Liepą „Kaunas 2022“ vasaros scenoje – baskai, akapela iš Aliaskos, šiuolaikinis cirkas ir didžiausias repo orkestras | Kas vyksta Kaune

Liepą „Kaunas 2022“ vasaros scenoje – baskai, akapela iš Aliaskos, šiuolaikinis cirkas ir didžiausias repo orkestras

Organizatorių nuotr.

Vasarojantys Kaune jau priprato prie kultūringos šio sezono rutinos – nuo ketvirtadienio iki sekmadienio vakarai leidžiami Rotušės aikštėje. Čia iki pat rudens veiks „Kaunas 2022“ vasaros scena, kurioje telpa ne tik įdomiausių Lietuvos atlikėjų koncertai, bet ir pačių egzotiškiausių grupių iš viso pasaulio pasirodymai, taip pat – scenos menai, pasikalbėjimai ir kitos veiklos. Liepą Kauno senamiesčio širdyje pradės festivalio „Audra“ savaitgalis, o baigs melodingo „miegamojo pop“ atlikėjai iš Baskų krašto. 

Stichijos neaplenks senamiesčio

Kaip skelbia Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“, birželio ir liepos sandūroje vyksiantis pirmasis šiuolaikinio miesto festivalis „Audra“ aplankys netikėčiausias Kauno erdves – nuo istorinių taksi parko ir metalo fabriko iki galerijų, kavinių ir net Ąžuolyno. Žinoma, „Kaunas 2022“ jaunimo programai „Kylantis Kaunas“ dedikuotas festivalis neaplenks ir senamiesčio.

Liepos 1–3 dienomis „Kaunas 2022“ vasaros scenoje – išskirtinai „Audros“ programa. Programos „NEfonas“ kvietimu penktadienį roko, grunge, alt-pop žanrų perkūną Rotušės aikštėje pirmieji paleis jaunieji muzikantai „Saulės Dievas“, „P404“, „Nouvelle“ ir „Stotis“. Šeštadienio dieną čia bus rodomas serbų spektaklis „Palikimas“, po kurio lauks diskusija. Liepos 3 d., sekmadienį scenoje karaliaus esportas – čia dienos programą rengia komanda „Iron Wolves“ ir inovatyvus pramogų, naujųjų medijų ir bendruomenių tinklas „Trys kubai“. 

Nuo Kipro iki Prancūzijos

Antrasis liepos savaitgalis „Kaunas 2022“ vasaros scenoje simboliškai dedikuotas muzikinėms kelionėms. Europos Komisijos inicijuoto projekto EMEE, vienijančios žemyno muzikos eksporto biurus, dėka liepos 7 d. mieste lankysis grupė iš Kipro „Monsieur Doumani“. Kaip rašė „The Guardian“, tai vienas kūrybingiausių ir labiausiai savimi pasitikinčių kolektyvų. Visame pasaulyje koncertuojantis trio įkvėpimo ieško šiuolaikiniame Kipre, bet muzikoje remiasi ir savo salos tradicijomis. 

EMEE kvietimu liepos 9 d. Kaune pasirodys graikų atlikėjas Theodore, savo muzikinį kelią pradėjęs Londone. Klasikiniai ir elektroniniai klavišiniai instrumentai, ambient ir minimal nuotaikos, būgnų ir gitarų bangos – visa tai Theodore papildo savo hipnotizuojančiu vokalu.

Iš skirtingų gaublio taškų į „Kaunas Piano Fest“ liepą sulėks kylantys fortepijono talentai, klasikinės muzikos šedevrus prikeliantys šviežiam skambesiui. Festivalį Rotušės aikštėje liepos 8 d. atidarys specialios George Gershwin „Rhapsody in Blue“ aranžuotės pasaulinė premjera, kurią atliks Monika Mašanauskaitė, Robertas Lozinskis, Žilvinas Brazauskas bei Peter Fleckenstein.

„Kaunas 2022“ vasaros scenos savaitgalį liepos 10 d. uždarys prancūzai „Rémi Panossian Trio“, savo 12-ojo gimtadienio proga šiemet išleidę albumą šmaikščiu pavadinimu „Happy Birthdé!“. Šis humoro nestokojantis trio – tai prancūziškojo džiazo skleidėjai, savo energiją skleidžiantys nuo Urugvajaus iki Tokijo. 

Šiuolaikinis cirkas ir „Eurovizijos“ dalyviai

Jei didžiausias Europos dainų konkursas jums asocijuojasi su sentimentais ir rožine kepurėle, metas atsukti laiko juostą atgal ir prisiminti gerai mokėtus judesius. „Kaunas 2022“ ambasadoriai THE ROOP ketvirtadienio, liepos 14 d., koncerte neabejotinai atliks abu didžiojoje „Eurovizijos“ scenoje skambėjusius savo kūrinius „On Fire“ ir „Discoteque“. Taip pat grupės viešnagė Kaune taps puikia proga išgirsti, kuo ji gyvena šiandien.

Tarptautinė trupė iš Lietuvos – taip galima pristatyti šiuolaikinio cirko kūrėjus „Kanta Company“. Jų spektaklis „Drabužiai ir mes“ pernai atidarė festivalį „Cirkuliacija“, o visai netrukus, liepos 16 d., specialia programa jie ruošiasi sudominti ir mažuosius Kauno senamiesčio lankytojus. Pasirodyme bus galima išvysti kinišką stulpą, oro šilkus, klounadą ir žongliravimą!

Techno, repas ar rokas?

Nebūtina rinktis vieno – per vieną liepos savaitgalį „Kaunas 2022“ vasaros scenoje gyvai nuskambės visi trys žanrai. Liepos 21 d. Europos kultūros sostinėje viešės austrai „Elektro Guzzi“, techno muziką atliekantys gitara, bosu ir būgnais. Vieniečiai įsitikinę, kad analoginė šio žanro interpretacija – joks nusikaltimas.

Techno nuotaikas į repo ritmus keis bene margiausias lietuviškas hiphopo kolektyvas „Despotin’ Fam“, kurio nariai muzikinių įtakų priveža iš Australijos ir Berlyno. „Grupė, sucementavusi scenos lyderius“, – taip taikliai skamba vienas du dešimtmečius grojančios grupės, neretai pristatomos ir repo orkestru, apibūdinimų. „Despotin’ Fam“ koncertas Kaune – liepos 22 d.

Liepos 23 d. „Kaunas 2022“ vasaros scenoje – laisvė gitaroms. Iš lietuviškuoju Mančesteriu vadinamų Šiaulių kilę „Colours of Bubbles“ roko skambesį visuomet pateikia moderniai ir nenuobodžiai – jų muzika skamba ne tik teatro scenoje, bet ir kartu su orkestru. Kas laukia Kaune? Visų pirma – pasiilgti gerbėjai!

Artėjant rugpjūčiui – dar tarptautinių akcentų

Kaip skamba akapela Aliaskoje? Ko išmokyti gali beatbox’as? Atsakymai į šiuos klausimus vasaros scenoje gali nuskambėti jau liepos 28 d., kai JAV ambasados Lietuvoje kvietimu Kaune viešės du šio žanro kolektyvai iš už Atlanto. Būtent iš Aliaskos valstijos yra merginų trio „Pipeline Vocal Project“, savo pasirodymuose pristatantis unikalias įvairių epochų muzikos interpretacijas. O „Freedom’s Boombox“ nariai yra po visą pasaulį keliaujantys atlikėjai ir kūrėjai, tikintys itin stipria šviečiamąja muzikos jėga. 

Liepos 29 d., penktadienį į „Kaunas 2022“ vasaros sceną kops dar viena šio projekto ambasadorė – Jurga Šeduikytė. Šią vasarą ji keliauja po Lietuvą, lanko gerbėjus sostinėje Jonavoje, Druskininkuose, pajūryje, uždainavo ir ukrainietiškai – ir būtent šią vasarą sukanka 17 metų kultiniam atlikėjos kūriniui „Nebijok“. Be to, Jurga birželį apdovanota svarbiausiu Lietuvos kino apdovanojimu „Sidabrinė gervė“ už savo režisuotą animacinį filmą „Mora Mora“. 

Paskutinieji antrojo ir priešpaskutinio vasaros mėnesio svečiai Kaune – baskai „Oki Moki“. „Lo-fi“ pop, „miegamojo pop“, „pop su panko siela“ – ironiškų, tačiau muzikos lengvumą ir nepretenzingumą atskleidžiančių epitetų sau nevengiantis klijuoti duetas susikūrė San Sebastiano mieste ir šiemet tapo trio, kuriame vis dar labai svarbus vokalas. „Oki Moki“ Rotušės aikštėje – liepos 30 d.

Visi „Kaunas 2022“ vasaros scenos renginiai – nemokami. Koncertai ir kiti įvykiai Kauno rotušės aikštėje suplanuoti iki pat rudens. 

Europos kultūros sostinės programa Kaune ir Kauno rajone tęsiasi visus metus – 2022-aisiais suplanuoti šimtai tradicinių ir debiutuojančių renginių, tarp kurių parodos, festivaliai, spektakliai ir kitos veiklos, kuriamos vietos ir tarptautinių menininkų bei Kauno bendruomenių. Visą „Kaunas 2022“ programą rasite www.kaunas2022.eu ar mobiliojoje programėlėje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA