Mokslininkai apie naują COVID-19 bangą: Lietuvą pasiekė labiau užkrečiamos omikron versijos | Kas vyksta Kaune

Mokslininkai apie naują COVID-19 bangą: Lietuvą pasiekė labiau užkrečiamos omikron versijos

Asociatyvi / DELFI nuotr.

Sergamumas COVID-19 Lietuvoje didėja, nes Lietuvą pasiekė labiau užkrečiamos omikron versijos, teigia mokslininkas.

„Pagrindinis paaiškinimas būtų, kad į Lietuvą jau atkeliavo labiau užkrečiami omikron potipiai – tai BA.4, BA.5. Jie tiesiog pasižymi greitesniu plitimu ir mes dabar turime šių potipių bangą“, – pirmadienį LRT sakė Sveikatos mokslų universiteto profesorius Mindaugas Stankūnas.

Tai patvirtino ir Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Sveikatos stiprinimo skyriaus patarėja Ginreta Megelinskienė. Ji pažymėjo, kad oficialiai to konstatuoti kol kas negalima, nes šiuo metu nėra atliekami sekoskaitos tyrimai.

„Tikėtina, kad yra (nauji potipiai Lietuvoje – BNS), atsižvelgiant į kitų Europos šalių situaciją. Lietuvoje sekoskaitos tyrimai šiuo metu nėra vykdomi dėl nedidelio sergamumo ir pakeistos testavimo strategijos, kadangi diagnostikai naudojami greitieji antigeno tyrimai, tačiau didėjant sergamumui sekoskaitos tyrimai stebėsenos tikslais bus atnaujinti“, – tvirtino ji.

SAM atstovės teigimu, tai bus padaryta greitu laiku.

Pasak duomenų mokslininko Vaidoto Zemlio-Balevičiaus, nauja koronaviruso banga jau prasidėjo Lietuvoje.

„Jeigu pažiūrėsime į pandemijos pagreitį ir testų skaičių, teigiamų tyrimų yra apie 30 procentų. Tai reiškia, kad epidemijos mes visiškai nekontroliuojame“, – sakė jis.

M. Stankūnas pabrėžė, kad nors plinta labiau užkrečiamos viruso versijos, kol kas nėra duomenų, kad jos sukeltų sunkesnę klinikinę ligos eigą.

G. Megelinskienės teigimu, šiuo metu peržiūrima gripo epidemijos skelbimo tvarka, į ją bus integruotas ir COVID-19 valdymas.

„Yra integruoti su COVID-19 susiję kriterijai, peržiūrimos rekomendacijos dėl priemonių taikymo epidemijų metu. Planuojama, kad epidemijai pasiekus nustatytus kriterijus, kaip ir gripo atveju, epidemiją bus galima skelbti tiek savivaldybės lygmeniu, tiek šalies lygmeniu. Jeigu situacija taptų ypač sunki dėl aukštų hospitalizacijos apimčių ar didelio mirčių skaičiaus, tiesiog būtų didžiulė apkrova tiek sveikatos priežiūros sistemai, tiek pačiai visuomenei kiltų didesnė rizika, galėtų būti svarstoma galimybė vėl skelbti karantiną, jeigu epidemijų taikomos priemonės neduotų reikiamo efekto“, – sakė ji.

SAM specialistės teigimu, kadangi visuomenė yra imunizuota, keičiasi ir pati liga, todėl ir jos valdymas ateityje bus kitoks.

Praėjusią savaitę Lietuvoje registruota vidutiniškai po 400 naujų susirgimų COVID-19 per dieną.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA