Kauniečiai ir miesto svečiai gali ruoštis: bene laukiamiausias aludarystės festivalis – jau liepos 22-ąją | Kas vyksta Kaune

Kauniečiai ir miesto svečiai gali ruoštis: bene laukiamiausias aludarystės festivalis – jau liepos 22-ąją

Aludarių diena / I. Gaižausko nuotr.

Istoriniame aludarystės kvartale įsikūręs „Volfas Engelman“ bravoras tęsia tradiciją: kauniečius ir miesto svečius liepos 22 dieną kviečia pajusti tikrą aludarystės dvasią ir, kartu su vienais garsiausių šalies atlikėjų, dovanoja nepamirštamą šventę.

Susirinkusiųjų laukia burnoje tirpstančių skonių kelionė: Šv. Arnoldo vardadieniui ir jo globojamiems aludariams paminėti skirtame festivalyje talentingi šio amato meistrai statinėse jau brandina keturis naujų rūšių gėrimus, o bravoro lankytojų nuotaiką užkurti žada bene geidžiamiausi Lietuvos atlikėjai: Marijonas Mikutavičius, DJ Jovani ir „Sisters on Wire“.

Išlaikant tradiciją, renginio dieną nuo Kauno Rotušės iki pat daryklos bus vežama statinė, pranešanti miestiečiams apie šventės pradžią, rašoma „Volfas Engelman“ pranešime žiniasklaidai.

„Bus airiškų, vokiškų, amerikietiškų ir istorinių aludarystės tradicijų, taigi šventės svečiai galės keliauti po platųjį skonių pasaulį“, – uždangą praskleidžia Audronė Saulėnienė, „Volfas Engelman“ Alaus kompetencijų centro koordinatorė.

Lauks ir degustacija, ir edukacija

Greta pagrindinės programos, festivalio svečių lauks maisto vagonėliai, pramogos ir virtuali ekskursija, pasakojanti apie ingredientus ir technologijas. Vartotojai bus edukuojami, į ką atkreipti dėmesį degustuojant. O norintys tiesiog pasikalbėti su seniai matytais draugais ir pažįstamais, galės pasinaudoti atokiau įkurta zona.

Aludarių diena / I. Gaižausko nuotr.

„Pagalvojome ir apie svečių komfortą: šiemet atveriama didesnė erdvė už istorinės, dar 1929-aisias bravoro darbuotojams statytos, o dabar atnaujintos „Volfas Engelman“ parduotuvės, adresu Čiurlionio g. 5. Joje laisvai telpa daugiau žmonių, taigi susirinkusiems nereiks būriuotis eilėse nei prie maisto, nei prie tualetų“, – sako Mantas Matukaitis, „Volfas Engelman“ Marketingo skyriaus vadovas.

„Volfas Engelman“ generalinis direktorius ir alaus somelje Marius Horbačauskas teigia pastebintis, kad alaus vartojimo kultūra kinta: žmonės tampa smalsesni, nori sužinoti savo mėgstamo gėrimo kelią nuo apynio iki bokalo.

„Skatiname kultūringą vartojimą ir norime supažindinti vartotoją su turtinga aludarystės istorija. Ilgą laiką buvo įsivaizduojama, kad egzistuoja tik dvi alaus rūšys: šviesus ir tamsus, o iš tiesų pasaulyje jų yra apie 250. Po mūsų vedamų ekskursijų žmonėms atsiveria akys: jie supranta, kiek daug nežinojo ir kokiais gajais stereotipais prieš tai galbūt vadovavosi. Žmones studijoje kartais pasitinku ir pats. Betarpiškas bendravimas padeda dar geriau suprasti vartotojų norus ir lūkesčius, perduoti aistrą tam, kuo gyvenu pats“, – pasakoja M. Horbačauskas.

Turtinga aludarystės istorija gyva nuo baltų laikų

„Volfas Engelman“ bravoras šiemet jau antrus metus iš eilės, tyrimų bendrovės „Supercrush“ duomenimis, yra palankiausiai vertinamas alaus prekės ženklas šalyje. Pasak M. Horbačausko, įmonei tai reiškia labai daug. Stipriu vertybiniu pamatu jis įvardija šimtmečius nekintančią darbo kultūrą, leidžiančią įmonei išlikti stabiliai ir nepertraukiamai veikti jau 170 metų. Pagarba, rūpestis ir meilė darbuotojams išlaiko juos įmonėje ilgus metus – čia yra dirbusių ir 40, ir 48 metus.

Aludarių diena / I. Gaižausko nuotr.

„Kita labai svarbi tradicija – buvimas aktyvia ir atsakinga visuomenės dalimi. Tarpukariu I. B. Volfas buvo vienas iš Karo muziejaus Kaune mecenatų, ženkliai prisidėjo prie Vytauto Didžiojo paminklo statybos, skirdavo premijas gabiems studentams ir buvo miesto tarybos narys. Šiandien esu įsitikinęs, kad dalijimasis, atvirumas ir buvimas su visuomene yra labai svarbu, todėl tradicijas stengiamės puoselėti“, – pasakoja M. Horbačauskas.

„Volfas Engelman“ mena turtingą aludarystės istoriją: bravoro alus perversmo naktį gabentas Prezidentui Kaziui Griniui, o vėliau Antaninių proga svečius juo mėgdavo vaišinti Prezidentas Antanas Smetona.

Pasak A. Saulėnienės, tarybiniais laikais aludarystės kultūra Lietuvoje buvo nužudyta, o šaliai atkūrus nepriklausomybę, žmogui reikėjo iš naujo papasakoti, koks turtingas yra alaus pasaulis. Kita vertus, aludarystės pamatai mūsų šalyje labai tvirti: lietuviai alų verda nuo baltų laikų. Aludarystė aktyviai vystoma buvo ir tarpukariu – „Volfas Engelman“ turi receptūrų ir iš šių laikų.

O šiemet, kaip ir kasmet, „Volfas Engelman“ pagerbs retą, išskirtinių žinių ir talento reikalaujančią aludario profesiją. Susitikime liepos 22d. Kaune, Aludarių dienoje Volfas Engelman bravoro kieme!

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA