Lietuvos liaudies buities muziejus kviečia į Oninių – rugiapjūtės talką | Kas vyksta Kaune

Lietuvos liaudies buities muziejus kviečia į Oninių – rugiapjūtės talką du nemokami renginiai

Asociatyvi / Lietuvos liaudies buities muziejaus nuotr.

Šį sekmadienį, liepos 31 dieną, kauniečiai kviečiami net į du nemokamus renginius Lietuvos liaudies buities muziejuje: ypatingą Oninių – rugiapjūtės talką ir Lenkijos amatininkų dienos renginį „Kurpių kultūros dirbtuvės”. Paskutinį liepos sekmadienį – muziejaus lankymas nemokamas.

Liepos 31 d. 12.00 val. Lietuvos liaudies buities muziejus miestelyje vyks Lenkijos amatininkų dienos renginys „Kurpių kultūros dirbtuvės”, kurio metu visi liaudies meno mėgėjai maloniai kviečiami į karpinių, siuvinėjimo, popierinių gėlių ir medžio skulptūrų dirbtuves.

Kaip rašoma Lietuvos liaudies buities muziejaus pranešime žiniasklaidai, dirbtuves ves Kadzidlo valsčiaus (Lenkija) liaudies meistrai, kurie dalyvius supažindins su spalvingu, pasakišku Kurpių regiono lenkų liaudies kultūros pasauliu.

Renginio metu sužinosite apie karpinius, kurie buvo naudojami namų puošybai. Išgirsite, kokie raštai buvo būdingi siuviniams ir ką kurpių moterys puošdavo nėriniais. Sužinosite, kaip buvo vadinamos šventųjų medžio skulptūros, taip pat, kas buvo būdinga spalvotų popierinių gėlių gamybai, kokias gėles kurdavo ir kokiu būdu šio amato atstovės apsaugodavo savo popierines puošmenas nuo oro sąlygų pokyčių. „Ne tik sužinosite ir pamatysite – bet galėsite ir sudalyvauti dirbtuvėlėse!” – priduria renginio organizatoriai.

13.00–15.00 val. kauniečiai kviečiami Gyvakarų sodybon ir ypatingon Oninių – rugiapjūtės talkon.

„Darbuosimės ir švęsime kartu bei duonos ragausim tiesiai iš laukų! Ypač laukiame Onų ir Onučių, vaikaičių ir močiučių, kurių dar nieks nesuskubo pasveikinti. Pagal senąsias tradicijas, kartu su Kauno folkloro klubu „Liktužė” (vadovė Jūratė Svidinskienė) ir Rumšiškių kultūros centro folkloro ansambliu „Praviena” (vadovė Ernesta Žiūkienė), pjausime ir kirsime rugius, rišime pėdus, dainuosime rugiapjūtės dainas, sveikinsime varduvininkes ir vaišinsimės! Susirinkime pas turtingiausią kaimo ūkininką – Gyvakarų sodyboje – kad ir javų laimė didelė būtų, apsirėdykime kuo šviesiau, o baltu sūriu pradėtuvėms bus pasirūpinta – kad visų namuose baltos duonos netrūktų…”, – ragina atvykti organizatoriai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA