Nuspręsta suvienodinti teikiamų Kultūros ir Metų mokytojo premijų skaičių bei dydžius | Kas vyksta Kaune

Nuspręsta suvienodinti teikiamų Kultūros ir Metų mokytojo premijų skaičių bei dydžius

Asociatyvi / Teatralų "Fortūnos" apdovanojimai / Kaunas.lt nuotr.

Pagaliau antradienį priimtu Kauno miesto tarybos sprendimu, kaip anksčiau ne kartą siūlė opozicijos atstovai, garbūs pedagogai, verti Metų mokytojo premijos, gaus ne 1000 eurų (kaip iki šiol), bet tiek pat, kiek ir Kultūros premija apdovanotieji, – 3000 Eur. Politikai patvirtino ir nuostatą, jog vietoj trijų (kaip iki šiol buvo) apdovanojamųjų premija bus skiriama ne daugiau kaip penkiems mokytojams.

Atsižvelgiant į šių premijų skaičius bei dydžius, šią savaitę nustatytas ir Metų medicinos darbuotojo vienos premijos dydis – 3000 Eur, ir per metus numatoma skirti ne daugiau kaip 5 tokias premijas. Metų medicinos darbuotojo premija pakeis ligšiolinę Metų gydytojo premiją, todėl pagerbti bus galima ne tik gydytojus, bet ir slaugytojus ar kitų specialybių medikus.

Anot laikinai savivaldybės administracijoje Kultūros skyriaus vedėjos pareigas einančios Klientų aptarnavimo ir informavimo skyriaus vadovės Agnės Augonės, iki šios vasaros apdovanojimai teikiami ir premijos skiriamos, vadovaujantis Kauno miesto savivaldybės tarybos 2015 m. gruodžio 29 d. sprendimu „Dėl Kauno miesto savivaldybės apdovanojimų teikimo ir premijų skyrimo tvarkos aprašo patvirtinimo”.

„Kultūros skyrius, atsižvelgdamas į Švietimo ir kultūros komiteto 2022 m. kovo 15 d. protokolinį nutarimą, į Švietimo, Sveikatos apsaugos, Užsienio ryšių skyrių, Tarybos ir mero sekretoriato prašymus bei pastebėjimus, pateikė siūlymus ir parengė tarybos sprendimo projektą dėl naujo aprašo. Taryba apsisprendė aprašą papildyti aukščiausiu Kauno profesionalaus teatro apdovanojimu „Fortūna”, kuriuo Tarptautinės teatro dienos proga apdovanojami geriausi praėjusių metų Kauno teatro darbai”, – paaiškino A. Augonė.

Portalas „Kas vyksta Kaune” primena, jog šis apdovanojimas buvo įkurtas 1996-aisiais Lietuvos teatro sąjungos Kauno skyriaus ir miesto dienraščio iniciatyva. „Fortūnos” šventės vykdavo tai Kauno rotušėje, tai Sporto halėje ar „Žalgirio” arenoje bei kitose vietose. Laureatams už reikšmingiausius darbus įteikiamos „Fortūnos” statulėlės (jos autorius – dailininkas skulptorius Stasys Žirgulis) bei piniginė premija. Už reikšmingesnius darbus teikiami „Fortūnos” diplomai. Pastaruoju metu tradiciškai skiriama 7 „Fortūnos” statulėlės ir 5 „Fortūnos” diplomai.

Daugybę metų šių apdovanojimų ceremoniją organizavo miesto savivaldybės biudžetinės įstaigos, – iš pradžių Kauno menininkų namai, pastaruoju metu – Kauno miesto kamerinis teatras. Šiemet šią ceremoniją surengė VšĮ „Alternatyvi scena”, renginys buvo finansuotas per programą „Iniciatyvos Kaunui”.

Anot A. Augonės, tiek ceremonijos/renginio, tiek statulėlės gamybos, premijos finansavimas skiriamas iš Kauno miesto savivaldybės biudžeto. Apdovanojami Kauno miesto teatralai, todėl ir pasiūlyta „Fortūnas” priskirti prie Kauno miesto savivaldybės apdovanojimų bei jų teikimo tvarką nustatyti naujame Kauno miesto savivaldybės apdovanojimų teikimo ir premijų skyrimo tvarkos apraše.

Kasmet Tarptautinės teatro dienos proga „Fortūna” (statulėle ir pinigine premija), kaip Kauno miesto apdovanojimu, bus apdovanojami Kauno teatralai už geriausius, ryškiausius, reikšmingiausius praėjusių metų teatro kūrėjų darbus Kaune, o Padėkos „Fortūna” – atiteks Kauno teatralui už ilgametį indėlį į scenos meną. „Fortūnos” diplomu gali būti apdovanoti ryškesni praėjusių metų teatro kūrėjų darbai Kaune. Kasmet sutarta skirti ne daugiau kaip 7 „Fortūnos” apdovanojimus ir ne daugiau kaip 5 „Fortūnos” diplomus. Apdovanojimo piniginis dydis prie statulėlės – 1000 Eur.

Teisė siūlyti kandidatus „Fortūnos” apdovanojimui gauti nuo šiol suteikta platesniam ratui, – profesionaliojo scenos meno įstaigoms, asociacijoms, organizacijoms, kūrybinėms sąjungoms, bei šio meno vertintojams. Siūlymus skirti „Fortūnas” svarstys Kauno miesto savivaldybės mero potvarkiu sudaryta „Fortūnų” apdovanojimo skyrimo komisija.

Nauja yra tai, kad Kauno miesto savivaldybės teikiamų apdovanojimų sąrašas papildomas šiuo metu teikiamais, bet nereglamentuotais apdovanojimais: „Laisvės kario” statulėle bei „Tauro” statulėle. Nustatyta, jog „Laisvės kario” statulėle apdovanojami fiziniai asmenys už nuopelnus kultūros, mokslo ir švietimo, sveikatos, socialinės apsaugos ir sporto srityse. „Tauro” statulėle – fiziniai ir juridiniai asmenys už nuopelnus įgyvendinant pilietines iniciatyvas, kuriant teigiamą miesto įvaizdį bei pasiekimus profesinėje srityje.

Metų medicinos darbuotojo premiją gauti už nuopelnus galės ne tik gydytojai, tačiau ir bet kuris medicinos darbuotojas (už darbus sveikatos apsaugos srityje, prisidedančius prie Kauno miesto sveikatos politikos formavimo ir įgyvendinimo).

Tokia premija gali būti įvertinta praktinė ar teorinė (mokslinė) medicininė veikla, patirties sklaida (straipsnių, metodinių priemonių, seminarų, paskaitų organizavimas ir rengimas, dalyvavimas Kauno miesto, šalies, tarptautiniuose projektuose, įvairiapusis dalijimasis žiniomis ir patirtimi su kolegomis.

Taip pat – nuolatinis ir aktyvus dalyvavimas, įgyvendinant įvairias programas ir projektus, socialines iniciatyvas sveikatos priežiūros srityje, aktyvus, inovatyvus, atsakingas darbas sveikatos priežiūros įstaigoje, dalyvavimas visuomeninėje veikloje, atstovavimas Kauno miestui šalyje ir užsienyje, diegiant ligų diagnostikos, jų gydymo, profilaktikos, reabilitacijos bei kitas naujoves.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA