Atsinaujino Kauno miesto poliklinikos Centro padalinio gydytojų urologų komanda | Kas vyksta Kaune

Atsinaujino Kauno miesto poliklinikos Centro padalinio gydytojų urologų komanda

Povilas Aniulis / R. Tenio nuotr.

Kauno miesto poliklinikoje vyksta nuolatinis gydytojų kolektyvo atsinaujinimas. Centro padalinyje nuo rugpjūčio dirba trys gydytojai urologai, kurie užtikrins pacientų gydymą ne tik ambulatoriškai, bet ir prireikus – toliau galės gydyti stacionare.

Pasak Kauno miesto poliklinikos Centro padalinio Specializuotų paslaugų skyriaus vedėjo Vaido Gudonavičiaus, poliklinikos vadovų tikslas yra suburti tokį gydytojų kolektyvą, kuris maksimaliai atitiktų pacientų lūkesčius ir darniai dirbtų tarpusavyje. „Labai svarbu gera atmosfera tarp gydytojų, jų bendradarbiavimas bei galimybė pacientams pasirinkti jiems geriausią specialistą“, – sako V. Gudonavičius.

Kada reikia kreiptis į urologą

Kauno miesto poliklinikos Centro ir Kalniečių padalinio gyd. urologas Povilas Aniulis atkreipia dėmesį, kad urologiniai pacientai yra ne tik vyrai. „Kadangi gydytojas urologas gydo ne tik prostatos ligas, tačiau ir inkstų, šlapimo pūslės ligas bei šlapimo nelaikymą, nemažai pacientų yra moterys, nes šie susirgimai jų tarpe yra dažnesni“, – sako P. Aniulis.

Pasak jo, visgi didžioji pacientų dalis yra vyresni pacientai vyrai. Šiuos pacientus vargina šlapinimosi sutrikimai, kuriuos lemia prostatos išvešėjimas ir noras pasitikrinti profilaktiškai dėl onkologinių ligų. Moterų tarpe dažniausiai dominuoja šlapimo pūslės uždegiminės ligos bei šlapimo nelaikymo problemos.

„Žinoma, konsultuotis atvyksta ir jaunesni pacientai. Tačiau dažniausiai jaunesni vyrai atvyksta pasitikrinti dėl lytiniu keliu plintančių ligų, atsiradus šlapinimosi sutrikimams, peršalus. Jaunesnes moteris dažniausiai kamuoja šlapimo takų uždegimai ar akmenligė“, – sako gydytojas urologas.

Pagrindiniai nusiskundimai kuriuos pajutus reikėtų kreiptis gydytojo urologo konsultacijai – tai pasirodęs kraujas šlapime, dažnas, skausmingas, šlapinimasis, susilpnėjusi šlapimo srovė, erekcijos sutrikimai, šlapimo nelaikymas, skausmai juosmens ir šlapimo pūslės srityje.

Kaip išlikti sveiku

Pasak gydytojo urologo P. Aniulio, norint sumažinti urologinių ligų atsiradimo tikimybę, reikia vengti žalingų įpročių, peršalimo, palaikyti pakankamą fizinį aktyvumą, sveikai maitintis.

Jis primena, kad egzistuoja ir ankstyvoji profilaktika dėl prostatos vėžio diagnostikos. „Pacientams, kurių artimųjų tarpe yra nustatytas prostatos vėžys tikrintis rekomenduojama nuo 45 metų, likusiems pacientams nuo 50 metų“, – ragina gydytojas urologas.

Giedrius Skulčius / R. Tenio nuotr.

Vyresniems vyrams ir moterims jis rekomenduoja reguliariai atlikti echoskopinį tyrimą, kadangi, pavyzdžiui, inkstų augliai ankstyvose stadijose nesukelia jokių simptomų, tačiau laiku nustačius jų buvimą, laiku taikius operacinį gydymą, tai gali padėti išsaugoti inkstą.

„Pajutus anksčiau minėtus simptomus reikėtų nedelsti ir atvykti pasitikrinti, kadangi laiku nustačius ligą, ypač onkologinius susirgimus, paciento tikimybė pasveikti yra žymiai didesnė“, – sako P. Aniulis.

Dalis atvyksta pavėluotai

„Gaila, tačiau atvyksta pacientų, kurie eilę metų nėra buvę pas gydytoją urologą, kadangi gerai jautėsi, o atvykus nustatoma skaudi onkologinė diagnozė, kai ligos pagydyti jau nebeįmanoma“, – apgailestauja P. Aniulis.

Pasak jo, kiekviena liga yra skirtinga, todėl vieniems pacientams pakanka trumpalaikio medikamentinio gydymo, kitiems prireikia ilgos ir sudėtingos operacijos. „Galbūt laiku diagnozavus ligą pacientui galėjo užtekti pakankamai trumpos ir nesudėtingos operacijos, tačiau uždelsus gali prireikti ir sudėtinio, kompleksinio gydymo“, – pasakoja operuojantis gydytojas urologas.

Pasak jo, urologinių operacijų yra tikrai daug, tačiau pagrindinės, kurias tenka atlikti yra atviros ir laparoskopinės inkstų operacijos, atviros ir endoskopinės prostatos operacijos dėl onkologinių ar gerybinių susirgimų. Dažna operacija ir šalinanti moterų šlapimo nelaikymo priežastis. „Mano patarimas pacientams – vadovautis sveikos gyvensenos principais ir laiku tikrintis sveikatą“, – priduria dr. P. Aniulis.

P. Aniulis taip pat gydytoju urologu dirba LSMU ligoninėje Kauno klinikose bei dėsto Lietuvos sveikatos mokslų universitete. 2021 m. gydytojas urologas P. Aniulis apgynė medicinos mokslų daktaro disertaciją bei įgijo medicinos mokslų daktaro laipsnį. Norėdamas gerinti savo žinias bei kvalifikaciją gydytojas nuolat vyksta stažuotis į užsienį bei dalyvauja įvairiose mokslinėse konferencijose.

Aivaras Jonas Matjošaitis / R. Tenio nuotr.

Pradėjo dirbti nauji specialistai

Nuo rugpjūčio prie jau kelerius metus Centro padalinyje sėkmingai pacientus gydančio gydytojo urologo dr. Povilo Aniulio prisijungia du nauji kolegos, kurie pakeis prieš tai dirbusį ilgametį gydytoją specialistą. Nuo šiol Centro padalinyje pacientai galės kreiptis ne tik į P. Aniulį, bet ir gydytojus urologus Giedrių Skulčių ir doc. dr. Aivarą Joną Matjošaitį.

Pasak Kauno miesto poliklinikos Centro padalinio Specializuotų paslaugų skyriaus vedėjo, gyd. chirurgo V. Gudonavičiaus, prisirašiusių pacientų skaičius padalinyje nuolat kinta, tačiau naujų gydytojų atėjimas drauge paskatina naujų pacientų pritraukimą.

„Jei kalbėsime apie mūsų urologus, traumatologus, chirurgus, kraujagyslių chirurgus, manau, reiktų akcentuoti, kad dauguma jų ne tik konsultuoja mūsų poliklinikoje, bet ir dirba stacionaruose, yra operuojantys specialistais, todėl esant poreikiui, pacientams yra užtikrinamas gydymo tęstinumas stacionare”, – sako V. Gudonavičius.

Nedidelės chirurginės intervencijos, kai pacientui nereikia bendrojo nuskausminimo, gali būti atliktos ir poliklinikoje. Centro padalinyje veikia net dvi operacinės, kuriose vienu metu gali vykti dviejų specialistų atliekamos procedūros. „Pacientams labai patogu, kad nereikia niekur kitur eiti, prieš procedūras poliklinikoje atliekami ir visi reikalingi kraujo ir kiti tyrimai“, – sako vedėjas.

Jo vienintelis palinkėjimas pacientams – nedelsti ir esant nusiskundimams iškart kreiptis į gydytojus specialistus. „Labiausiai liūdina, kai pacientai ateina su jau užleistomis, įsisenėjusiomis ligomis, kurių gydymas ankstyvose stadijose būtų buvęs ir lengvesnis, ir paprastesnis, o rezultatai – geresni“, – sako V. Gudonavičius. Jis taip pat ragina nepamiršti profilaktinio tikrinimo bei naudotis nemokamomis profilaktinėmis programomis.

Daugiau informacijos čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA