Nuspręsta: Vyriausybės ir Seimo vadovės nebus saugomos laisvalaikio metu | Kas vyksta Kaune

Nuspręsta: Vyriausybės ir Seimo vadovės nebus saugomos laisvalaikio metu

BNS / Jūratė Skėrytė 2022/06/28 12:12
Ingrida Šimonytė ir Viktorija Čmilytė-Nielsen / DELFI nuotr./ "Kas vyksta Kaune" montažas

Vyriausybės ir Seimo vadovės laisvalaikiu nebebus saugomos, jeigu jų sveikatai ir gyvybei nekils grėsmių.

Antradienį parlamentas priėmė atitinkamas Vadovybės apsaugos įstatymo pataisas. Už tai balsavo 81 Seimo narys, prieš buvo 19, susilaikė 27 parlamentarai.

Pataisas inicijavo Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen ir premjerė Ingrida Šimonytė. Anot jų, dabar visą parą vykdoma asmens apsauga yra perteklinė.

Pirmasis Seimo vicepirmininkas konservatorius Jurgis Razma taip pat teigė, kad apsaugos apimtis būtų galima šiek tiek sumažinti, nes ypač periferijoje žmonės nesupranta, nuo ko reikia saugoti valstybės vadovus tokiam dideliam pareigūnų skaičiui.

I. Šimonytė teigė, kad Vyriausybės nustatytoje tvarkoje galima būtų subalansuoti apsaugos poreikį bei „faktą, kad ir Seimo pirmininkas, ir ministras pirmininkas yra gyvi žmonės, ir tikrai ne visais atvejais tai, kas numatyta dabar pagal algoritmus, yra pagrįsta ir proporcinga“.

„O kad institucija neprisiima atsakomybės pati keisti tą tvarką yra galbūt ir suprantama, nes atsakomybė nepakeitus įstatymo yra galbūt pernelyg didelė“, – tvirtino premjerė.

Lietuvos regionų frakcijos narys Remigijus Žemaitaitis apsaugos mažinimą vadino viešųjų ryšių akcija.

„Jūs šiandien norite vadovybės apsaugai uždėti didesnį krūvį (…). Aš galiu įsivaizduoti Palangoje, kad Seimo pirmininkė ir ministrė pirmininkė guli moterų pliaže, ką apsaugos darbuotojas irgi nuogas guli? Ar ieškosime nuogos pareigūnės, kuri gulės, nes neva ji neatlieka savo pareigų?“ – kalbėjo politikas.

Jo frakcijos kolega Valdemaras Valkiūnas teigė, kad negalima švaistytis Vadovybės apsaugos tarnybos pareigūnais, vienąkart juos atleidžiant dėl sumažėjusio krūvio, o pasikeitus aplinkybėms vėl priimant.

Konservatorius Andrius Navickas replikavo, kad šios įstatymo pataisos, kaip nė vienas kitas, atskleidė vyriškumo problemas Seime.

„Keisčiausia, kad nė vienas kitas įstatymas nesukėlė tokių liguistų vyrų fantazijų. Tai man dar kartą įrodo, kad Lietuvoje būtina priimti Stambulo konvenciją, nes su vyriškumu yra labai labai didelės problemos net ir Seime, deja“, – teigė jis.

Seimo Darbo partijos frakcijos narys Artūras Skardžius piktinosi, kad įstatymas keičiamas dėl dviejų aukštas pareigas einančių asmenų užgaidos, tačiau nauja tvarka galios ir vėliau šias pareigas eisiantiems asmenims.

„Suprantu jūsų norą kartais pasukti į kairę ir kad jūsų niekas nesekiotų“, – kalbėjo jis.

Svarstant šį projektą parlamento salėje opozicijos ir valdančiųjų atstovai apsižodžiavo ragindami vieni kitus būti korektiškais ir etiškais.

Tai išprovokavo A. Skardžiaus replika reaguojant į A. Navicko teiginį apie vyriškumą Seime.

„Ponui Navickui, manau, jūs esate vyriškumo etalonas, jūs galite vaikščioti ir į moterų pliažą, ir į vyrų nudistų pliažą, niekas skirtumo nepastebės“, – pareiškė jis.

Seimo pirmininkė V. Čmilytė-Nielsen paprašė laikytis etikos standartų, neužsipulti žmonių ir „nenaudoti tokių visiškai su sveiku protu, etika prasilenkiančių pasakymų“.

„Dabar tai kartojasi iš opozicijos pusės beveik kasdien“, – teigė ji.

„Man baisu, kad Seimas gali priprasti prie tų durnų seksistinių komentarų“, – sakė Laisvės frakcijos seniūnas Vytautas Mitalas.

„Valstietė“ Asta Kubilienė paprašė V. Čmilytės-Nielsen etikos mokyti ne tik opozicijos, bet ir valdančiųjų atstovus.

Pagal priimtą Vadovybės apsaugos įstatymo pataisą, Vadovybės apsaugos tarnyba ir toliau saugos prezidentą 24 valandas per parą, o kiti vadovybei priskiriami asmenys bus saugomi užsienio vizitų, oficialių susitikimų metu ir kai vykdys funkcijas, dėl kurių jiems skirta apsauga.

Taip pat numatoma, kad kilus grėsmei šių asmenų saugumui, jie gali būti saugomi ir kitu laiku. Tuo metu visų vadovų gyvenamoji vieta būtų toliau saugoma 24 valandas per parą.

Vadovybės apsaugos tarnyba tokiems pakeitimams nepritaria. Pasak tarnybos, pakeitus premjero ir Seimo pirmininko apsaugos modelį atsirastų grėsmių šių asmenų saugumui, be to, pats projektas yra neaiškus, gali kilti keblumų jį įgyvendinant praktikoje.

Šiuo metu įstatymas numato, kad Vadovybės apsaugos tarnyba saugo vadovybę 24 valandas per parą. Vadovybei priklauso prezidentas, Seimo pirmininkas, ministras pirmininkas ir šias pareigas laikinai einantys asmenys.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA