Po ilgų laukimo metų du žmonės Kaune sulaukė neįkainojamos dovanos | Kas vyksta Kaune

Po ilgų laukimo metų du žmonės Kaune sulaukė neįkainojamos dovanos

Asociatyvi / Kauno klinikų nuotr.

Prieš pat Jonines du lietuviai sulaukė neįkainojamos dovanos – po ilgų laukimo metų, atsiradus tinkamam donorui, jiems buvo atliktos inkstų transplantacijos. Mirusio artimųjų priimtas sprendimas šiems žmonėms pagerins gyvenimo kokybę ir leis pamiršti varginančią ligą.

Nacionalinis transplantacijos biuras (NTB) prie Sveikatos apsaugos ministerijos praneša, kad pirmadienį, birželio 20 d., LSMU ligoninėje Kauno klinikose buvo užregistruotas efektyvus donoras. Artimieji priėmė kilnų sprendimą ir nusprendė padovanoti organus donorystei. Tai jau 23 efektyvus organų donoras šiais metais Lietuvoje.

Kaip rašoma NTB prie Sveikatos apsaugos ministerijos pranešime žiniasklaidai, atlikus visus reikalingus tyrimus nustatyta, kad transplantacijai yra tinkami donoro inkstai, ragenos ir kraujagyslinis audinys. Organų persodinimo operacijos recipientams buvo atliktos LSMUL Kauno klinikose.

Transplantacijos laukė ilgus metus

LSMUL Kauno klinikų gydytojas nefrologas, vyresnysis transplantacijų koordinatorius Andrejus Bura NTB atskleidė, kad inkstų transplantacijos viena recipientė laukė 2 metus ir beveik 2 mėnesius, o kitas recipientas – 1 metus ir 2 mėnesius.

„Transplantacijos buvo atliktos sėkmingai. Abu recipientai po operacijų jaučiasi gerai“, – dalijosi gydytojas A. Bura.

Svarbiausią sprendimą priima artimieji

Apie galimybę donuoti mirusiojo organus sergantiems žmonėms yra pradedama kalbėti tik tais atvejai, kai reanimacijoje žmogui yra konstatuojama smegenų mirtis arba sustojusi širdis. Įvairių medicininių aparatų ir vaistų dėka kiti organai kurį laiką dar funkcionuoja, todėl yra galimybė įgyvendinti transplantacijos procesą. Apie tai donorinė ligoninė informuoja NTB.

Transplantacijų koordinatoriams mirusįjį užregistravus kaip potencialių donorą yra atliekami įvairūs kraujo tyrimai, kuriais siekiama išsiaiškinti, kurie donoro organai ir (ar) audiniai yra tinkami transplantacijai.

Kitas labai svarbus etapas – pokalbis su artimaisiais, tik nuo jų priklauso, ar organų donorystės ir transplantacijos procesai galės tęstis toliau. Šiuo metu Lietuvoje artimųjų prieštaravimai sudaro apie 22 proc.

Artimiesiems sutikus padovanoti organus ir gavus kraujo tyrimų rezultatus – pradedama komunikacija su potencialiais recipientais. Per gana trumpą laiką jie turi apsispręsti, ar galės atvykti transplantacijai į Kauno arba Santaros klinikas. Atvykus jiems taip pat yra atliekami įvairūs tyrimai, siekiant įvertinti, ar donoro organas tikrai jiems tinka.

Tiems žmonėms, kuriems tinka donuojamas organas, dar tą pačią dieną atliekama transplantacija, nes transplantacijai paruošti organai gyvybingi išlieka ribotą laiką. Širdį reikia transplantuoti per maždaug 5 valandas, o inkstus būtina persodinti per maždaug 12 valandų.

Transplantacijų laukia ir vaikai

Apie galimybę donuoti mirusio žmogaus organus artimieji išgirsta pačiu sunkiausiu metu. Netekties skausmas ir liūdesys apsunkina sprendimo, ar pritarti organų donorystei, priėmimą.

Lietuvoje, kaip ir Kipre, Vokietijoje, Rumunijoje, Estijoje, Šveicarijoje, Danijoje ir Airijoje, šiuo metu galioja informuoto sutikimo donorystės modelis, kai kiekvienas 18 metų sulaukęs asmuo, vedamas geranoriškumo gali pasirašyti sutikimą ir įsigyti Donoro kortelę. Tai reiškia, kad po mirties jis taptų potencialiu organų donoru. Tačiau galutinį sprendimą turėtų priimti artimieji, kurie gali ir nežinoti apie tai, kad mylimas žmogus buvo išreiškęs pritarimą organų donorystei.

Didžiojoje dalyje Europos valstybių taikomas numanomo sutikimo organų donorystės modelis. Tokio modelio atveju, žmogus laikomas pritariančiu organų donorystei po mirties, jeigu nėra raštu pareiškęs kitaip, tačiau paskutinis sprendimas vis tiek priklauso artimiesiems. Manoma, kad taikant šį organų donorystės modelį artimiesiems yra lengviau apsispręsti dėl organų dovanojimo, nes tuomet jie aiškiai žino, ar žmogus prieš mirtį nebuvo išreiškęs nepritarimo.

Vienas efektyvus organų donoras galėtų padėti net 7 žmonėms. Inkstų laukiantiems recipientams transplantacija reiškia išsilaisvinimą iš gydymo procedūrų ir gyvenimo kokybės pagerinimą, ragenų laukiantiems – vėl leistų praregėti, o kitiems – tai vienintelė likusi viltis gyventi.

Šiuo metu Lietuvoje transplantacijos laukia 318 žmonių: 78 laukia inksto, 1 kasos-inksto komplekso, 34 širdies, 6 plaučių, 4 širdies-plaučių komplekso, 42 kepenų, 153 ragenų transplantacijos. Iš jų – 3 vaikai.

Kviečiame išreikšti pritarimą organų donorystei – tai padaryti galite užpildę prašymą internetu ntb.lt svetainėje arba bet kurioje „Camelia“, „Eurovaistinės“ arba „Gintarinės vaistinės“ vaistinėje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA