Ar gėlių skynimas Kauno miesto viešose erdvėse yra nusikaltimas? | Kas vyksta Kaune

Ar gėlių skynimas Kauno miesto viešose erdvėse yra nusikaltimas?

Inesa Sadlauskaitė 2022/06/28 11:13
Gėlių žydėjimas./ R. Tenio nuotr.

Prasidėjus šiltajam metų sezonui gyventojų akis maloniai stebina įvairiaspalviais žiedais sužydusi augmenija. Ir nors daugiabučių kvartaluose, miesto parkuose ar kitose viešose erdvėse vešanti augalija yra skirta grožėtis, pasitaiko atvejų, kuomet gyventojai išėję į lauką nusiskina keletą žiedų ir parsineša į namus. Vieniems šis poelgis neatrodo amoralus, kiti linkę teisti ir bausti pažeidėjus. Tad verta išsiaiškinti: ar galima skabyti viešose erdvėse susodintus krūmus, želdynus?

Apklausus Eigulių mikrorajono gyventojus, atsakymų sulaukta įvairių: vieni teigia, kad nieko bloga nematantys, viso labo tai tik pora žiedų, kiti svarsto, ar tikrai reiktų skinti visiems grožėtis pasodintą augmeniją.

„Nežinau, ar tai nusikaltimas. Smagu į namus parsinešti alyvos šakelę. Vis dėl to vasara, o dirbant nėra laiko išvykti į gamtą. Tai bent taip pabūnu prie gamtos.“- savo įžvalgomis dalinasi gyventoja Regina.

Visgi, daugiabučio kiemelį prižiūrintis Arvydas nėra linkęs teisinti gyventojų: „Kas būtų jei visi imtų ir skainiotų žiedus. Visiems susodinta. O nulaužytos šakos ar išniekinti darželiai papildomo grožio nesuteikia. Tegul nueina į turgų ar dar kur ir nusiperka, po to skainioja kiek nori. Manau, kad reiktų bausti pažeidėjus.“

Kauno apskrities VPK (vyriausiojo policijos komisariato) komunikacijos poskyrio vyriausioji specialistė Reda Zarauskienė teigia, kad policija šiais metais nėra gavusi pranešimų susijusių su piktybinių želdinių niokojimu.

„Tokių pranešimų, kad viešose vietose Kaune būtų skinamos gėlės ar kiti želdiniai, šiais metais policijos pareigūnai nėra gavę. Pilietiškus žmones, kurie mato tokius pažeidimus, raginame nebūti abejingais ir kreiptis į policijos pareigūnus.“

Anot Kauno apskrities VPK komunikacijos specialistės gėlių skynimas priklausomai nuo padarytos žalos galėtų būti priskiriamas prie smulkios vagystės arba turto naikinimo:

„Jeigu toks pranešimas būtų gautas, pareigūnai pirmiausia tikslintų, ar buvo padaryta žala ir jeigu taip – kokia. Pagal tai būtų sprendžiama dėl tolimesnės tyrimo eigos. Pagal Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 108 str. (Smulki vagystė, sukčiavimas, turto pasisavinimas ar iššvaistymas) gresia bauda nuo devyniasdešimt iki keturių šimtų eurų. Arba, pagal Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 187 str. (Turto sunaikinimas ar sugadinimas) 3 d. gresia viešieji darbai arba bauda, arba laisvės apribojimas, areštas.

Vasara tik įsibėgėja, vadinasi, nuostabių žiedų sužydėsiančių miesto parkuose, gyvenamuosiuose rajonuose bus apstu. Visgi, geriau palikime žiedus augti toliau neskainiodami kažkieno puoselėjimo darželio.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA