Beveik 500 pažeidimų prekybvietėse – nuo gendančios mėsos iki blogo ženklinimo | Kas vyksta Kaune

Beveik 500 pažeidimų prekybvietėse – nuo gendančios mėsos iki blogo ženklinimo

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Vasaros laikotarpiu rizika apsinuodyti blogos kokybės maistu yra didesnė, todėl Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) šiltuoju metų periodu daugiau dėmesio skiria prekybos vietoms ir turgavietėms, kuriose prekiaujama greitai gendančiais maisto produktais. Inspektoriai taip pat lankosi ir atvirose prekyvietėse, mugėse bei kituose renginiuose, kuriuose yra prekiaujama maistu.

Birželio mėnesį VMVT atliko daugiau nei 1 tūkst. patikrinimų, iš jų beveik pusės patikrinimų rezultatuose – pažeidimai. Inspektoriai tikrindami atviras prekyvietes, dažniausiai susidūrė su netinkamo ženklinimo pažeidimais (nenurodama ar klaidingai nurodoma kilmės šalis, rūšis ir t.t.), produktų atsekamumo neužtikrinimu (pvz. maisto produkto pardavėjas nepateikia dokumentų įrodančių iš kur vienas ar kitas produktas buvo įsigytas).

Inspektoriai teigia, jog dažniausiai pasitaikantys pažeidimai pas maisto produktų ir patiekalų gamintojus yra nepakankamas rūpinimasis maisto ruošimui naudojamo inventoriaus švara, darbuotojų asmens higienos neužtikrinimas, netinkamose sąlygose laikomi maisto produktai.

„Vasarą itin suaktyvėja prekyba maisto produktais, nuolat daugėja prekybos vietų, todėl kasmet daug pastangų dedama tokių vietų patikrinimams. Pažeidimų skaičius vis dar nėra mažas, tačiau, lyginant su pernai metais, šiemet pažeidimų užfiksuota 3 procentais mažiau. Tikimės, kad ir toliau išliks ši pažeidimų mažėjimo tendencija, nes patikrinimų metu pastebime, kad vis daugiau maisto gamintojų ir prekybininkų stengiasi atidžiau laikytis saugos ir higienos reikalavimų.

Manome, kad prie to prisideda ir mūsų specialistai, kurie nuolat konsultuoja maisto gamintojus rūpimais klausimais tiek nuotoliniu būdu, įvairiuose seminaruose, tiek ir aktyviai dalyvaudami viešuose renginiuose,“ – sakė VMVT Vyriausioji specialistė – valstybinė maisto produktų inspektorė Miglė Navašinskaitė.

Pasak specialistės, nors šiemet nedideliu procentu pažeidimų skaičius ir sumažėjo, tačiau vis dar pasitaiko grubių, keliančių didelę riziką vartotojų sveikatai, pažeidimų. Po pirmojo šių metų vasaros mėnesio atliktų patikrinimų iš 46 maisto subjektų buvo konfiskuota beveik 1 tona nesaugios mėsos ir jos pusgaminių, vaisių, pieno ir pieno produktų, daržovių, viešo maitinimo ir kulinarijos gaminių, taip pat netinkamų tiekti į rinką raugintų produktų, duonos, duonos gaminių, miltinės konditerijos bei žuvies ir jos produktų. 7 įmonėms pritaikytos dar griežtesnės, veiklos apribojimo sankcijos, daugiausiai dėl reikalingų leidimų vykdomai veiklai neturėjimo.

Išsamią informaciją į ką labiausiai reikia atkreipti dėmesį norint prekiauti, tiekti ar gaminti maistą rasite VMVT specialistų surinktose ir paruoštose išsamiose gairėse: https://vmvt.lt/maisto-sauga/verslui/prekyba-maisto-produktais.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA