Kauniečiai baiminasi dėl savo sveikatos: esame nuodijami, o tarnybos nereaguoja | Kas vyksta Kaune

Kauniečiai baiminasi dėl savo sveikatos: esame nuodijami, o tarnybos nereaguoja papildyta AAD komentaru

Nauja savaitė kauniečiams prasidėjo su nerimu. Sukilėlių prospekte įsibėgėję šilumos trasų remonto darbai galimai signalizuoja rimtą aplinkosaugos pažeidimą, o netinkamai ardomos medžiagos, kuriose galimai yra asbesto pėdsakų – gali nepataisomai sutrikdyti gyventojų ir pačių darbuotojų sveikatą.

Pirmadienį ir antradienį naujienų portalo „Kas vyksta Kaune” redakciją pasiekė dviejų susirūpinusių kauniečių laiškai. Manoma, kad Sukilėlių pr. keičiat šilumos trasą nesilaikoma saugos reikalavimų, į orą kyla asbesto dulkės.

„Norėčiau papasakoti apie labai pavojingą situaciją žmogaus sveikatai, kuri vyksta Kauno mieste, Eigulių mikrorajone, ties Sukilėlių pr. 110 namu. Kaip įrodymą pridedu video medžiagą, kuri įrodo, kad verslui neįdomi ne tik žmonių, bet ir pačių darbuotojų sveikata. Tai, ką pamačiau šiandien, mane tikrai nustebino. Vaizdo medžiagoje matyti, kaip sunkvežimio vairuotojas su manipuliatorio kaušu nuo šiluminės trasos vamzdžių nulupa asbesto izoliacinę medžiagą ir ją krauna į sunkvežimį”, – pirmadienio vakarą informacija dalijosi kaunietis.

Vyro teigimu, asbesto krovos metu susidarė dideli dulkių debesys, kurie buvo vėjo nunešti link šalia esančių daugiaaukščių namų.

„Filmuotoje medžiagoje matyti, kad dauguma butų langų yra atverti dėl paskutiniu metu vyraujančių karštų orų. Liūdna, kad dauguma gyventojų priversti kvėpuoti labai pavojingomis asbesto dulkėmis. Ant sunkvežimio durų, buvo užrašas „Dovyra”. Įdomu, kokia nuomonė dėl šio įvykio yra kompetentingų institucijų”, – pridūrė skaitytojas, teigdamas, kad vaizdo įrašas Sukilėlių pr. įamžintas liepos 4 dieną apie 17.25 val.

Tarnybos nereaguoja

Antradienio rytą į „Kas vyksta Kaune” redakciją kreipėsi dar vienas dėl pavojingų statybinių atliekų tvarkymo susirūpinęs kaunietis.

„Kreipiuosi į jus tikėdamasis, kad padėsite sustabdyti gyventojų nuodijimą. Esu Sukilėlių pr. 96 namo gyventojas, prie mūsų namo keičiama šildymo trasa. Vakar, visą dieną, pjaustė metalinius vamzdžius ir nuo jų su keltuvo kaušu draskė ASBESTĄ. Visas šis Eigulių mikrorajono kampas buvo paskendęs asbesto dulkėse. Namuose taip pat ant spintelių, stalų pilna dulkių. Tarnybos nereaguoja. Tikiuosi suprantate, kokį pavojų kelia asbestas žmogaus kvėpavimo takams”, – antradienio rytą rašė skaitytojas.

Vyras atkreipė dėmesį, kad pavojingų asbesto dulkių nesisaugojo ir patys darbuotojai. „Keisčiausia, kad patys darbuotojai, kurie dirbo tranšėjoje, nesisaugojo nuo asbesto. Su kauke buvo tik vienas darbuotojas iš 5-6”.

Asbesto poveikis sveikatai – ilgalaikis

Asbestas – tai gamtinis pluoštinis mineralas, netirpus vandenyje, šarmuose, rūgštyse, neskylantis šviesoje, atsparus temperatūros poveikiui, negaruoja, turi geras eksploatacines ir termoizoliacines savybes. Asbesto turinčios atliekos (asbestinis šiferis, kai kurios izoliacinės medžiagos) yra priskiriamos pavojingoms atliekoms, nes asbesto dulkės yra kancerogeninė medžiaga, galinti sukelti vėžinius susirgimus.

Kad asbesto tvarkymas turi būti atliekamas laikantis labai griežtų aplinkos apsaugos reikalavimų, portalas yra rašęs 2020-ųjų spalį, kuomet nesilaikant jokių taisyklių buvo griaunama art deco stiliaus vila Perkūno alėjoje.

Tąkart Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Kauno departamento visuomenės sveikatos saugos skyriaus vyriausioji specialistė Irma Drukteinienė portalui teigė, kad kol asbesto turintys statiniai ar gaminiai yra neliečiami, asbestas didesnio pavojaus nekelia, tačiau visai kitaip yra, kai asbestą pradedama laužyti, pjaustyti ir pan.

„Griaunant statinius, keičiant šiferinę stogų dangą, laužant, pjaustant šiferį, ar kitaip apdorojant asbesto turinčius gaminius, aplinkoje pasklinda labai smulkūs plaušeliai, kurie gali sukelti tokias ligas, kaip asbestozė, plaučių vėžys, mezotelioma (krūtinplėvės ir pilvaplėvės vėžys), rečiau skrandžio, storosios žarnos vėžys“, – teigė I. Drukteinienė.

Pasak visuomenės sveikatos specialistės, asbesto poveikis žmogaus sveikatai gali būti tiesioginis ir netiesioginis. Tiesioginis poveikis dažniausiai pasireiškia profesinio kontakto metu, kai dirbama su asbesto turinčiais gaminiais. Tačiau ne mažiau pavojingas ir netiesioginis asbesto poveikis, kai plaušeliai į žmogaus kvėpavimo takus patenka būnant patalpoje, kurioje yra asbesto, arba būnant lauke, kai statinių paviršiuje esantis asbestas, veikiamas atmosferos veiksnių, suyra į plaušelius.

Anot I. Drukteinienės, žmogaus sveikatai pavojingi asbesto plaušeliai yra akimi nematomi, jų ilgio ir pločio mažiausias santykis yra 3:1, mažiausias ilgis – 5 µm (mikrometrai), didžiausias plotis – 3 µm. „Todėl jie lengvai patenka į kvėpavimo takus ir ilgainiui tampa specifinių lėtinių ligų ir vėžinių susirgimų priežastimi. Kuo daugiau ir kuo smulkesnių plaušelių patenka į aplinką, tuo didesnė rizika susirgti“, – situacijos sudėtingumo neslepia visuomenės sveikatos specialistė.

Atkreiptinas dėmesys į tai, kad kadangi asbesto plaušeliai labai lengvi, ore jie gali sklandyti net keletą dienų.

Specialūs mokymai

Kaip turi būti tvarkomos asbesto turinčios statybinės atliekos, numatyta Statybinių atliekų tvarkymo taisyklėse. Jose nurodoma, kad asbesto turinčios statybinės atliekos statybvietėje turi būti surenkamos atskirai nuo kitų statybinių atliekų.

Statybvietėje susidariusios birios asbesto turinčios statybinės atliekos turi būti sudrėkinamos ir pakuojamos į sandarią plastikinę tarą (dvigubus plastikinius maišus, statines, konteinerius ar kt.), o supakuotos asbesto turinčios statybinės atliekos turi būti atitinkamai ženklinamos ir turi būti perduodamos tokias atliekas turinčioms teisę šalinti įmonėms.

Tinkamai apmokyti privalo būti ir asbesto turinčias medžiagas šalinantys darbuotojai, jie turi dėvėti specialias kvėpavimo takų apsaugos priemones bei laikytis kitų saugumo reikalavimų. Baigus darbus įrenginius būtina nuvalyti drėgna šluoste, sudėti nuolaužas, panaudotas šluostes ir kitas asbesto turinčias atliekas į asbesto atliekų konteinerius ir (arba) dvigubus polietileno maišus ar apvynioti atliekas dviem polietileno sluoksniais bei paženklinti lipdukais.

Dėl šio atvejo portalas „Kas vyksta Kaune“ pateikė užklausą Aplinkos apsaugos departamento (AAD) Kauno valdybos Kauno aplinkos apsaugos inspekcijai ir bendrovės „Dovyra” atstovams, gavę jų atsakymą, publikaciją papildysime.

Papildyta 15.28 val.

Kaip naujienų portalui „Kas vyksta Kaune” komentavo AAD Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Lina Lapėnaitė, pranešimų dėl Sukilėlių pr. atnaujinamos šilumos trasos Kauno aplinkos apsaugos inspekcijos pareigūnai nebuvo gavę.

„Antradienį, iš kart reaguodami į pranešimą, Kauno AAI pareigūnai nuvyko nurodytu adresu ir nustatė, kad vykdomi šiluminės trasos renovacijos darbai, iškeliant senus šiluminės trasos vamzdžius iš gelžbetoninio lovio.

Iškeliami vamzdžiai yra apsukti stiklo vata, kuri yra sutvirtinta metaliniu tinklu ir cementiniu skiediniu. Veiklavietėje atliekos rūšiuojamos (nuo metalinio vamzdžio nuimamas šiltinimo kevalas). Susidariusios išrūšiuotos atliekos perduodamos atliekas tvarkančiai įmonei”, – komentavo L. Lapėnaitė.

Jos teigimu, patikrinimo metu atliekos laikinai buvo sandėliuojamos ant žemės, kol bus atvežti statybiniai konteineriai. „Įmonės darbų vadovas įspėtas, kad vykdant vamzdynų ardymo darbus būtų naudojamas vanduo dulkėtumui sumažinti”, – pridūrė L. Lapėnaitė.

Dėkojame kauniečiams už tai, kad praneša apie aktualius įvykius. Jei ir jūs norite pasidalinti savo informacija ar nuomone apie Kauno aktualijas, rašykite pasinaudoję spec. forma „Pranešti naujieną“ arba per „Facebook“ puslapio privačias žinutes.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA