I. Šimonytė: būsimas šildymo sezonas nebus lengvesnis nei praėjęs | Kas vyksta Kaune

I. Šimonytė: būsimas šildymo sezonas nebus lengvesnis nei praėjęs

BNS 2022/07/13 14:39
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Būsimas šildymo sezonas nebus lengvesnis nei praėjęs, sako premjerė Ingrida Šimonytė. Ji tikisi, jog kai kuriuos sprendimus, kaip žmonėms lengviau išgyventi žiemą, pasiūlys ir Europos Komisija (EK).

„Faktas tas, kad nebus lengvesnis šildymo sezonas, bet ruošiamės tam ir manau, kad Europos Sąjunga taip pat pasiūlys žingsnius, kaip sąjunga, kaip geriau paruošti žiemai, todėl kad Europos Komisija turėtų komunikatą išleisti artimiausiu metu“, – žurnalistams trečiadienį Seime sakė I. Šimonytė.

„Manau, kad taip pat ir iš Komisijos, kaip kovido atveju buvo tam tikrų bendrų europinių sprendimų (…), nenustebsiu, jeigu tų sprendimų bus pasiūlyta ir čia“, – pridūrė ji.

Pasak I. Šimonytės, Rusijai mažinant gamtinių dujų tiekimą Europai, rudenį tai paveiks jų kainas.

„Kainoms poveikis veikiausia bus ir greičiausiai ta prielaida dėl dujų kainų, kuri buvo pavasarį, jau gali neatitikti realybės rudenį. Yra daug faktorių, kurie tai lems, kol kas dar anksti pasakyti“, – teigė premjerė.

Energijos išteklių biržos operatorės „Baltpool“ duomenimis, pasibaigęs šildymo sezonas buvo vienas brangiausių per dešimtmetį – vidutinė centralizuotos šilumos kaina didėjo daugiau nei 70 proc.

Šildymo brangimą lėmė permainos globaliose žaliavų rinkose, pirmiausia sumažintas Rusijos gamtinių dujų tiekimas Europai ir išaugusi jų kaina, o vėliau – ir karas Ukrainoje.

Siekiant iš dalies sumažinti žmonių finansinę naštą dėl išaugusių šilumos sąskaitų Vyriausybė kompensavo 9 proc. PVM šildymui nuo šių metų sausio iki šildymo sezono pabaigos, daugiau žmonių galėjo kreiptis dėl kompensacijų už šildymą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA