Ką Kauno savivaldybė darys su Žaliakalnio pradinės mokyklos mediniu pastatu? | Kas vyksta Kaune

Ką Kauno savivaldybė darys su Žaliakalnio pradinės mokyklos mediniu pastatu?

Asociatyvi / Organizatorių nuotr.

2022 liepą Kauno savivaldybė nebuvo apsisprendusi, koks galėtų būti medinio buvusios Žaliakalnio pradinės mokyklos Savanorių prospekte pastato likimas.

Praėjusių metų pabaigoje, primena portalas „Kas vyksta Kaune“, miesto politikai pritarė Savivaldybės administracijos siūlymui įtraukti šį pastatą ir kitus, esančius tuo pačiu adresu, statinius į privatizuojamų objektų sąrašą.

Šiame sąraše jis tebėra ir dabar, šių metų liepą portalui patvirtino Kauno miesto savivaldybės skyriaus vedėjas Donatas Valiukas, paklaustas, ar medinė mokykla jau parduota viešajame savivaldybės nekilnojamojo turto aukcione, ar tai bus atlikta artimiausiu metu. Viešos informacijos apie tai, ar buvęs avarinės būklės mokyklos pastatas Žaliakalnyje tebelauks naujų savininkų, o galbūt savivaldybė apsispręs, kaip jį (ar jo teritoriją, kuri būtų laisva nugriovus daugiau nei šimtmetį tarnaujantį statinį, panaudoti „savivaldos reikmėms“ nėra. Tikslaus atsakymo, kas čia bus (ar galėtų būti) dar nežino ir minimo skyriaus vadovas.

Miesto tarybai pritarus, į Savivaldybės nekilnojamojo turto ir kitų nekilnojamųjų daiktų sąrašą, parduodamą aukcione, įtrauktas 847 kv. metrų 2 aukštų rąstinis pastatas, registruotas adresu Savanorių pr. 91A, taip pat 51 kv. metrų ūkinis pastatas, kiemo statiniai, aikštelė, kanalizacijos šuliniai ir tvora. Ir tas „įtraukimas“ kol kas tarnauja kaip savotiška objekto apsauga, kol bus aišku, o kas bus daroma toliau.

Mokyklos pastato ištuštėjimas įvyko prieš keletą metų. Jo „atlaisvinimą“ nulėmė 2018-aisiais priimtas Kauno miesto politikų sprendimas, po kurio buvusi Vinco Bacevičiaus (tokiu oficialiu vardu tada vadinta ši švietimo įstaiga) pradinė mokykla sulaukė reorganizacijos ir buvo prijungta prie laisvomis erdvėmis nepasižyminčios Kauno Žaliakalnio progimnazijos. Tąkart taip išspręstas mokinių ugdymo tęstinumo bei viso mokyklos personalo klausimas.

Tuo metu patalpos laikinai buvo patikėtos socialiai atsakingai iniciatyvai – augalų „Gyvybės langeliui“. Tas pats „langelis“ turi senoje medinėje mokykloje nuomojamą plotą ir dabar, tiesa, „iš tos nuomos menką pinigą miesto savivaldybė gauna”, to neneigia ir skyriaus vedėjas D. Valiukas.

Beje, 2018-aisiais LR Švietimo ir mokslo ministerijos švietimo kokybės ir regioninės politikos departamentas, atsakydamas į mokinių tėvų skundus, konstatavo, jog netoleruotina reikalauti, kad pastatas būtų išsaugotas, kai jam reikalingas kapitalinis remontas”. Departamento dokumente dar pabrėžta, kad „Kauno V. Bacevičiaus pradinėje mokykloje mokiniai neturi tinkamų edukacinių erdvių ugdymo procesui įgyvendinti – nėra aikštyno, stadiono, skaityklos, sporto salės ir kitų reikiamų erdvių. Auklėtiniai buvo mokomi neužpildytose klasėse, nors pagal teisės aktų reikalavimus kiekvienoje jų turi būti po 24 mokinius. Tai rodė apie neracionalų lėšų panaudojimą“.

Tik šiame bei kituose oficialiuose 2018-ųjų raštuose nutylėta, jog tuo metu Žaliakalnio progimnazija irgi neturėjo nei sporto salės, nei pakankamai klasių priimti naujus mokinius. Neturėjo netgi patvirtinto higienos paso. Tačiau uždaromos pradinės mokyklos direktorė „apdairiai“ nekovojo drauge su savąja bendruomene, kad medinukė jauki mokykla būtų vaikams išsaugota ir atremontuota. Savivaldybės vadovų valia, ji buvo paskirta vadovauti Žaliakalnio progimnazijai, kurios tuometinis ilgametis direktorius išlydėtas pensijon. Reikalai su „pasais“ buvo sutvarkyti, o vėliau pastatytas Žaliakalnio progimnazijos priestatas su sporto sale.

Pasak Kauno savivaldybės Nekilnojamojo turto skyriaus vedėjo D. Valiuko, „miestas ilgą laiką ieškojo įvairių įmanomų būdų, kaip tą pastatą įgalinti, tačiau visi bandymai buvo nesėkmingi dėl avarinės objekto būklės. O statinių komplekso atnaujinimas kainuotų pernelyg brangiai. Žaliakalnis kartu su aplinkiniais mikrorajonais sparčiai auga ir keičiasi, todėl nėra prasmės delsti bei stabdyti miesto plėtros“, – teigė D. Valiukas, komentuodamas miesto tarybos sprendimą dėl Žaliakalnio medinės mokyklos ateities.

Būta ir savivaldybės atstovų viešų apgailestavimų, „kad prieš dešimtmetį ir anksčiau pradinės mokyklos pastatas išvis niekam nerūpėjo, ir pradelstas laikas statiniui padarė didžiulę žalą“. Bet būtent tais metais, kai valdančioji Tarybos dauguma su savuoju „Vieningojo Kauno“ lyderiu stojo vadovauti miesto savivaldybei, – 2015-aisiais, Kauno visuomenės sveikatos centras dėl įvairių pažeidimų ir trūkumų sustabdė Žaliakalnio pradinės mokyklos leidimo – higienos pasą, todėl ugdymo įstaiga negalėjo tęsti savo veiklos.

Dabar teigiama, kad medinis pastatas ilgą laiką buvo prižiūrimas, saugomas ir šildomas, kadangi jis buvo įtrauktas į nekilnojamųjų kultūros vertybių registrą. Tačiau jau senokai buvusi mokykla išbraukta iš kultūros vertybių registro, tad istoriniu vadinto medinio statinio teisinė apsauga panaikinta. Reiškia, „nestabdant miesto plėtros“, šį mokyklos pastatą galima nugriauti ir jo sklype statyti tai, kas Savanorių prospektui, kur sparčiai investuojama, pritiktų labiau?

Per televiziją neseniai teko matyti reportažą apie vieną provincijos garbaus amžiaus verslininką, kuris kaimui, turinčiam vos 300 gyventojų, už milijoną nuosavų eurų pastatė bažnyčią. Tai gal Kauno savivaldybė irgi laukia, kol atsiras koks labdarys Kaune, na, tarkim, panašus į tą, kurio stovykla stovi prie Centrinio pašto, Laisvės alėjoje. Ir galbūt „šių laikų Jonas Vailokaitis“ skirs nė vienos naujos mokyklos per daugiau nei 30 metų nepastačiusiai buvusios laikinosios sostinės šiandieninei savivaldybei pinigų pagirtinai atrestauruoti seną medinę mokyklą, kuria vėl galės džiaugtis augantis Kaunas – Žaliakalnio (ar kitų miesto rajonų) pradinukai? Ir patikėsim, kad „istorija kartojasi“…

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA