Jubiliejinis „Kaunas Piano Fest“: nuo premjeros po atviru dangumi iki koncertų Kauno filharmonijoje | Kas vyksta Kaune

Jubiliejinis „Kaunas Piano Fest“: nuo premjeros po atviru dangumi iki koncertų Kauno filharmonijoje

M. Mašanauskaitė ir R. Lozinskis / Organizatorių nuotr.

Jau šį penktadienį, liepos 8 dieną, Kaune prasidės tradiciniu tapęs fortepijono muzikos festivalis ir meistriškumo kursai „Kaunas Piano Fest“. Jubiliejinio V-ojo festivalio atidarymo koncertas šiemet išskirtinis: jis vyks po atviru dangumi Kauno Rotušės aikštėje, o originalią garsaus kūrinio interpretaciją atliks festivalio organizatoriai Monika Mašanauskaitė ir Robertas Lozinskis, kartu su multinstrumentalistais Peter Fleckestein ir Žilvinu Brazausku.

„Džiugu, kad Kaunas kaip šių metų Europos kultūros sostinė skiria daug dėmesio muzikai, tad radome sąlyčio taškų tarp mūsų renginių. Festivalio atidarymo koncerte pasirinkome groti litvako Džordžo Geršvino populiariausią kūrinį – Žydrąją Rapsodiją, kuri sukurta tarpukariu, kai Kaunas buvo laikinoji sostinė. Kartu su dviem džiazo muzikantais multinstrumentalistais parengta aranžuotė žada išskirtinę interpretaciją – tokia šios rapsodijos versija dar nėra skambėjusi. Tad galime drąsiai sakyti, jog jubiliejinį festivalį pradėsime premjera“ – atskleidžia R. Lozinskis.

Robertas Lozinskis / Organizatorių nuotr.

Kaip nurodoma pranešime, dar viena šių metų naujovė – visi kiti festivalio koncertai iki pat liepos 17 dienos vyks vienoje erdvėje – Kauno filharmonijoje. Šių metų jubiliejinio festivalio pagrindinė tema šventinė, itin turtinga bei mėgstama publikos – koncertų fortepijonui aranžuotės, kai orkestro partija irgi atliekama fortepijonu. Pasirinkta programos tema nulėmė ne tik koncertų vietą, bet ir šių metų festivalio dalyvių sąstatą.

„Jau pernai festivalio publika sunkiai tilpo į kai kurias koncertų erdves. Akivaizdu, kad renginiui augant reikia didesnių salių. Daugiau kaip 500 svečių talpinanti Kauno filharmonija puikiai tinka tiek šiuo aspektu, tiek ir galimybe pasiūlyti kokybiškus fortepijonus, kurie būtini norint duetu atlikti koncertų fortepijonui aranžuotes. Be to, filharmonija pastatyta Kaunui būnant laikinąja sostine – tad šių metų festivalio lokacija atliepia ir „Kaunas 2022” dvasią“ – pasakoja M. Mašanauskaitė.

Monika Mašanauskaitė / Organizatorių nuotr.

Atlikti pilną koncertą fortepijonui reikia nemenkos patirties, tad šių metų kursų dalyviai ir koncertų atlikėjai šiek tiek vyresni nei ankstesniais metais – daugelis jų jau baigę studijas. Dalyvių geografija kaip visada plati – be atlikėjų iš Lietuvos, publiką džiugins jaunuoliai iš Vokietijos, Graikijos, Ispanijos, Prancūzijos, Austrijos, Nyderlandų bei Moldovos.

Jaunieji talentai „Kaunas Piano Fest“ metu vyksiančiuose meistriškumo kursuose mokysis ne tik fortepijono paslapčių bei muzikos vadybos, bet ir muzikantams adaptuotos jogos. Taip pat bus surengtos dvi visiems besidomintiems atviros diskusijos – apie meno sukuriamą vertę ir kainą bei emocinės sveikatos stiprinimo svarbą atlikėjams.

Visi festivalio koncertai nemokami.

„Norime, kad renginį atrastų ir anksčiau jame nesilankę asmenys. Šiemet ypatingą dėmesį skiriame informacijos sklaidai tarp moksleivių ir studentų, taip pat bendradarbiaudami su Kauno savivaldybe bei pabėgėlių registracijos centru siekiame apie koncertus informuoti ir pabėgėlius iš Ukrainos“ – sako organizatoriai. Visi festivalio koncertai taip pat bus transliuojami „Kaunas Piano Fest“ „Youtube“ paskyroje.

Kaip jau tapo įprasta, festivalio laureatus vėliau bus galima išgirsti ir kituose miestuose. Šiemet rugpjūčio 10 dieną du geriausieji koncertuos Druskininkuose, M.K.Čiurlionio namuose-muziejuje, festivalio „Fortepijoninės muzikos vasara“ metu. O ateinančio koncertų sezono metu atliks dvigubą fortepijoninį koncertą su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru Vilniaus filharmonijoje.

Festivalio „Kaunas Piano Fest“ pagrindiniai rėmėjai: Lietuvos kultūros taryba, Geros valios fondas, „Kaunas 2022“ ir Kauno Juozo Naujalio muzikos gimnazija, taip pat Kauno Rotary klubas, Estetinės chirurgijos centras ir bitynas „Bubilas“.

Daugiau informacijos ir koncertų grafikai skelbiami festivalio svetainėje bei „Facebook“ paskyroje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA