Didėjant COVID-19 susirgimams, epidemiologė siūlo ribojimų laikytis patiems | Kas vyksta Kaune

Didėjant COVID-19 susirgimams, epidemiologė siūlo ribojimų laikytis patiems

delfi.lt 2022/07/09 13:45
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Kyla nauja COVID–19 banga. To priežastis – du nauji omikron potipiai. Pasak mokslininkų, šie potipiai yra labiau užkrečiami, tačiau užsikrėtimai nėra agresyvesni. Juoduoja didžioji dalis Lietuvos savivaldybių, o turistų pamėgtos Europos šalys svarsto apie pandeminius ribojimus. Ar šie du nauji omikron potipiai ir vėl gražins pandemiją? Apie tai ekspertai diskutavo Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“.

Virusologas ragina aktyviai kalbėti apie rekomendacijas

Vilniaus universiteto (VU) Gyvybės mokslų centro virusologas Gytis Dudas teigė, jog naujos atmainos kelia riziką pakartotinai susirgti koronavirusu persirgusiems ar vakcinuotiems asmenims.

„Šiuo metu mes stebime keturis omikron atmainos potipius. Ir jie visi pasižymi tuo pačiu bruožu – labiau antigeniškai pažengę. Tai jeigu žmogus yra persirgęs pačiu pirmuoju omikron variantu, to žmogaus imuninė sistema išmoksta atpažinti būtent tą variantą.

Ir visi po to sekę variantai pasižymi tuo, kad jie atrodo pakankamai skirtingai vieni nuo kito. Tai reiškia, kad didėja tikimybė užsikrėsti pakartotinai, jeigu prieš tai buvo sirgta kitomis atmainomis“, – laidoje sakė virusologas.

G. Dudas laidoje teigė, jog dėl riboto testavimo, tikrasis sergamumas koronavirusu Lietuvoje kur kas didesnis nei rodo statistika.

„Tačiau mes nematome atitinkamai kritinės situacijos ligoninėse, kas būtent sąlygotų kažkokius ribojimus“, – tikino jis.

Paklaustas, ar verta ribojimus įvesti jau dabar, virusologas ragino geriau priminti gyventojams, kad tokia liga egzistuoja.

„Pristatyti rekomendacijas, galbūt tas rekomendacijas pristatyti šiek tiek įtaigiau“, – siūlė G. Dudas.

Epidemiologė: ribojimų žmonės gali imtis ir be nurodymo

Gydytoja, epidemiologė Daiva Razmuvienė Žinių radijo laidoje teigė, jog šių metų birželio mėnesį stebimas nedidelis naujų atvejų augimas.

„Tai nėra kažkoks didžiulis, eksponentinis sergamumo augimas, tikrai ne, bet jeigu palyginsime pirmą ir paskutinę birželio savaites, vidutinis sergamumas per 7 dienas augo nuo 100 iki 300. Tai galima pagrįsti teigiamais tyrimų rezultatais – jų turime jau daugiau nei 30 procentų. Tas didėjantis sergamumas susijęs su naujais omikron atmainos subvariantais“, – sakė epidemiologė.

Ji laidoje kalbėjo, jog tai nereiškia, kad omikron atmaina visiškai pasikeitė.

„Bet ta pati omikron atmaina, norėdamas išlikti, kuria naujus subvariantus. Tai nėra naujiena, jie nėra pirmi“, – kalbėjo D. Razmuvienė.

Epidemiologė rizikos grupėje esančius asmenis vasarą neatsipalaiduoti.

„Šitas virusas neturi griežto sezoniškumo, todėl tokios priemonės kaip kaukės, jeigu žmogus dalyvauja kokiame renginyje uždaroje erdvėje, viešuoju transportu naudojantis, tikrai tai visai nepablogins situacijos, jeigu tas asmuo pasinaudos medicinine kauke“, – Žinių radijo laidoje teigė epidemiologė D. Razmuvienė.

Žinių radijo pašnekovė D. Razmuvienė teigė, jog virusas elgiasi kaip nori, nepaisant šiltų orų.

„Jis turi savybę plisti ir net šiltose šalyse kaip Italija, Portugalija, Ispanija. Ten jau pradedamos taikyti priemonės atskiruose vietovėse, kurortuose, jau ten prašoma naudoti kaukes. Žmonės nėra užmiršę, nėra tokio pasipriešinimo ir tas kaukes žmonės tikrai nešioja“, – tikino epidemiologė.

D. Razmuvienė Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ teigė, jog ir liepos mėnesį sergamumo koronavirusu skaičiai nemažėja, o po truputį auga, tačiau hospitalizacijos skaičiai nebaugina.

Epidemiologė ragino nelaukti valdžios nurodymų ir saugotis patiems gyventojams.

„Manau, kad mes jau tokios ilgos pandemijos nesame matę, nesame pergyvenę, ji vyksta jau trečius metus. Tikrai jau viską puikiai žinoma. Ir netgi nelaukdami jokių nutarimų, sprendimų galime patys sau priimti tam tikras priemones, kurios gali tikrai apsaugoti, tuo reikia naudotis“, – ragino ji.

SAM: rekomendacijos tęsiasi

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Sveikatos stiprinimo skyriaus patarėja Ginreta Megelinskienė laidoje pasakojo, jog rekomendacijos lieka ir jų siūloma laikytis.

„Pandemija dar nėra pasibaigusi, nors ekstremalios situacijos pabaiga buvo šių metų gegužės mėnesį, bet jis vis dar tęsiasi. Ir tos rekomendacijos, kurios yra susijusios su COVID–19 valdymu vis dar galioja. Tai yra ir kaukių dėvėjimas viešose vietose, jeigu didesni žmonių susibūrimai vis dar išlieka svarbus ir rekomenduojamas.

Taip pat rankų plovimas, patalpų vėdinimas ir, žinoma, vakcinacija. Manau, kad tai yra labai svarbu paminėti – kad žmonės, kurie yra dar nepasiskiepiję suskubtų tai padaryti. Žinoma, ruošiamasi ir atnaujintai vakcinacijos strategijai rudens sezonui“, – Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ pasakojo SAM atstovė.

Ji teigė, jog ruošiamasi atnaujinti sekoskaitos tyrimus.

„Vykdomas tikrai intensyvus pasiruošimas“, – tikino G. Megelinskienė.

Veryga pagrindo nerimui nemato

Buvęs sveikatos apsaugos ministru Aurelijus Veryga laidoje tikino, jog kalbomis apie galimus ribojimus žmonių dirginti dabar nereikia.

„Ką reiškia dabar kalbėti apie ribojimus? Apie juos reikėtų dabar kalbėti tuo atveju, jeigu jie būtų dabar ir taikomi. Bet šiaip žmonės vasarą turėtų pailsėti, ir specialistai, ir šiaip gyventojai. Tikrai prisigaudyti ir vitamino D, pabūti saulėje, savo imuninę sistemą atstatyti.

Man atrodo, kad kalbėjimas (apie ribojimus, aut. p.) avansu – galbūt bus, gal reikės kažką daryti, tai tik papildomo nerimo įneša. Nes iš dabartinių skaičių nematau pagrindo nerimui“, – tikino politikas.

Seimo narys A. Veryga laidoje tai aiškino tuo, jog situacija ligoninėse neblogėja.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA