Šiemet pateikta daugiau brandos egzaminų apeliacijų nei pernai | Kas vyksta Kaune

Šiemet pateikta daugiau brandos egzaminų apeliacijų nei pernai

Asociatyvi / DELFI nuotr.

Kaip skelbia Nacionalinė švietimo agentūra (NŠA), šiemet buvo pateikta daugiau brandos egzaminų apeliacijų, po peržiūros pasikeitė 8 proc. įvertinimų.

„Šiais metais buvo pateiktos 733 apeliacijos dėl pagrindinės ir pakartotinės sesijos valstybinių brandos egzaminų (VBE) rezultatų. Pateiktų apeliacijų skaičius yra didesnis nei pernai (2021 m. teikimų skaičius siekė 542), tam įtakos turėjo padidėjęs matematikos VBE neišlaikiusiųjų rodiklis, – pasakoja Rūta Krasauskienė, NŠA direktorė. – Tačiau ne vienerius metus matome, kad apeliacijų skaičius mažėja, o išnagrinėjus kandidatų darbus, absoliučios daugumos įvertinimai nekinta, šie metai tam nėra išimtis. Tai indikuoja, kad egzaminų vertintojai atlieka išties kokybišką darbą“, – priduria agentūros vadovė.

Kaip rašoma NŠA pranešime žiniasklaidai, šiemet, kaip ir kelerius metus iš eilės, užsienio kalbų (prancūzų, vokiečių) VBE apeliacijų pateikta nebuvo. Užsienio kalbos (anglų) apeliacijų pateikta tiek pat kiek pernai – 23, istorijos – 10, matematikos – 313. Lietuvių kalbos ir literatūros – 299.

Išnagrinėjus apeliacijai pateiktus kandidatų darbus, pasikeitė 59 darbų (8 proc.) įvertinimai (2021 metais pasikeitė 11,62 proc., 2020 metais pasikeitė 11,05 proc.). Po apeliacijų išnagrinėjimo įvertinimai ir didėjo, ir mažėjo: iš 59 darbų, kurių įvertinimai pasikeitė, padidėjo 45 darbų (76,3 proc.) įvertinimai, sumažėjo – 14 darbų (23,7 proc.) įvertinimai.

Iš 313 pateiktų apeliacijų dėl matematikos VBE įvertinimo – 7 darbų rezultatai pakito, jie visi padidėjo.

Kandidatai galėjo teikti mokyklos vadovui apeliaciją per 2 darbo dienas nuo egzamino rezultatų paskelbimo dienos, kad darbas būtų dar kartą peržiūrėtas ir įvertintas iš naujo.

Apeliaciją buvo rekomenduojama teikti tuo atveju, jei mokinys, susipažinęs su savo darbo rezultatais ir atlikto valstybinio brandos egzamino darbo virtualia kopija, buvo pagrįstai įsitikinęs įvertinimo klaidingumu. Taip pat buvo sudaryta galimybė rašant prašymus dėl apeliacijų nagrinėjimo nurodyti ir savo apeliacijos teikimo argumentus.

Brandos atestatas kandidatui išduodamas tik gavus apeliacijų rezultatus, o į brandos atestato priedą įrašomas apeliacijos rezultatas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA