Į Kauną atkeliavo 100 S. Dali darbų, įkvėptų Dantės „Dieviškosios komedijos“ | Kas vyksta Kaune

Į Kauną atkeliavo 100 S. Dali darbų, įkvėptų Dantės „Dieviškosios komedijos“

Parodos atidarymas./ Organizatorių nuotr.

Nuo liepos mėnesio Kaune yra proga pamatyti vieno žinomiausių siurrealizmo atstovų Salvadoro Dali (1904-1989) kurtą parodą „Dieviškoji komedija“ (The Divine Comedy). Joje – net šimtas originalių darbų.

Paroda eksponuojama Lietuvos švietimo istorijos muziejuje. Ji parengta bendradarbiaujant su organizacija „Art Expo S.I.A.“. Geriau suprasti darbus ir kontekstą padės muziejaus audiogidas.

100 ksilografijų

Parodoje „Dieviškoji komedija“ matyti 100 originalių Salvadoro Dali ksilografijų iš privačios kolekcijos, priklausiusios kino žvaigždei Marinai Vlady ir poetui, muzikantui, aktoriui Vladimirui Vysockiui.

Parodos kuratorius Vasilii Chesauri pasakojo, kad 1950 m. Romos leidyklos „Libreria dello Stato“ prašymu S. Dali turėjo nutapyti 100 akvarelių, iliustruojančių šimtą viduramžių italų poeto Dantės Alighieri „Dieviškosios komedijos“ giesmių. Po kurio laiko Italijos vyriausybė nusprendė, kad žymųjį Dantės kūrinį turėtų iliustruoti italų dailininkas, tad sutartis su ispanu S. Dali buvo nutraukta. Visgi, dailininkas darbus tęsė ir rinkinys buvo baigtas 1959 m.

Netrukus autorines teises nusipirko Prancūzijos leidykla „Les Heures Claires“. Visas ciklas buvo atspausdintas ir išgraviruotas ant 3,5 tūkst. medinių klišių. Darbai užtruko ketverius metus ir buvo akylai prižiūrimi S. Dali.

Anot parodos rengėjų, S. Dali buvo svarbu pavaizduoti ne tai, ką matome, o tai, ką jaučiame ar galvojame./ KVK nuotr.

Dantė ir Dali

Dantės „Dieviškąją komediją“ sudaro 3 dalys: „Pragaras“, „Skaistykla“ ir „Rojus“, turinčios po 33 giesmes bei vieną bendrą įžanginę.

„Pravartu perskaityti šį kūrinį prieš ar po parodos, taip geriau suprasite, ką S. Dali norėjo pasakyti“, – teigė parodos kuratorius V. Chesauri. Apžiūrinėjant parodą jis ragino atkreipti dėmesį į vandens ženklus ant iliustracijų.

Lietuvos švietimo istorijos muziejaus vadovė Jolita Rudgalvienė pažymėjo, kad parodoje vaizduojami bendražmogiški, per šimtmečius aktualūs dalykai.

„Žmogui visada aktualu nuopuolis, sielos pakylėjimas. Svarbu rasti atsakymą į klausimą, kaip gyventi, kad tavo gyvenimas būtų prasmingas, kad liktum švarus ir nueitum iki skaistyklos”, – sakė pašnekovė.

Ji pridūrė, kad Dantės „Dieviškąją komediją” daugelis perskaito dar mokykloje, o mažiau žinantys apie šį kūrinį tai pat apie S. Dali kūrybą išgirs klausydami audiogido.

S. Dali paroda „Dieviškoji komedija“ Kaune bus eksponuojama iki rugsėjo 13 d.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA