D. Nausėdienės žodis pirmųjų ponių konferencijoje: turime teikti ne tik humanitarinę pagalbą | Kas vyksta Kaune

D. Nausėdienės žodis pirmųjų ponių konferencijoje: turime teikti ne tik humanitarinę pagalbą

Kijeve viešinti Diana Nausėdienė pirmųjų ponių konferencijoje „Ukraina ir pasaulis: Ateitis, kurią (at)kuriame. Kartu“ pristatė Lietuvos patirtį įtraukiant ukrainiečius vaikus į mūsų šalies ugdymo sistemą bei pirmąjį pasaulyje Ukrainos centrą, kuris atvėrė duris Vilniuje. D. Nausėdienė taip pat apsilankė karo nuniokotuose Irpinės ir Bučos miestuose.

Kaip nurodoma Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarijos (LRPK) pranešime, skaitydama pagrindinį pranešimą sesijoje „Išgelbėkime vaikystę“, Lietuvos pirmoji ponia pabrėžė, kad Rusijos karas Ukrainoje vyksta ne tik dėl teritorijos. Agresorius siekia sunaikinti ukrainiečių tautos identitetą, išardyti šeimas, išstumti gyventojus į emigraciją, priverstinai juos asimiliuoti ir atimti ateitį, todėl bombos ir raketos krenta ant teatrų, universitetų, mokyklų.

„Kiekvienas Ukrainos vaikas – tai didžiausias Ukrainos turtas ir šalies ateitis, kuri šiandien žalojama ir naikinama mūsų akyse. Mes tiesiog privalome ginti humanizmo principus. Kiekvieno padoraus žmogaus pareiga – siekti Ukrainos vaikų gerovės taip pat atkakliai ir ryžtingai, kaip ukrainiečiai kovoja už savo ir mūsų visų laisvę“, – sakė D. Nausėdienė.

Lietuvos pirmoji ponia akcentavo, kad, skirtingai nuo ankstesnių pabėgėlių bangų Europoje, absoliuti dauguma ukrainiečių nori grįžti namo ir laukia, kada galės tai padaryti. Todėl pabėgėlius priimančios šalys privalo keisti įprastus integracijos modelius.

„Rusijai aršiai puolant ukrainiečių kalbą, kultūrą ir tradicijas, taip pat nusikalstamai grobiant ukrainiečių vaikus, mūsų pareiga – ne tik suteikti humanitarinę pagalbą karo aukoms, bet ir padėti ukrainiečiams išsaugoti savo tapatybę“, – Kijeve, Varšuvoje, Briuselyje, Londone ir Vašingtone susirinkusiai tarptautinei auditorijai sakė Lietuvos pirmoji ponia.

D. Nausėdienė Kijeve pristatė Lietuvos patirtį užtikrinant kokybišką ukrainiečių vaikų švietimą, orientuotą tiek į integraciją, tiek į ukrainiečių tapatybės išsaugojimą.

Daug dėmesio konferencijoje buvo skirta bendrai Lietuvos ir Ukrainos pirmųjų ponių iniciatyvai – Ukrainos centrui Vilniuje, kuris bendradarbiaujant su Vytauto Didžiojo universitetu duris atvėrė birželį. Šiandien tapęs atvira erdve, virstančia tikrais ukrainiečių namais – saugia nuolatine užuovėja svetimoje šalyje, ateityje jis, planuojama, taps Ukrainos informacijos ir kultūros centru Lietuvoje.

„Žvelgiame ir dar toliau – Ukrainos centrą matome kaip Ukrainos instituto filialą Lietuvoje, kuris ne tik tęstų savo edukacinę bei kultūrinę veiklą, bet ir stiprintų Ukrainos kultūrinę diplomatiją, padėtų Ukrainai kelyje į visateisę narystę Europos Sąjungoje“, – sakė Lietuvos pirmoji ponia D. Nausėdienė.

Olenos Zelenskos iniciatyva surengtoje pirmųjų ponių konferencijoje „Ukraina ir pasaulis: Ateitis, kurią (at)kuriame. Kartu“ dalyvauja Lietuvos, JAV, Kanados, Lenkijos, Vokietijos, Prancūzijos, Belgijos, Turkijos, Latvijos, Serbijos, Islandijos valstybių vadovų sutuoktinės, Jungtinių Tautų, UNICEF, Pasaulio sveikatos organizacijos vadovai, žinomi mokslininkai, istorikai, muzikantai, aktoriai, sportininkai.

Kijeve, Varšuvoje, Briuselyje, Londone ir Vašingtone susirinkę konferencijos dalyviai diskutuoja apie Rusijos karo Ukrainoje pasekmes ir dalinasi patirtimi sprendžiant svarbiausias humanitarines problemas – karo pabėgėlių priglaudimo, Ukrainos vaikų edukacijos, psichologinės pagalbos, moterų lyderystės karo niokojamoje šalyje klausimus.

D. Nausėdienė taip pat apsilankė Rusijos agresiją patyrusiuose Irpinės ir Bučos miestuose. Bučoje D. Nausėdienė pagerbė brutaliai nužudytų ir masinėje kapavietėje palaidotų miesto civilių gyventojų atminimą, aplankė čia persikėlusią Irpinės ligoninę.

„Čia, greta Kijevo, mes šiandien matome neišmatuojamą agresoriaus žiaurumą ir karo nusikaltimus – raketomis ir artilerijos sunaikintą Irpinę, nužudytus taikius gyventojus Bučoje. Kartu mes matome didžiulį ukrainiečių didvyriškumą ir norą atstatyti savo miestus, gyvenimus ir kurti ateitį“, – sakė Lietuvos pirmoji ponia.

D. Nausėdienę lydėję Irpinės ir Bučos merai dėkojo Lietuvai už nuolatinę diplomatinę, karinę ir humanitarinę pagalbą Ukrainai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA