Kauniečiai piktinasi naujos skaityklos vieta: jausmas lyg pirtyje | Kas vyksta Kaune

Kauniečiai piktinasi naujos skaityklos vieta: jausmas lyg pirtyje

Lrytas.lt, Gabrielė Jarošiūnaitė 2022/07/03 20:01
Kalniečių parko skaitykla / M. Patašiaus nuotr.

„Šiltnamis, troškintuvė, 40 laipsnių karštis – pasityčiojimas iš žmonių“ – taip naujai atidarytą Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos skaityklą parke apibūdina kauniečiai. Idėja graži, bet rezultatas – liūdina.

Gegužės pabaigoje atidaryta skaitykla Kalniečių parke sulaukė didelio kauniečių susidomėjimo. Miesto savivaldybei paskelbus apie tai „Facebook“ socialiniame tinkle, kauniečiai ėmė komentuoti naująją laisvalaikio praleidimo vietą.

Iš pradžių, kol orai buvo vėsūs, miestiečiai džiaugėsi idėja parke įkurdinti knygų namelį, tačiau, atėjus karščiams, nuotaikos pasikeitė.

„Na, ačiū už šiltnamį. Dažnai su vaiku čia užsukame, bet šis objektas nepritaikytas vasaros metui. Viduje būna 40 laipsnių karščio. Taip karšta, kad net vaškinės kreidelės lydosi. Kondicionierius ten nieko nepadeda“, – teigė kaunietė Milda.

Jai antrino kita skaityklos lankytoja Genutė: „Labai gražus sumanymas. Ne kartą aplankyta, bet vieta netinkama parinkta. Dienos metu šviečiant saulei neįmanoma įeiti. Šiltnamis.“

Nusprendėme įsitikinti (red. past. – portalo „Lrytas“ komanda), ar taip yra iš tikrųjų ir birželio 27-ąją per pietus nuvykome į Kalniečių parką. Pirmadienis buvo karštas, oro temperatūra viršijo 30 laipsnių. Stiklinis skaityklos pastatas, kurį pamatėme iš tolo, stūksojo viduryje pievos visiškoje saulės kaitroje, o ne kur nors po medžiais.

Lauke viena sėdėjusi skaityklos darbuotoja pakilo ir kartu įėjome į vidų. Vos įžengę į stiklinį kupolą pajutome tikrą karščio bangą. Išsitraukus skaitmeninį termometrą, jo stulpelis netrukus pakilo iki 28 laipsnių. Dar įspūdingesnius skaičius pamatėme, kai darbuotoja paėmė lentynoje gulintį skaityklos termometrą, – 40 laipsnių.

Temperatūra skaitykloje / M. Patašiaus nuotr.

Nors skaityklos viduryje stovėjo kondicionierius, jo pastangos atvėsinti patalpą kažkodėl buvo bevaisės. Net langai stikliniame pastate neatsidaro. Paklausta, kodėl skaitykloje tuščia, moteris teigė, kad daugiausia žmonių apsilanko šeštadieniais. O gal lankytojus atbaidė beprotiškas karštis knygų namelyje?

V.Kudirkos viešosios bibliotekos Kultūros vadybos skyriaus vedėja Monika Straupytė patikino, kad tai buvo vienintelė tinkama vieta šiame parke įrengti skaityklą. Anot jos, tik čia buvo galima prijungti elektrą, nemokamą internetą, kas yra būtina, kad skaitykla galėtų veikti.

Parke taip pat esą nebuvo galima rasti vietos pavėsyje, kuri būtų tinkama atlikti techninius darbus. Bibliotekos atstovė tikino, kad patalpoje veikiantis kondicionierius yra pajėgus atvėsinti skaityklą, temperatūra yra reguliuojama.

Kondicionierius neva nėra ir vienintelė priemonė, sauganti nuo karščio, – stiklinis pastatas yra apklijuotas plėvelė, kuri saugo nuo saulės. Nors skaityklos darbuotoja, kaip ir M.Straupytė, ragino knygas pastate tik pasiimti, o skaityti jas lauke, parke taip pat reikėtų paieškoti vietos, kurioje nekaitintų saulė. Prie naujosios skaityklos yra ir stalo žaidimų, rengiamos edukacijos, tačiau, jei karščiai nesiliaus, vargu, ar kauniečiai čia norės leisti laisvalaikį.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA