Atsako advokatė: ar yra galimybė padidinti anksčiau priteistų alimentų dydį? | Kas vyksta Kaune

Atsako advokatė: ar yra galimybė padidinti anksčiau priteistų alimentų dydį?

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Į „Kas vyksta Kaune“ redakciją kreipėsi skaitytoja, kuri siekė išsiaiškinti dėl galimybės padidinti nepilnamečiui vaikui teikiamą išlaikymo dydį.

„Prieš kelis metus išsiskyriau su savo vaiko tėvu bendru sutarimu. Dukra liko gyventi su manimi, o tėvas įsipareigojo teikti 200 Eur išlaikymą. Augant dukrai išaugo ir jos poreikiai, todėl teikiamos sumos šiai dienai nebeužtenka. Ar įmanoma pakeisti sutartį dėl santuokos nutraukimo pasekmių, numatant didesnį išlaikymo dydį?“ – plačiau klausimą pateikė skaitytoja.

Situaciją komentuoja advokatė Raimonda Lazauskienė:

Teismas, savo sprendimu nutraukdamas santuoką, patvirtina sutuoktinių pateiktą sutartį dėl santuokos nutraukimo pasekmių, kurioje sutuoktiniai aptaria savo nepilnamečių vaikų ir vienas kito išlaikymo, nepilnamečių vaikų gyvenamosios vietos nustatymo klausimus, dalyvavimo juos auklėjant, nepilnamečių vaikų bendravimo su skyrium gyvenančių tėvu (motina) tvarką bei kitas savo turtines teises ir pareigas.

Tėvų pareiga materialiai išlaikyti savo nepilnamečius vaikus yra įtvirtinta Lietuvos Respublikos civiliniame kodekse. Tėvo ir motinos teisės ir pareigos savo vaikams yra lygios, tai reiškia, kad jie abu turi lygias pareigas išlaikyti savo nepilnamečius vaiku, nepriklausomai nuo to, gyvena su jais kartu ar skyrium.

Vykdydami prievolę išlaikyti savo nepilnamečius vaikus, tėvai užtikrina savo nepilnamečių vaikų teisę į tinkama vystymuisi būtinas gyvenimo sąlygas, kurias sudaro vaiko poreikių maistui, aprangai, būstui, sveikatai, mokslui, poilsiui, laisvalaikiui, kultūriniam ir kitokiam ugdymui patenkinimas.

Raimonda Lazauskienė/ „Advocatera“ nuotr.

Išlaikymo dydis priklauso nuo vaiko poreikių ir tėvų galimybės šiuos poreikius patenkinti. Mažesnis nei reikalingas būtiniems vaiko poreikiams patenkinti išlaikymas gali būti teikiamas tik išimtiniais atvejais, kai tėvai, nepaisant jų sąžiningų pastangų, neturi materialinių galimybių teikti didesnį išlaikymą, tačiau tais atvejais, kai tėvų turtinė padėtis leidžia priteisti didesnį išlaikymą, toks didesnis išlaikymas ir turi būti priteisiamas.

Įstatymas numato galimybę buvusiems sutuoktiniams arba vienam iš jų kreiptis į teismą dėl sutarties dėl santuokos nutrukimo pasekmių sąlygų pakeitimo, kai yra iš esmės pasikeitusios aplinkybės (vieno buvusio sutuoktinio liga, nedarbingumas ir kt.).

Teismo procesiniu sprendimu priteisto išlaikymo nepilnamečiam vaikui dydis gali būti pakeistas tik esant bent vienam iš šių pagrindų:

1) įvykus esminiam tėvų turtinės padėties pasikeitimui;

2) pasikeitus nepilnamečio vaiko poreikiams.

Pažymėtina, kad asmuo gali remtis ir abiem pagrindais (pvz., savo turtinės padėties esminiu pablogėjimu ir nepilnamečio vaiko poreikių sumažėjimu (reikalaujant sumažinti išlaikymo dydį); savo turtinės padėties esminiu pablogėjimu ir nepilnamečio vaiko poreikių padidėjimu (reikalaujant padidinti išlaikymo dydį); ir kt.).

Svarbu pažymėti, išlaikymą teikiančio asmens turtinės padėties nežymus pasikeitimas nėra pagrindas keisti išlaikymo dydį.

Pabrėžiama, jog kol nėra priimtas naujas teismo sprendimas dėl išlaikymo dydžio pakeitimo, galioja tas teismo sprendimas, kuriuo išlaikymas priteistas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA