkevičius.

Pasak Jonavos mero, kol kas nežinoma, ar „Achema“ darbuotojams, kaip numato Darbo kodeksas, mokės tik 40 proc. vidutinio atlyginimo išmokas, ar ji pademonstruos socialinę atsakomybę ir susitars su darbuotojais dėl teisingesnio atlygio, pavyzdžiui, 50-70 proc.

„Kodėl aš taip sakau, nes nors įmonė neskelbia savo pirmojo pusmečio veiklos rezultatų, bet neviešai yra žinoma, kad pirmas pusmetis bendrovei buvo pelningas, todėl reikia suprasti ne tik darbdavio, bet ir darbuotojų situaciją: visiems viskas brangsta – ir šildymas, ir elektra, ir kainos parduotuvėse. Įsivaizduoti, kad tą naštą galima pilna apimtimi perkelti ant darbuotojų, būtų socialiai neatsakinga“, – kalbėjo M. Sinkevičius.

„Prieš ateinantį šildymo sezoną prie dabartinės energetinių kainų pasiutpolkės palikti daugiau nei tūkstantį Jonavos namų ūkių su fiksuotomis 40 proc. vidutinėmis mėnesinėmis pajamomis – galime tik įsivaizduoti kokios pasekmės bus įvertindami save tokioje situacijoje“, – pridūrė Jonavos meras.

M. Sinkevičius taip pat sakė, jog dėl „Achemos“ sustabdymo tiek miesto, tiek valstybės biudžetas neteks reikšmingų pajamų.

„Įmonė tikrai patenka į daug mokesčių sumokančiųjų kategoriją ir veiklos nevykdymas natūraliai lems sumažėjusias biudžeto pajamas – ir valstybei, ir savivaldybei“, – sakė Jonavos meras.

Didėjant gamtinių dujų kainai ir dėl to nevaldomai kylant trąšų savikainai, nuo praėjusio rudens ne visu pajėgumu dirbanti „Achema“ pranešė nuo rugsėjo 1 dienos laikinai stabdanti veiklą. Kol kas veiks tik dervų ir techninių dujų gamyba.

Pasak įmonės, gamyklai sustojus, dalis darbuotojų prižiūrės įrenginius bei juos saugos, o likusiems bus skelbiamos prastovos. „Sodros“ duomenimis, įmonėje dirba 1250 žmonių.

„Achema“ pernai gavo 590,3 mln. eurų pardavimo pajamų – 57 proc. daugiau nei 2020 metais, ir uždirbo 53,2 mln. eurų grynojo pelno – 13 proc. mažiau nei 2020 metais. Šiemet įmonė tikėjosi gauti 596 mln. eurų pagrindinės veiklos pajamų, rašoma įmonės 2021 metų veiklos ataskaitoje.

Registrų centrui pateiktuose dokumentuose matyti, kad balandžio 14 dieną „Achemos“ akcininkai balsavo dėl dividendų išmokėjimo, tačiau sprendimo įmonė nepateikė. Pernai įmonė akcininkams, kurių didžiausia – „Achemos grupė“ – išmokėjo 47,65 mln. eurų dividendų už 2020 metus, o užpernai – 23,99 mln. eurų už 2019 metus.

Komentarus laiko politikavimu

R. Miliauskas nekomentavo bendrovės pirmojo pusmečio rezultatų, nes jie skaičiuojami finansiniams metams pasibaigus ir pridūrė, kad pastaruosius du mėnesius ji dirbo nuostolingai dėl didėjančių kaštų ir ilgalaikių įsipareigojimų.

„Pati „Achema“ rezultatų neskaičiuoja pusmečiais ar ketvirčiais, periodas yra metinis, tikrai šiuo metu nekomentuosime, tik galiu pabrėžti, kad jau antrą mėnesį įmonė dirba nuostolingai, ženkliai, rekordiškai kylant dujoms, tie ilgalaikiai kontraktai su trąšų pardavimai jau neleidžia dirbti pelningai“, – spaudos konferencijoje sakė „Achemos“ vadovas.

„Achema grupės“ valdybos pirmininko pavaduotojo Gintaro Balčiūno teigimu, tai M. Sinkevičiaus komentarai yra politikavimas.

„Labai gaila, kad Lietuvoje ir toliau kai kurie politikai, užuot realiai padėję verslui bei gyventojams šiuo visiems sunkiu metu, tai supranta tik kaip dar vieną progą „užlipti ant bačkos“ bei garsiai politikuoti ir samprotauti apie verslo socialinę atsakomybę ir panašiai, patys dėl to realiai elgdamiesi priešingai“ – BNS atsiųstame komentare sakė G. Balčiūnas.

„Jonavos savivaldybė nuo rugsėjo panaikino maršrutinių autobusų susiekimą su „Achema“ bei kitomis įmonėmis, esančiomis industriniame parke, perkeldama šią naštą įmonėms ir jų darbuotojams, kurie sumoka didžiąją dalį mokesčių į savivaldybės biudžetą“, – pridūrė jis.

„Achemos“ generalinis direktorius sako, jog nuo rugsėjo įmonė pajamų beveik neturės, o nuostoliai sieks „dešimtimis milijonų“.

„Tai bus minimalios pajamos, kurios nedengs nei pastovių, nei energetinių kintamų kaštų, kiekvieną mėnesį gamyklos rezultatai bus minusiniai, dešimtimis milijonų minusiniai“, – sakė R. Miliauskas.

Anot jo, pagal dabartinius planus gamyklos veikla bus stabdoma iki gruodžio, tačiau gali būti reaguojama į pokyčius gamtinių dujų ir trąšų rinkose.

„Stovėjimo grafikai skaičiuojami iki gruodžio pirmos dienos, kiekvieną savaitę stebima situacija rinkose, dujų ir trąšų, pasikeitus bus kiti sprendimai “, – kalbėjo R. Miliauskas.

Jo teigimu, norint dirbti konkurencingai dujų megavatvalandė turėtų kainuoti 90 eurų, o ne 280 eurų.

„Kad Europos gamintojai galėtų būti konkurencingi – ne tik mūsų gamykla yra stabdoma – visi Europos gamintojai arba stovi, arba nepasileido, dujų kaina, lyginant ją su šiandienine kaina – 280 eurų, tai turėtų nukristi iki 90 eurų, kad galėtume konkurencingai parduoti trąšas“, – sakė R. Miliauskas.

Jeigu aukšta dujų kaina laikysis artimiausius 1-2 metus, bendrovė tokių sąnaudų neatlaikys, teigė R. Miliauskas.

„Tikrai įmonė negalės atsilaikyti prie tokių didelių energetinių sąnaudų, nes mes jas šaltuoju periodu turime agregatus tam tikrus šildyti, juos nesugadinti, tokių sąnaudų ilgai patirti negalėsim“, – sakė „Achemos“ generalinis direktorius.

A. Armonaitė: įmonė galėtų pasinaudoti 100 mln. eurų fondo parama

Ekonomikos ir inovacijų ministrė sako, kad stabdoma Jonavos azoto trąšų gamintoja „Achema“ galėtų pasinaudoti šimtamilijoninio fondo parama. Aušrinės Armonaitės teigimu, tiek įmonei, tiek visam regionui galėtų būti skirta iki 100 mln. eurų paramos perorientuoti veiklą ir tapti labiau „žalia“.

„Trąšų gamintojai dabar persidėlioja planus ir gerai, kad įmonė yra susiplanavusi savo srautus, nes tai yra ne pirmas kartas, kai įmonė dėl tokių priežasčių laikinai stabdo veiklą“, – BNS trečiadienį sakė A. Armonaitė.

A. Armonaitės teigimu, įmonė šiuo metu galėtų pasinaudoti ministerijos administruojamu „Teisingos pertvarkos“ fondu, kurio paskirtis – padėti tokioms įmonėms, kaip „Achema“, perorientuoti savo veiklą ir tapti labiau žalia.

„Kiek žinau, „Achema“ yra pasiruošusi šiuo fondu pasinaudoti, o tai reikšmingos sumos – iki 100 mln. eurų, kurie galėtų būti skirti ir regionui, ir įmonei“, – sakė ministrė.

Teisingos pertvarkos fondas yra ES Sanglaudos politikos finansinė priemonė, teikianti paramą teritorijoms, kurioms kyla didelių socialinių ir ekonominių uždavinių dėl perėjimo prie neutralaus poveikio klimatui ekonomikos.

„Achema“ pranešė, kad didėjant gamtinių dujų kainai ir dėl to nevaldomai kylant trąšų savikainai, gamykla nuo rugsėjo 1 dienos laikinai stabdo veiklą.

Nuo 2021-ųjų rudens ne visu pajėgumu dirbanti gamykla yra didžiausia Lietuvoje gamtinių dujų vartotoja.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA