Kaunietis Edvinas puoselėja pasakiško grožio 800 veislių viendienių sodą, bet jau neįsitenka: svajonėms realizuoti reikia bent hektaro | Kas vyksta Kaune

Kaunietis Edvinas puoselėja pasakiško grožio 800 veislių viendienių sodą, bet jau neįsitenka: svajonėms realizuoti reikia bent hektaro

Edvinas Misiukevičius Ežerėlyje augina 800 veislių viendienių kolekciją./ R. Tenio nuotr.

Prieš aštuonerius metus kaunietis Edvinas Misiukevičius nusprendė, kad atėjo laikas įgyvendinti savo svajonę – įkurti didžiulį įvairiaspalvių viendienių sodą. Vaikinas su šeima iš Žaliakalnio persikraustė į Ežerėlį (Kauno r.) ir pradėjo darbuotis. Dabar šalia namų veši 800-us veislių talpinanti viendienių kolekcija. Naujiems augalams vietos neliko vos po kelerių metų nuo naujakurystės, tad vaikinas šiandien svarsto apie dar didesnius plotus – idėjoms realizuoti reikia bent hektaro.

Keliaujame į mokslininko, augalų selekcininko, JAV viendienių augintojų asociacijos nario, viendienių sodo veislių teisėjo Edvino Misiukevičiaus rankomis sukurtą rojaus kampelį ir domimės, kuo suviliojo viendienės, kurių žiedai težydi vos vieną dieną.

Viendienių selekcininkas Edvinas Misiukevičius
Mokslininkas, selekcininkas E. Misiukevičius jau išveisė 57 viendienių veisles ir sustoti nežada./ R. Tenio nuotr.

Mieste greit tapo ankšta

Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro doktorantūroje studijuojantis E. Misiukevičius (28 m.) pasakojo, kad viendienėmis susidomėjo dar paauglystėje, kai kaimynė padovanojo šios gėlės sodinuką. Neilgai trukus kiemas sužydo viendienėmis, pasidarė ankšta ir šeimai teko ieškoti didesnių erdvių užmiestyje. 2014 m. šeima išsikraustė į Ežerėlyje stovinčią sodybą netoli miško. Beveik 26 arų sklypą vaikinas užsodino dar nepraėjus trejiems metams.

E. Misiukevičiaus valdos. Šiuo metu jis svarsto apie didesnius plotus, nes čia jo svajonės jau nebetelpa.  / N. Kušlio nuotr.

„Nesitikėjau, kad per 3 metus visą sklypą užpildysime. Reiktų bent hektaro, kad visas svajones, idėjas būtų galima įgyvendinti“, – svarstė pašnekovas.

Mokslininkas pažymėjo, kad kieme suformuotos kelios struktūrinės zonos: viendienių kolekcija, natūralistinės stilistikos bordiūras, žvyro sodas, smėlio lysvė ir pavėsio sodas.

„Buvome „darbo kambaryje“ (darbinės lysvės), „virtuvėje“ (zona su šiltnamiu), o čia „koridorius“ (pergolė), vedantis į mano „svetainę“ – viendienių sodą, – šypsodamasis aiškino E. Misiukevičius.

Viendienių selekcininkas Edvinas Misiukevičius
Viendienių dailybė. Čia anksti ryte ar vakare nuo durpyno girdisi gervės, sode prastriksi voveraitės, pro namus prabėga kurapkos, gyvena ežiai, gausu paukščių. „Mano sodas – puikus paukščių pakilimo takas”, – juokėsi E. Misiukevičius./ R. Tenio nuotr.

Kodėl viendienės?

Viendienėmis vaikinas domisi jau 15 metų. „Per tiek laiko susidomėjimas nė kiek neišblėso, tiktai auga. Nežinau, kas turėtų gyvenime nutikti, kad šį užsiėmimą mečiau, gal reiktų labai stipriai įsimylėti? Bet ir tuomet viendienių nenustumčiau į šalį, tai – gyvenimo būdas, didžiulis džiaugsmas!“, – spindinčiomis akimis kalbėjo E. Misiukevičius.

Jis atviravo, kad viendienės buvo pirmas augalas, kurį gavo į rankas, o pasodinus dar ir puikiai užaugo. Be to, VDU botanikos sode vaikiną sužavėjo viendienių įvairovė, o netrukus jis susipažino su šviesaus atminimo gėlininku, selekcininku Jonu Auksuoliu Liutkevičiumi, kuris pamokė selekcijos, kryžminimo paslapčių. Darbuotis šioje srityje skatino ir žinomas selekcininkas Antanas Markevičius. Vėliau vaikinas pradėjo bendrauti su užsienio selekcininkais, kelis kartus laimėjo JAV viendienių asociacijos stipendiją, stažavosi Italijoje.

2013 m. kaunietis E. Misiukevičius išveisė pirmą viendienę ir jai suteikė vardą „Mitsu“. Ji įregistruota Amerikos viendienių asociacijoje/ Asmeninio albumo nuotr.

Sukūrė 57 veisles 

Įžengiame į sodą – spalvų karalystę, kur auga apie aštuonių šimtų veislių viendienės. Tūkstančiai žiedų! Pirmą veislę vaikinas sukūrė 2013 m. ir pavadino ją „Mitsu“, procesas truko kelerius metus. Šiandien E. Misiukevičius skaičiuoja išvedęs jau 57 naujas viendienių veisles, visas jas galima pamatyti Ežerėlyje. Įdomu, kad viena veislė pavadinta Edvino Misiukevičiaus vardu, ją išvedė John Kulpa iš JAV (2017).

Viendienė gavusi kauniečio vardą – „Edvinas Misiukevičius“ (J. Kulpa, 2017)./ Asmeninio albumo nuotr.

Pašnekovas atviravo, kad kurdamas viendienių veisles turi gerokai pasukti galvą dėl pavadinimo, mat pasaulyje yra išveista daugiau kaip 95 tūkst. viendienių veislių ir visi geriausi pavadinimai jau užimti. Visgi, kaunietis išmonės nestokoja: „Madmuazelės iš Pajūrio“, „Mėlynių pienas“ – tai šįmet jo išvestų veislių pavadinimai.

Tiesa, pasaulyje dar nėra sukurta mėlynų, juodų viendienių, tai irgi skatina darbuotis šioje srityje.

Beje, kauniečio kolekcijoje galima rasti ir XIX a. viendienių veislių.

„Spėjama, kad visos viendienių veislės kilo iš citrininės viendienės. Visos viendienės rūšys yra geltonos arba oranžinės, tik vėliau atsirado kitų spalvų“, – pažymėjo E. Misiukevičius.

Viendienių selekcininkas Edvinas Misiukevičius
Viendienės žiedas žydi vos vieną dieną, tačiau žiedyne būna apie 30 žiedų, tad vienas keras džiugina apie mėnesį./ R. Tenio nuotr.

Už sodinuką – ir 400 eurų

Mokslininkas pažymėjo, kad gėlės irgi turi madas, pagal tai šokteli kainos. Anot jo, dabar labai madingos barzdoto tipo viendienės, ant žiedo turinčios išaugas. Vieno tokio sodinuko kaina – 400-450 eurų. Jas perka kolekcininkai, selekcininkai, mėgėjai.

„Būna, kad sodinukas nežydi nei pirmais, nei antrais metais, tai lauki, lauki…“, – ilgesingai atsiduso pašnekovas.

E. Misiukevičius sode kasmet pasėja 3-4 tūkst. sėklų. Stiprus žydėjimas džiugina nuo birželio mėnesio, o pikas būna nuo liepos vidurio iki Žolinės (rugpjūčio 15 d.).

Spalvą keičianti viendienė „Don’t Call Me Nymphadora“, pavadinta eilute iš „Hario Poterio“ filmo, kur viena veikėja tam tikru metu keičia plaukų spalvą. Šios veislės autorius E. Misiukevičius (2021)./ R. Tenio nuotr.

Žiedlapiai – pietų lėkštėje

E. Misiukevičius nustebino, kai pasiūlė paragauti viendienės žiedlapių ir pridūrė, kad Azijos šalyse iš jų gaminami patiekalai. Skonis primena salotos ir riešuto derinį.

Anot jo, viendienės turi antidepresantinių savybių, o užsienyje yra naudojamas kaip mitybos elementas: gaminamos salotos, apkepama tešloje. Net yra patiekalas, kur viendienių žiedai sudaro pagrindą, o skonis pagardinamas įvairiais prieskoniais.

„Jie surenka pumpurus, kurie skleisis kitą dieną, išvalo dulkines, kad nebūtų žiedadulkių, žiedą mirko vandenyje, išdžiovina, tada vėl pamirko vandenyje, susmulkina ir maišo su įvairiais prieskoniais. Paprasčiausias receptas – pumpurus pakepti tešloje“, – pasakojo E. Misiukevičius ir besijuokdamas pridūrė: „Užėjus grėsmingai situacijai, mūsų šeimai ir kaimynams viendienės bent sezoną būtų išeitis nuo bado.“

Viendienių selekcininkas Edvinas Misiukevičius
Sparnais plazdena drugys admirolas./ R. Tenio nuotr.

Žydi ištisus metus

Kaunietis E. Misiukevčius stengiasi, kad šalia namų žiedų būtų visus metus, tad erdvėje žydi ir kitos gėlės.

„Juk norisi vietos, kur akis paganyti. Į sodą ateinu kasryt, nes yra kryžminimo, atrankos darbų. Reikia sužiūrėti, kas naujo prasiskleidė. Šis darbas reikalauja daug kantrybės, jos turi būti neišsemiamas aruodas”, – įsitikino pašnekovas.

Vadinamoje karantino lysvėje jis apgyvendina naujokus, kad galėtų stebėti. Čia pat auga viendienės iš Ukrainos. Karo metu jos per pusantro mėnesio atkeliavo iš Odesos.

„Šie žiedai nėra itin dailūs, jie susigūžę – suprantama, juk karas, tiek streso šiemet patyrė, augalai juk labai jautrūs”, – pažymėjo E. Misiukevičius.

Sode jis įsirengė senovinės spynos rakto skylutės formos poilsio kampelį, ten, ąžuolų ir klevų pavėsyje, prisėda ant krėslų, nusiramina. Beje, vos dešimt metų skaičiuojantys pačio pasėti medžiai jau suteikia nemenką pavėsį.

Viendienių selekcininkas Edvinas Misiukevičius
Teritorijoje yra sausas upelis, maitinamas lietaus vandeniu nuo stogo. Tokiu būdu čia laistomi gėlynai, vanduo nubėga iki pat sodo galo./ R. Tenio nuotr.

Rengia ekskursijas

Gausią viendienių kolekciją gali atvykti apžiūrėti visi norintieji, tereikia susitarti iš anksto. Ekskursija trunka apie 1 val., jos metu sodo įkūrėjas E. Misiukevičius pasakoja apie kolekciją, gėlių auginimo ir kt. subtilybes. Įėjimas mokamas, o surinktos lėšos naudojamos naujoms viendienių veislėms kurti.

Viendienių kolekcija įnirtingai žydės dar iki rugpjūčio 15 d. (Žolinės), o po to nuslops, tačiau žiedų bus dar iki rugsėjo.

Kontaktai pasiteiravimui: edvinasmisiukevicius@gmail.com arba tel. nr.: 8639 43 982.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA