Kaunietis E. Matakas atvežė pasaulio čempionato medalius į Lietuvą | Kas vyksta Kaune

Kaunietis E. Matakas atvežė pasaulio čempionato medalius į Lietuvą

Edgaras Matakas su treneriu Ramūnu Leonu / Parateam.lt nuotr.

Lietuvos paralimpinė plaukimo rinktinė iš pasaulio žmonių su negalia plaukimo čempionato Portugalijoje grįžo su dviem medaliais. Juos iškovojo kaunietis Edgaras Matakas. Kitai mūsų rinktinės narei Gabrielei Čepavičiūtei šios planetos pirmenybės buvo debiutinės – apšilimas prieš ateities pergales.

E. Matakas ir G. Čepavičiūtė į Madeirą sugrįžo po metų pertraukos. 2021-ųjų gegužę šioje Portugalijos saloje E. Matakas triskart tapo Europos čempionu, o G. Čepavičiūtė debiutavo žemyno pirmenybėse, rašoma Lietuvos paralimpinio komiteto pranešime žiniasklaidai.

2022-ųjų pasaulio čempionatas Lietuvos rinktinei irgi nepagailėjo sėkmės šypsnių. Jau pirmąją varžybų dieną E. Matakas nuskynė sidabrą, plaukdamas 50 metrų laisvu stiliumi, o G. Čepavičiūtė pateko į finalą ir užėmė aukštą septintą vietą 100 metrų plaukimo nugara distancijoje.

Prisiminęs apdovanojimų skonį, Ramūno Leono treniruojamas E. Matakas dar vieną medalį į savo kraitį įsidėjo ir antrame starte, plaukdamas 100 metrų krūtine. Nors ši rungtis jam – ne prioritetinė.

„Galima sakyti, kad tai tik antras mano startas plaukiant krūtine šiais metais. Esu net kiek pats nustebęs, nesitikėjau, kad pavyks atplaukti greičiau nei mano asmeninis rezultatas. Svarbu, kad treneris džiaugiasi, tai viskas liuks“, – po finišo Funšalio baseine sakė E. Matakas.

Edgaras Matakas (D. Ožalo/LPAK nuotr.)

Antroje savo rungtyje – 400 metrų laisvu stiliumi – startavusiai G. Čepavičiūtei neteko pakartoti pirmos dienos sėkmės – pasirodymas baigtas atrankoje. Tačiau Rasos Mažutaitienės auklėtinė nesikrimto. Šis sezonas 16-metei sudėtingas, nes rudenį teko ištverti stuburo operaciją.

„Padariau, ką galėjau. Kitą sezoną treniruosiusi žymiai sunkiau. Bus geresnės sąlygos, nebus operacijų, tai galėsiu labiau susikoncentruoti į treniruotes ir pasiekti dar geresnių rezultatų“, – sakė G. Čepavičiūtė.

Tokijo paralimpinių žaidynių prizininkas E. Matakas iš Madeiros vėl galėjo grįžti su trimis medaliais. Bet paskutinę dieną plaukiko kortas sumaišė išvakarėse treniruotėje patirta peties trauma, dėl kurios turėjo atsisakyti starto 100 metrų laisvu stiliumi rungtyje.

Plaukikas atskleidė, kad šiemet jo kovą dėl apdovanojimų Madeiroje lydėjo daugybė nesklandumų, kurie neleido pademonstruoti plaukimo takelyje dar didesnių greičių.

„Šis pasaulio čempionatas man kaip užkeiktas. Tiek problemų man dar jokiose varžybose nebuvo. Jau pirmomis dienomis peršalau ir 100 metrų krūtine plaukiau plyštančia galva. Vakar, paskutinės rungties išvakarėse dar apsinuodijau maistu. O dar ta trauma… Apmaudu, kai taip susiklosto, kad turi kovoti ne tik su varžovais, bet ir su aplinkybėmis. Manau, turint jas visas galvoje, rezultatas pasaulio čempionate labai geras“, – pasakojo E. Matakas.

Lietuvos paralimpinės plaukimo rinktinės rezultatai:

Edgaras Matakas

50 m laisvu stiliumi – 26.19 sek. (2 vieta)
100 m krūtine – 1:15.97 min. (3 vieta)

Gabrielė Čepavičiūtė

100 m nugara – 1:38,43 min. (7 vieta)
400 m laisvu stiliumi – 7:12.96 min. (10 vieta)

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA