Neužmirštamos Joninės Jonų Respublikoje: autentišką šventę pagyvins modernūs sprendimai | Kas vyksta Kaune

Neužmirštamos Joninės Jonų Respublikoje: autentišką šventę pagyvins modernūs sprendimai

Asociatyvi / JKC "Facebook" nuotr.

Pandemijos ribojimai jau nebegrūmoja, todėl šiandien, birželio 23 d., jonaviečiai bei miesto svečiai kviečiami susirinkti nebe skirtingose miesto erdvėse, bet simbolišką pavadinimą turinčiame Joninių slėnyje. Tiesioginę transliaciją nuo 19 val. iš Jonų Respublikos transliuos naujienų portalas „Kas vyksta Kaune”.

Čia lauks daugybė pramogų, tarp kurių – ir tikros, tradicijomis bei papročiais apipintos Joninių linksmybės, ir Lietuvoje gerai žinomų muzikos atlikėjų koncertas, ir moderni šviesos, ugnies bei garso efektų pripildyta vidurnakčio misterija, rašoma Jonavos rajono savivaldybės pranešime žiniasklaidai.

Grįžimas prie tradicijų

„Joninės Jonavoje yra didžiausia miesto šventė, turinti išskirtinį, savitą veidą: turtinga papročių, paslaptingų burtų ir įdomių tradicijų, todėl būtent į šiuos dalykus ir siekiame atsigręžti šiemet, gražiausius autentiškus momentus pateikdami šių dienų žmogui patraukliomis formomis“, – sako Jonavos kultūros centro (JKC) renginių režisierė Ieva Kuodelytė-Saudargienė.

Tie, kurie bus nusiteikę švęsti pagal tradicijas, tai galės padaryti Jono kieme: šokti ratelius apie kupolę, šokinėti per laužą, burtis, spėlioti ateitį, o pailsę susėsti prie bendro stalo, dainuoti, bendrauti. Šventišką atmosferą kurs Jonavos miesto folkloro kolektyvai.

Renginio organizatoriai išduoda, kad Jono kieme ir raštinėje šurmuliuos tikra lietuviška šventė: užklydę žmonės galės prisidėti prie šakočio kepimo, čia pat ant laužo išsikepti duonelės, nusikalti proginę monetą, dalyvauti Krašto muziejaus edukacinėse programose ir susipažinti su senaisiais amatais.

Mažuosius džiugins šių dienų vaikams neįprasti lauko žaidimai, kurie visada susilaukia didelio dėmesio – juk namuose tokių, ko gero, jau niekas neturi. Būkite budrūs, nes Jono kieme galite sutikti ir patį šeimininką, nuo ryto karštligiškai besiruošiantį paparčio žiedo paieškoms, bet svetingai priimantį kiekvieną svečią – ir su geru žodžiu, ir su staigmenomis.

Ugnis ir žolynai

„Jono kieme gausiai atsispindės puošyba žolynais, vyks įvairios su jais susijusios dirbtuvės. Juk kupoliavimas, t. y., žolynų rinkimas yra vienas svarbiausių Joninių papročių, o šią dieną įvairūs augalai turi sukaupę daugiausiai naudingų savybių. Mieste gal ir nerasime vaistingųjų žolelių, tačiau su jomis susipažinti padės šios srities žinovės“, – paaiškino Jovita Rutkauskaitė, JKC etnokultūros specialistė.

Jono kiemo lankytojai taip pat galės čia pat nusipinti Joninių vainikus ir jais pasiburti – pamėginti užmesti ant kupolės – arba su vainikais įsiamžinti prie fotorėmelio.

Visais laikais vienas pagrindinių Joninių akcentų buvo ugnis. Šiemet Joninių slėnyje bus užkurtas ne vienas laužas, liepsnos ir baltiški ženklai.

„Įspūdingiausia tai, kad turėsime itin didelę, 4–5 metrus siekiančią raižiniais puoštą ugnies skulptūrą, kokios šventės dalyviai dar niekada nematė. Ugniai skiriame labai daug dėmesio, nes ugnis nuo senovės yra neatsiejama nuo šios šventės esmės. Tikima, kad ugnimi galima išvaryti piktąsias antgamtines galias, norinčias pasiglemžti mūsų laimę ir sėkmę“, – pasakojo I. Kuodelytė-Saudargienė.

Masiškumas ir mistika

Jonavos Joninių šventėje anksčiau dalyvavę žiūrovai jau žino, kad šis renginys neįsivaizduojamas be vidurnakčio misterijos.

„Tai mistiškas, magiškas ir masiškas reginys, prie kurio prisijungia daugiau nei šimtas žmonių. Manome, kad tai ir kuria didžiausią įspūdį. Misterija yra ta renginio dalis, kuriai skiriame ypatingą dėmesį“, – sakė renginio režisierė.

Šiemet kuriama misterija vadinsis „Kaip Jonas paparčio žiedo ieškojo“. Tokį pavadinimą įkvėpė senosios lietuvių liaudies sakmės apie stebuklingus augalus. Nors kiekvienas lietuvis žino apie Joninių paprotį ieškoti paparčio žiedo, tačiau, veikiausiai, sutriktų paprašytas atpasakoti, kas apie tai rašoma tautosakoje.

„Ar žinote, kur reikia eiti, kad rastumėte paparčio žiedą, kokius magiškus veiksmus atlikti, kad ši paslaptinga miško dovana atsidurtų jūsų rankose? Arba ką simbolizuoja paparčio žiedas? Jeigu ne, visa tai išvysite Joninių šventės metu, o tuomet, galbūt, ir patys panorėsite rasti savąjį paparčio žiedą“, – svarstė J. Rutkauskaitė.

Misterijoje pasirodys šėlti nusiteikęs Jonavos jaunimas ir vyresnieji tautinių šokių šokėjai. Pagrindinį veikėją baugins modernaus šokio šokėjėlės bei kitos tamsybėse besislepiančios, ugnimi besispjaudančios būtybės.

Jonų Respublika

Dar vienas unikalus Jonavos Joninių akcentas – galimybė tapti Jonų Respublikos dalimi. Vos pateikus dokumentą, įrodantį, kad esi Jonas ar Janina, tu – jau Respublikos pilietis.

Tikimasi, kad prie jau esančių daugiau nei 3 tūkst. Jonų Respublikos piliečių prisijungs dar daugiau Jonų bei Janinų. Šiemet į Jonų raštinę atėjusiems varduvininkams ruošiama speciali priesaikos ceremonija.

Atsisakoma ne visos pirotechnikos

Siekiant nuo papildomo streso apsaugoti Lietuvoje apsistojusius karo pabėgėlius, šiais metais Jonavoje nebus įprastų triukšmingų fejerverkų. Tačiau šventės dalyvius džiugins kitokie pirotechnikos sprendimai bei spalvingų fontanų pagalba sukurtas šou.

„Fejerverkai skirstomi į skirtingus tipus ir tik vieni iš jų yra tie garsiniai ir aukštuminiai, kuriuos visi ir vadina fejerverkais. Mes atsisakome tik jų, tačiau kitokio tipo pirotechnika išliks: tai skirtingų tipų liepsnos, kartais siekiančios ir 2 ar 3 metrus aukščio. Tikimės, kad tai leis sukurti įspūdingą reginį tiek visos vakarinės šventės, tiek misterijos metu.

Taip pat labai svarbu, kad su tiekėjais esame aptarę, jog mums pateikta pirotechnika bus nekenksminga aplinkai, neterš gamtos ir nedidins kietųjų dalelių kiekio ore“, – patikino JKC direktorius Sergejus Jefimenka.

Dar nespėjus atsigauti nuo magiško misterijos, šviesų, lazerių ir ugnies įspūdžio, žiūrovų dėmesį prikaustys vandens fontanų šou, prasidėsiantis vidurnaktį.

Joninių organizatoriai atskleidžia, kad šventės vedėjų rolės patikėtos dviem gerai žinomiems televizijos veidams: renginį ves Ignas Krupavičius ir Zita Kelmickaitė.

Šventinį muzikinį koncertą pradės šiuolaikiškai folklorą atliekančios grupės „Aisva“ ir „Atalyja“, o po jų scenoje pasirodys dvi Lietuvos popmuzikos žvaigždės: Jurga Šeduikytė ir Vaidas Baumila.

Joninės – miesto vizitinė kortelė

Skaičiuojama, kad Jonavoje vykstančiose Joninėse apsilanko apie 17 tūkst. žmonių. Jonavos rajono meras Mindaugas Sinkevičius sutinka, kad Joninės – vizitinė Jonavos miesto kortelė.

„Mes žinome, kad tądien į Jonavą krypsta visos Lietuvos gyventojų žvilgsniai, todėl stengiamės surengti išties kokybišką šventę, kurioje tradicijos ir modernūs sprendimai papildytų vienas kitą, o kiekvienas šventės dalyvis, ar tai būtų vietos gyventojas, ar svečias, pasisemtų tiek įspūdžių, kad jų užtektų iki kitų metų ir vėl norėtųsi sugrįžti“, – sako Jonavos meras.

Šventė ketvirtadienį Jonavoje prasideda iškilmingu Jonų Respublikos vėliavos pakėlimu 12 val., ją vainikuos šventiniai koncertai bei įspūdingas muzikinis fontanų šou. Tiesioginę transliaciją iš Jonų Respublikos galėsite išvysti naujienų portale „Kas vyksta Kaune” nuo 19 val.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA