Kraują stingdanti byla: Kauno krašte tėvas mušė vaikus ir prievartavo 10-ies metų dukrą | Kas vyksta Kaune

Kraują stingdanti byla: Kauno krašte tėvas mušė vaikus ir prievartavo 10-ies metų dukrą

Lrytas.lt, Vygandas Trainys 2022/06/23 20:28
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Kauno krašte daugiavaikės šeimos gyvenimas priminė siaubo filmą – vyriausią, 10-metę dukrą 52 metų tėvas prievartavo dvejus metus, be to, žiauriai mušdavo ne tik ją, bet ir kitas atžalas. Mažyliai augo neprižiūrėti, netvarkinguose namuose, o vyras „auklėjimo“ smurtu metodus skiepijo visiems savo vaikams – kai kuris nors „prasikalsdavo“, liepdavo kitiems jį talžyti diržu.

Daugelis kraupių faktų išaiškėjo pradėjus ikiteisminį tyrimą dėl prievartavimo, tačiau ir iki tol netvarkos, nepriežiūros faktai badė akis. Nepaisant to, vaiko teisių apsaugos darbuotojai, kaip ir kitų atsakingų įstaigų atstovai, leido tėvui gyventi su savo atžalomis.

Mažamečių tėvai išsiskyrė prieš trejus metus – taurelę mėgstanti moteris išėjo iš namų, o sugyventiniams išsiskyrus, vaikai liko su savo tėvu. Šeimą lankydavę socialiniai darbuotojai ne kartą buvo pažymėję, kad tėvui stinga socialinių įgūdžių. Pagal individualią veiką dirbančio vyro požiūris buvo itin primityvus – esą pakanka to, kad vaikai yra pavalgę, apsirengę ir turi stogą virš galvos.

Tačiau net ir vaikų apranga vyras ne itin rūpindavosi – mergaitės nešiodavo berniukams skirtus, gerokai per didelius joms drabužius.Vaikai stokodavo elementaraus dėmesio. Vietos apylinkėse sklido kalbos, kad vyriškis muša vaikus – žmonės pasakojo matę ant jų kūno mėlynes, kitas smurto žymes.

Tarnybos susizgribo tik po to, kai 10-metė dukra su mėlynėmis atėjo į mokyklą. Išvydę jas, pedagogai pranešė policijai ir Vaiko teisių apsaugos skyriui. Ilgą laiką iš baimės tylėjusi mergaitė atskleidė, kas vyko už uždarų durų. Jos žodžiai pašiurpino ir ilgametę darbo praktiką turinčius pareigūnus.

Vyriausioji dukra papasakojo apie prievartą, trukusią net dvejus metus – klausantis šiurpių faktų pareigūnams nekilo abejonių, jog vaikas kažką galėjo išgalvoti. Kad mergaitė yra linkusi sakyti tiesą, patvirtino ir medicinos ekspertai.

Tyrimo metu išaiškėjo ir daugiau smurto faktų. Tėvas ne tik pats mušdavo vaikus, bet ir skatino atžalas tarpusavyje smurtauti. Pavyzdžiui, jei vyriškiui atrodydavo, kad kažkuri iš atžalų padarė kažką neteisinga, negerai pasielgė, jis duodavo kitiems vaikams diržą ir liepdavo mušti „prasikaltėlį“. Visi trys vaikai buvo skubiai iškeldinti iš smurtaujančio tėvo namų ir perduoti globėjams, pas kuriuos gyvena iki šiol.

Per apklausas tėvas neigė prievartą ir smūgius. Ikiteisminiam tyrimui vadovaujantis Kauno prokuroras Virginijus Mizaras naujienų portalui lrytas.lt tvirtino, jog prieš tėvą yra surinkta svarių kaltės įrodymų. Baudžiamąją bylą šią savaitę planuojama perduoti teismui.

Tėvui už mažametės dukters išprievartavimą gresia laisvės atėmimas nuo 3 iki 13 metų. V. Mizaras visoms nusikaltėlių aukoms patarė netylėti, pranešti apie smurto, prievartos faktus ir kuo greičiau tai bus padaryta, tuo daugiau galimybių bus pasiekti teisingumą, įrodyti smurtautojų kaltę.

Taip pat prokuroras prašė nelikti abejingais ir aplinkinių žmonių – kaimynų, giminaičių, atsakingų tarnybų darbuotojų: kilus bent menkiausiam įtarimui, kad jų aplinkoje žmogus patiria smurtą, vertėtų nedelsiant kreiptis į teisėsaugą. Aukoms neretai būna sunku pačioms prabilti – ypač vaikams, kuriuos yra lengviau paveikti, įbauginti, tad aplinkinių dėmesys yra ypač svarbus.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA