Ilgasis Žolinės savaitgalis: renginiai visoje Lietuvoje | Kas vyksta Kaune

Ilgasis Žolinės savaitgalis: renginiai visoje Lietuvoje

delfi.lt 2022/08/13 12:28
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Sakoma, kad Žolinės šventė – tarsi simbolinis slenkstis tarp vasaros ir rudens. Ilgasis savaitgalis puiki proga prisiminti Žolinės tradicijas, pabūti su giminaičiais, draugais, apsilankyti renginiuose. O jų tikrai netrūks.

Rugpjūčio 15 d. (pirmadienį)

Į muziejų – gyvai pažinti Žolinės tradicijas

12 val. Žolinės šventadienis Lietuvos liaudies buities muziejuje (L. Lekavičiaus g. 2, Rumšiškės)

Šventė tradiciškai prasidės šventomis mišiomis muziejaus miestelio Švč. Mergelės Marijos Gimimo bažnyčioje bei žolynų ir derliaus pašventinimu, o po šių apeigų su šventine eisena visos linksmybės persikels į Aukštaitijos kaimą.

Šventėje bus galima gyvai pažinti Žolinės tradicijas bei smagiai ir nerūpestingai praleisti šventadienio popietę senajame kaime.

Lankytojų laukia pažintis su etnografinių regionų Žolinės puokštėmis, įvairiais darželiuose augintais žolynais ir sodo bei daržo derliaus gėrybėmis, kelionė laiku į šventadienį Lietuvos kaime XX a. 3–4 deš. ir dar daug įvairiausių pramogų!

Žinoma, kokia gi šventė be amatininkų ir skanumynų gamintojų kermošiaus, jodinėjimo arkliais bei žaidimų!

Šventę vainikuos „Ponios Hanos teatro“ spektaklis „Pirmiau mirė, paskui vedė“ bei šokiai ir dainos su geros nuotaikos nestokojančiais muzikos ansambliais.

Detali programa čia.

Palangoje – masinis būgnų pasirodymas ir Jurgos Šeduikytės eliksyras širdžiai

12–14 val. Palangoje, šalia Jūratės ir Kastyčio skulptūros, vyks kasmetinis renginys „Sveikos širdies ritmu“. Jis skirtas paskatinti atostogaujančius įsiklausyti savo širdies, padėti širdžiai kuo ilgiau išlikti sveika. Renginio metu veiks atlikėjos Jurgos Šeduikytės širdies istorijų dirbtuvės, su renginio dalyviais bus kuriama improvizuota daina visoms Lietuvos širdims, kurios atlikimą vainikuos 200 mušamųjų instrumentų pasirodymas.

Atlikėjai talkins perkusijos studijos „Afrikos būgnai“ įkūrėjas, atlikėjas Gediminas Mačiulskis su 200 mušamųjų instrumentų, kuriais kvies išmokti groti ir kiekvieną norintį.

Dalyvavimas nemokamas.

Žaliūkių malūnininko sodyboje-muziejuje – tradicinė Žolinės vakaronė

17 val. Žaliūkių malūnininko sodyba-muziejus (Architektų g. 73, Šiauliai)

Susirinkusiųjų į malūnininko sodybą lauks šventinės Žolinės apeigos, šviežiai iškepta ruginė duona, smagi muzika, dainos, šokiai, edukaciniai užsiėmimai ir įvairios pramogos vaikams.

Smagioje vakaronėje Žaliūkių malūnininko sodyboje pasimėgauti liaudiška muzika, dainomis, šokiais kviečiame drauge su folkloro ansambliais: „Verdenė“ (Pakruojis), „Spigėns“ (Telšiai), vokaliniu duetu iš Bazilionų (Šiaulių r.), kapelijomis „Kaimo muzikantai“ (Kurtuvėnai) ir „Mingė“ (Klaipėda).

Nuobodžiauti neleis ne tik puikūs muzikantai, bet ir iš Klaipėdos atvyksiantis edukatorius Jonas Kavaliauskas, kurio organizuojami tradiciniai lietuvių liaudies žaidimai ir etnopramogos kvies visus lankytojus, o ypač vaikus ir jaunimą. ,,Lindimas per lanką“, ,,Vilkeliai“, ,,Meškeriotojas“, ,,Kojūkai“ – tai tik dalis žaidimų, kuriuos savo priekaboje atsiveš ir Žaliūkių malūnininko sodyboje paskleis nenuilstantis etninės kultūros puoselėtojas.

Smagių užsiėmimų pasiūlys ir muziejininkai, ir jau ne pirmą kartą prie Žaliūkių vėjo malūno įsikursianti Dailės studija „Auksinė ochra“ ( vadovė Birutė Kuicienė).

Jau tapo tradicija, kad kiekvienais metais per Žolinę Vilniaus universiteto Šiaulių akademijos Botanikos sode (Paitaičių g. 4, Šiauliai) veikia parodos iš Šiaulių „Aušros“ muziejaus rinkinių. Šiemet Botanikos sode 12–16 val. lankytojų lauks paroda „Minkštai klosi, kietai miegosi“.

Rugpjūčio 13–14 d. (šeštadienį – pirmadienį)

Palangos parko festivalyje – išskirtiniai atlikėjų pasirodymai

Žolinės savaitgalį Palangoje vyksiantis „Palangos parko festivalis“ kvies kurorto svečius į žinomų atlikėjų koncertus: Birutės parko rotondoje vyks išskirtinio formato Andriaus Mamontovo koncertas, o Palangos kurorto muziejaus kiemelyje – elegancijos kupinas Monikos Liu koncertas.

Rugpjūčio 13–15 d. (šeštadienį – pirmadienį)

Senųjų amatų dienos Neringoje: kvies ne tik meistrauti bei skanauti

Nidos prieplaukos aikštėje po dvejų metų pertraukos vyks jau XXIII gyvosios archeologijos festivalis „Senųjų̨ amatų dienos Neringoje“.

Organizatoriai kviečia ne tik stebėti, bet ir išmėginti įvairius tradicinius amatus, gardžiuotis istorinės virtuvės patiekalais ir dalyvauti senosios kultūros įkvėptuose muzikos bei šokio pasirodymuose. Renginiai – nemokami.

Vienas savičiausių Neringos renginių ir vienintelis toks Vakarų Lietuvoje, festivalis kaskart sutraukia tradicijoms neabejingus meistrus iš visos Lietuvos ir leidžia lankytojams susipažinti su įvairių amatų istorija bei įdomiausiomis apraiškomis. Gausi programa į amatų miestelį kvies tris dienas iš eilės.

Lankytojai galės sužinoti apie archajiškus gintaro apdirbimo, žvejybos būdus bei keramikos istoriją, prisiminti laiko skaičiavimo metodų įvairovę, pažinti istorines papuošalų, aprangos, žaislų kūrimo, vaistų, muilo gamybos subtilybes. Programoje laukia ir senųjų miestiečių amatų – batsiuvystės, knygrišystės, monetų kalimo ir kt. – pristatymai.

Šeštadienio vakarą šventėje su koncertu pasirodys baltiškos atmosferinės muzikos duetas „Tykumos“ – daugelį metų su tradiciniu ir elektroniniu skambesiu eksperimentuojantys Donatas Bielkauskas ir Kristijonas Lučinskas.

Sekmadienį programą „Pamarėse“ pristatys lietuvių liaudies dainų interpretacijas kuriantys atlikėjai: Lietuvos muzikos akademijos dėstytojas, kompozitorius Jan Maksimovič, liaudies dainų atlikėja, etnoprojektų iniciatorė Ineta Meduneckytė bei etnomuzikologė, seniausių kanklių savininkė Agota Zdanavičiūtė. Šventės programoje taip pat pasirodys senojo šokio trupė „Festa Cortese“ su viduramžių šokių programomis, postfolkloro grupės „Rugiaveidė“, folkloro ansamblis „Giedružė“ ir kapela „Joldija“.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA