Netikėta žinia: beveik po dešimtmečio lietuviams atiteko sidabro medaliai | Kas vyksta Kaune

Netikėta žinia: beveik po dešimtmečio lietuviams atiteko sidabro medaliai

delfi.lt 2022/07/22 18:41
Aurimas Lankas ir Edvinas Ramanauskas / DELFI nuotr.

Lietuvos baidarių ir kanojų irklavimo federacija informuoja apie Tarptautinės irklavimo federacijos priimtą sprendimą keisti 2014 metų Europos čempionato prizininkų rikiuotę, pagal kurią Aurimui Lankui ir Edvinui Ramanauskui atiteks sidabro medaliai.

2014 metais Europos čempionate Brandenburge (Vokietija) dvivietės baidarės duetas Aurimas Lankas ir Edvinas Ramanauskas 200 m sprinto rungtyje liko trečias.

Auksą šioje rungtyje pelnė vokiečiai Ronaldas Rauhe’as ir Tomas Liebscheris, o sidabras atiteko rusams Jurijui Postrygajui ir Aleksandras Djačenka.

Tačiau po aštuonerių metų lietuvius pasiekė netikėta žinia.

Tarptautinis sporto arbitražo teismas priėmė galutinę nutartį, pagal kurią Europos čempionate antrą vietą užėmęs rusų duetas buvo diskvalifikuotas dėl dopingo teigiamo testo.

Tad lietuviai palypėjo viena pozicija aukštyn ir jiems atitenka Europos pirmenybių sidabro medaliai.

„Netikėta žinia. Džiugu, nes sidabro medalių nebuvome laimėję nei Europos, nei pasaulio čempionatuose. Toks sprendimas buvo staigmena, nes jau aštuoneri metai praėjo nuo to Europos čempionato ir nelabai sekėme, kaip toliau vystosi Rusijos sportininkų bylos. Net praėjus tiek metų buvo surasta jo kaltė, tai dar kartą patvirtina, kad Rusijos sporte dopingo mėginių sukeitimai buvo labai paplitę“, – sakė A. Lankas.

„Kažkokio didelio džiaugsmo ir emocijų nėra, nes labai daug laiko praėjo. Aišku, gerai pasikeisti medalį iš bronzos į sidabrą. Ko gero, daug daugiau džiaugsmo bus tiems, kurie Europos ir pasaulio čempionatuose liko už prizininkų borto, ir dabar jiems bus įteikti medaliai. Svarbiausia, kad teisybė triumfavo“, – teigė E. Ramanauskas.

A. Djačenka ir dar keturi Rusijos baidarininkai buvo suspenduoti dar 2016 metais Richardui McLarenui pateikus ataskaitą apie sisteminius antidopingo taisyklių pažeidimus Rusijos sporte. A. Djačenka figūravo buvusio Rusijos antidopingo agentūros vadovo, vėliau iš šalies pabėgusio ir visas Rusijos sportininkų dopingo vartojimo schemas atskleidusio Grigorijaus Radčenkovo sąrašuose.

2017 metais A. Djačenkai vėl buvo leidžiama dalyvauti varžybose. Tačiau tokį sprendimą CAS apskundė Pasaulinė antidopingo agentūra (WADA). Po paskelbto CAS sprendimo, Tarptautinė baidarių ir kanojų irklavimo federacija (ICF) pareiškė, kad neskųs tokio sprendimo ir informavo apie A. Lankui ir E. Ramanauskui atitenkančius Europos čempionato sidabro medalius.

Tuo metu Rusijos baidarių ir kanojų irklavimo federacijos vadovai tokį CAS sprendimą vadina „politizuotu“ ir diskvalifikuotų sportininkų vardu kreipsis į Maskvos miesto teismą. Siekiama, kad Rusijos teritorijoje CAS sprendimas būtų nepripažįstamas, nes tokių precedentų Rusijoje jau yra buvę.

Daugiau naujienų galite skaityti čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA