Jau tradicija tapęs festivalis Aukštųjų Šančių kieme: kauniečių laukė vaišės ir staigmenos | Kas vyksta Kaune

Jau tradicija tapęs festivalis Aukštųjų Šančių kieme: kauniečių laukė vaišės ir staigmenos

/ D. Petrulio nuotr.

Jaukus pavėsis, naminė gira, gardūs skanumynai ir dvi dienas trukusi itin profesionali nemokama kultūrinė programa – taip norinčiuosis pasiklausyti muzikos, stebėti spektaklius ar dalyvauti filmų peržiūrose savo nuosavo namo kieme sutiko vienas garsiausių Lietuvos kompozitorių, pedagogas ir prodiuseris Gediminas Zujus.

Nebe pirmą kartą Aukštųjų Šančių medinuko vartus plačiai miestiečiams atveriantis kūrėjas įsitikinęs – jo protėviai norėtų, kad prieš 98 metus pastatyto namo kieme vyktų tai, kas džiugina žmones.

„Sklypą šiame Kauno rajone artimieji įsigijo dar anksčiau, tik namo statyba užtruko keturis metus. Jame gyveno ir mano proseneliai, ir seneliai, ir mama. Čia užaugau ir aš. Esu įsikūręs tame pačiame kambaryje, kaip ir vaikystėje“, – pasakoja G. Zujus.

Muzikos mohikanas daug laiko praleidžia Vilniuje, kur dirba ir gyvena, tačiau radęs laisvą minutę skuba į Kauną.

„Sostinėje turiu nedidelį butuką, skirtą tik dirbti ir miegoti. O ilsiuosi aš Kaune – čia tiek erdvės, gryno oro bei geros energijos!“, – patikina pašnekovas, išsaugojęs daugybę artimiesiems priklausiusių daiktų, bet namų muziejumi nepavertęs.

G.Zujus pasakoja, kad jo būstą gimtajame mieste kauniečiai jau praminė Šančių kultūros kiemu. Dėl kelis kartus per metus čia rengiamų nemokamų renginių G. Zujus įrengė ir sceną, įsigijo dešimtis sulankstomų kėdžių, žvakių, atbaidančių uodus.

Šįkart, anot jo, festivalį pradėjo patys garbingiausi miestiečiai – jau nuo 2018 metų Servitutų gatvėje besirenkantys Kauno, ir ypač Šančių senoliai, dalinasi prisiminimais, kurie siekia kartais ir 19 amžių. Jie pasakoja apie savo jaunystę, draugus, perteikia tėvų pasakojimus, taip apimdami platų istorijų laiko tarpsnį.

Šančių kultūros kieme viešėjo ir du kartus „Auksinio scenos kryžiaus“ laimėtojai – stalo teatro spektaklio „Eglė Žalčių karalienė“ kūrėjai, Kauno styginių kvartetas, solistės Greta Rimdeikaitė ir Oleksandra Zaykova. Specialiai į šį festivalį atvyko Švedijos kompozitorė, buvusi Švedijos lietuvių bendruomenės pirmininkė, dainininkė Edita Saaf bei Škotijoje įkurta „Quark Effect“ – bene ryškiausia Lietuvoje šiuolaikinės improvizacinės muzikos grupė, apjungianti akustinės bei elektroninės muzikos principus į vieną bendrą muzikinę kalbą. Švedijos muzikos akademijos alumni Kornelijus Pukinskis – saksofonas, Matas Samulionis – elektronika, Dominykas Snarskis – būgnai.

Antroji festivalio diena buvo pašvęsta Lietuvos džiazo grandams.

Kultūros šventės staigmena tapo grupės iš Ukrainos „Ocheretyany Kit“ pasirodymas. Padedant Ukrainos kultūros ministerijai bei labdaros fondui „Kolo“, kolektyvas trumpam atvyko į Lietuvą ir rengia koncertus, kurių tikslas – padėkoti lietuviams už pagalbą bei paramą Ukrainai prieš Rusijos agresiją. Taip pat supažindinti su Ukrainos kultūra.

Savo koncertuose grupė renka lėšas Ukrainos oro pajėgoms, kurios bus skirtos įsigyti reikiamiems aeronavigaciniams prietaisams „Garmin Aera 660“. Vieno tokio prietaiso kaina šiuo metu siekia 954 eurus. Kol kas nupirkti ir Ukrainos oro pajėgoms perduoti vos 4, trūksta dar 25 vienetų.

Ši grupė buvo įkurta 1995 m. „Ocheretyany Kit“ yra Ukrainos roko, folk-roko festivalių dalyvė, išleidusi net septynis albumus. Artimiausias jos labdaros koncertas vyks birželio 29 d. Kaune, Šilainių „Bernelių užeigoje“.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA