Paskutinė diena apsispręsti dėl antros pakopos pensijų kaupimo | Kas vyksta Kaune

Paskutinė diena apsispręsti dėl antros pakopos pensijų kaupimo

BNS 2022/06/30 13:23
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Ketvirtadienis yra paskutinė diena gyventojams apsispręsti dėl dalyvavimo antros pakopos pensijų kaupime.

„Sodros“ duomenimis, į pensijų kaupimą šiemet įtraukta beveik 89 tūkst. gyventojų, iki šiol niekada nekaupusių pensijai, taip pat 2019 metais atsisakę dalyvauti pensijų kaupime.

Įstatymas numato, kad asmenys įtraukiami į kaupimą kas trejus metus, kol jiems sukaks 40 metų.

Gyventojai gali patys sudaryti sutartį su pasirinkta pensijų fondų bendrove, nieko nedaryti ir pradėti kaupti pensiją „Sodros” atsitiktine tvarka parinktoje bendrovėje arba pateikti prašymą „Sodrai“ nedalyvauti kaupime.

Tuo metu 2019 metais pensijų kaupimą neterminuotai sustabdę gyventojai, kurių, „Sodros“ duomenimis, yra beveik 175 tūkst., turi apsispręsti dėl įmokų atnaujinimo. Jie gali atnaujinti įmokas, atsisakyti jų arba nieko nedaryti – tuomet jų įmokos nuo liepos 1 dienos bus atnaujintos automatiškai.

Lietuvos investicinių ir pensijų fondų asociacijos duomenimis, pernai antros pakopos pensijų sistemoje dalyvavo daugiau kaip 80 proc., arba 1,37 mln. Lietuvos dirbančiųjų.

Antros pakopos pensijų fondai pirmąjį šių metų ketvirtį baigė su maždaug 4-4,5 proc. neigiama grąža, tačiau fondų valdytojai ramina, kad dėl to nereikėtų nerimauti ir keisti pasirinktą strategiją.

Pernai šių fondų turto vidutinė svertinė grąža buvo didžiausia per visą veiklos istoriją ir siekė 21,07 proc., o jų turtas padidėjo 31,5 proc. iki 5,9 mlrd. eurų – augimas buvo beveik sparčiausias pasaulyje, rodo preliminarūs Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) duomenys.

Pensijų fondus valdo penkios bendrovės: „Aviva Lietuva“, „INVL Asset Management“, „Luminor investicijų valdymas“, „SEB investicijų valdymas“ ir „Swedbank investicijų valdymas“.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA