Elektrą pabandę taupyti Kauno verslininkai smarkiai nusvilo | Kas vyksta Kaune

Elektrą pabandę taupyti Kauno verslininkai smarkiai nusvilo

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Trečiadienį Kauno picerija „Mamma pizza“ pranešė, kad siekiant išvengti nuostolių dėl rekordinių elektros kainų nusprendė nedirbti vieną valandą. Tačiau dviejų picerijų durų užvėrimas nepadėjo sutaupyti nė kiek, netgi pridarė daugiau nuostolių.

„Tamsieji laikai atėjo ir į mūsų kiemą… Su nusivylimu pranešame, kad 18-19 val. nedirbsime. Reaguojame į rekordinę elektros kainą – biržoje kilovatvalandė kainuos 4 Eur. Tokių kainų nėra buvę per visą istoriją.

Ši situacija yra mažų mažiausiai neadekvati. Norėtume atkreipti valdžios dėmesį į verslus žlugdančias elektros kainas ir imtis veiksmų“, – trečiadienio pavakarę savo „Facebook“ puslapyje paskelbė populiari picerija.

Ketvirtadienį maitinimo įstaiga pasidalijo ir tokio bandymo rezultatais – įmonė ne tik nesutaupė, tačiau patyrė nuostolių.

„Taupyk netaupęs. Grįžtame su ne pačiomis džiugiausiomis nuotaikomis. (…) Bandymai sutaupyti mums šį kartą kainavo daugiau. Patikrinus išmaniųjų skaitliukų rodmenis buvome sukrėsti… Jie rodė skirtingus parodymus, nors elektra abiejuose lokacijose buvo išjungta tuo pat metu.

Mes ne tik nesutaupėme, bet patyrėme nuostolių. Vienoje picerijoje elektra pagal skaitiklius buvo išjungta 17 val., kitame 18val. Tad viename mūsų padalinyje, pagal ESO viską įjungėme būtent tuo metu, kai buvo brangiausia elektra ir visi įrengimai dirbo maksimaliu režimu… Už bandymą sutaupyti šį kartą teko susimokėti brangiau.

Kodėl? Manome, kad taip atsitinka dėl žiemos/vasaros laiko nesukeitimo skaitikliuose. Žinome, kad tokioje situacijoje esame ne vieni ir tikimės, kad bus sureaguota bei panašūs dalykai nesikartos ateityje”, – ketvirtadienį patirtimi dalijosi picerija.

Dėl šios situacijos naujienų portalas „Kas vyksta Kaune” kreipėsi į Energijos skirstymo operatoriaus (ESO) atstovus. Taigi, kaip pažymėjo ESO Ryšių su visuomene projektų vadovas Paulius Kalmantas, išmanieji elektros skaitikliai elektros suvartojimą ištisus metus skaičiuoja žiemos laiku.

„Visi elektros skaitikliai (įskaitant automatizuotus, apie kuriuos čia kalbama, nes vartojimas sekamas valandomis) ištisus metus skaičiuoja žiemos laiku (taip įtvirtinta teisės aktuose), nes kitu atveju reiktų du kartus per metus aplankyti visus klientus ir perparametruoti skaitiklius. Skaitiklių duomenys yra nepriklausomiems tiekėjams perduodami žiemos laiku ir tiekėjai duomenyse atlieka persukimą tos valandos sąskaityboje”, – teigė P. Kalmantas.

„Kas vyksta Kaune” primena, kad į „NordPool“ elektros biržos Lietuvos, Latvijos ir Estijos prekybos zonoje pakilusią didmeninę elektros kainą iki 4 tūkst. eurų už megavatvalandę, sureagavo ir du dideli prekybos tinklai. „Maxima“ ir „Norfa“ trečiadienį valandai sumažino energijos naudojimą parduotuvių vėdinimui bei apšvietimui.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA