Kačerginėje pradės veikti vasaros poilsio stovykla skirta Ukrainos karių vaikams | Kas vyksta Kaune

Kačerginėje pradės veikti vasaros poilsio stovykla skirta Ukrainos karių vaikams

Stovykla Kačerginėje / KRS nuotr.

„Jūsų dovanota „greitukė“ sėkmingai darbuojasi fronte ir padėjo išgelbėti daug gyvybių“, – liepos 1 d. vykusiame nuotoliniame pasitarime su Kauno rajono meru Valerijumi Makūnu ir jo komandos nariais pasakojo Užkarpatės apskrities (Ukraina) tarybos pirmininkas Volodymyras Chubirko.

Ukrainiečiai taip pat dėkojo už kitą partnerių pagalbą: visureigį, maisto produktus, amuniciją ir medikamentus, kurių ypač reikia už laisvę kovojančiai šaliai. Vien tik Užkarpatės ligoninėse gydoma apie 10 tūkstančių sužeistųjų iš įvairių Ukrainos vietų.

„Mums Dievas dovanojo Karpatų kalnus, todėl Užkarpatės teritoriją kol kas pasiekė tik viena raketa, kuri padarė žalos geležinkelio stočiai, bet mes ją jau suremontavome“, – pasakojo V. Chubirko.

Kaip rašoma Kauno rajono savivaldybės pranešime žiniasklaidai, tuo metu rytinėje šalies dalyje tikras pragaras: okupantai sunkiąja artilerija ir raketomis griauna mokyklas, prekybos centrus, ligonines, vaikų darželius.

„Mums labai svarbi jūsų pagalba, kovojame ne vieni, todėl tikime, kad laimėsime”, – kalbėjo Užkarpatės apskrities vadovas.

V. Makūnas patikino, kad parama Užkarpatei bus teikiama ir toliau. „Mes puikiai suprantame, kad kiekvienas Ukrainoje pamuštas agresorių tankas – tai į kitas Europos šalis neatvykęs tankas“, – kalbėjo meras.

Jis informavo, kad Kauno rajono savivaldybėje šiuo metu yra daugiau kaip du tūkstančiai Ukrainos karo pabėgėlių: 161 gyvena savivaldybės nemokamai suteiktuose būstuose, kitus priglaudė gyventojai. Ugdymo įstaigas lanko 271 mokinys, darželius 47 vaikai, visiems skiriamas nemokamas maitinimas ir pavėžėjimas.

Liepos pabaigoje Kačerginėje pradės veikti vasaros poilsio ir reabilitacijos stovykla karių vaikams iš Užkarpatės apskrities, į kurią ketinama pakviesti 30 ukrainiečių.

Pasitarime diskutuota ir apie galimybes prisidėti prie Ukrainos atstatymo. „Mūsų krašte kol kas nėra didelių sugriovimų, todėl atstatymo projektą galėtume įgyvendinti kitoje šalies vietoje – ten, kur labiausiai reikia. Tai galėtų būti vaikų darželis, mokykla, ligoninė“, – kalbėjo V. Chubirko.

V. Makūnas pritarė tokiam sumanymui.

„Manau, kad Lietuvos Vyriausybė turėtų parengti programą, kurioje būtų reglamentuota paramos teikimo tvarka, nustatyti teisiniai mechanizmai ir prioritetai. Tikiuosi, kad tai artimiausiu metu bus padaryta, tada galėsime kalbėti apie konkrečius darbus“, – pabrėžė meras.

Kauno rajono savivaldybė ir Užkarpatės apskritis bendradarbiauja nuo 2015 metų. Per tą laiką įgyvendinta nemažai bendrų projektų, tokių kaip vaikų vasaros poilsio stovyklų mainai, apsikeitimas ūkininkų delegacijomis, meno saviveiklos kolektyvais, pasirašytos sutartys tarp universitetų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA