Ant Pelėdų kalno eksponuojama J. Statkevičiaus kostiumų paroda | Kas vyksta Kaune

Ant Pelėdų kalno eksponuojama J. Statkevičiaus kostiumų paroda ekspozicijoje – ir 9 mėnesius kurta vestuvinė suknelė

Juozo Statkevičiaus aukštosios mados ir teatro kostiumų paroda./ Organizatorių nuotr.

Šią savaitę Kauno kolegijos Menų akademijos „Pelėdų kalno“ galerijoje atidaryta dizainerio Juozo Statkevičiaus aukštosios mados ir teatro kostiumų paroda. Ekspozicijoje matyti ir devynis mėnesius kurta vestuvinė suknelė. Ją ir kitus darbus kviečiama apžiūrėti iki liepos 12 d.

Paroda skirta Kauno meno mokyklos 100–mečio jubiliejui.

Gimė ir mokėsi Kaune

Būsimas drabužių dizaineris ir teatro kostiumų dailininkas Juozas Statkevičius 1968 m. gimė Kaune, gyveno Vilijampolėje. 1984–1988 m. studijavo tuometiniame Stepo Žuko dailės technikume (dab. Kauno kolegijos Menų ir ugdymo fakultete). Čia baigė drabužių dizaino specialybę. Vėliau studijas ir gyvenimą tęsė Vilniuje.

„Kai išėjau iš mokyklos ir ruošiausi stoti į dailės technikumą, rugsėjo 1 d. vėl pėdinau į mokyklą, ten sulaukiau ir pašaipų, nes – neįstojau. Grįžus namo paskambino technikumo direktorius ir informavo, kad jiems labai patiko mano darbai, esu gabus ir pan., tad rugsėjo 2 d. jau ėjau į technikumą. Menu, mama nupirko gėlių, mojuoja man, einu per Vilijampolės tiltą, sėkmingai žygiuoju Kapsų gatve, atsisuku ir nosim tiesiai į stulpą, kraujai pasipylė, o buvau išsipuošęs… Žaliakalny ant kalno radau hidrantą, nusiprausiau. Ateinu, sėdi 13 panelių, aš paskutinis. (…) Baigiant technikumą kraustėmės, einu į Kapsų gatvę, nešu veidrodį, matau, atbėga didžiulis vilkinis šuo ir man kanda į vieną pakinklį, bet veidrodžio nepaleidau. (…) Stojau su krauju ir baigiau su krauju“, – parodos atidaryme birželio 16 d. kalbėjo J. Statkevičius.

Parodoje eksponuojama ant šio pašto ženklo patekusi suknelė./ Organizatorių nuotr.

Suknelės, kvietimai, kvepalai

Parodoje eksponuojama 13 drabužių, taip pat kvietimai į J. Statkevičiaus madų šou, jo kurti kvepalai ir kt.

Matyti ir 2015 m. sukurtas pašto ženklas, ant kurio atsidūrė spiralinė J. Statkevičiaus suknelė iš storo krentančio kūno spalvos šilko. Ši suknelė 2001 m. pasirodė ant Paryžiaus podiumo ir atnešė kūrėjui pripažinimą, o „Haute Couture“ asociacijos specialistai ją pavadino genialia.

„Ši suknelė – mano firminis ženklas. Tai suknelė feniksas, veikianti kaip hipnozė – nuo jos neįmanoma atplėšti akių, nors nėra jokių blizgučių, vien tik rafinuota, švari elegancija ir konstrukcijos grožis“, – apie kūrinį yra sakęs dizaineris J. Statkevičius.

Vestuvinė sunkelė./ KVK nuotr.

Parodoje eksponuojama ir balta vestuvinė suknelė, nerta iš siuvimo siūlų net 9 mėnesius.

„Ši suknelė – tai ne tik smulkių detalių juvelyrinis darbas, bet ir formos sintezė. Tai darbas, vertas būti saugomas muziejuje. Tik įveikęs tokią užduotį, gali plepėti apie madas ir turėti, ką pasakyti. Manau, kad dar turiu laiko padaryti ir gražesnių. Kad ateinančios kartos didžiuotųsi…”, – apie šią vestuvinę suknelę yra pasakojęs J. Statkevičius.

Parodoje matyti ir kostiumas iš Anželikos Cholinos režisuotos operetės „Madam Pompadur”. Jį ekspozicijai paskolino Kauno valstybinis muzikinis teatras.

Beje, kai kurios suknelės paliktos neužsegtos. „Nes suknelės sukurtos 32, 34 dydžio moterims, o parodos manekenai didesni”, – pridūrė kūrėjas.

Ekspozicijoje matyti ir buvusios dizainerio J. Statkevičiaus dėstytojos Audronės Šakienės porą dešimtmečių rinktas kvietimų į dizainerio madų šou rinkinys. Atėjusieji išvys ir dizainerio kurtus kvepalų buteliukus bei kt.

Ekspozicija./ Organizatorių nuotr.

Dėkingas dėstytojams

Parodos atidarymo metu J. Statkevičius dėkojo dėstytojams.

„Ryškiai pamenu dėstytojas: Eugeniją Lašienę, Aldoną Ruseckaitę, Ireną Nazarkiną, Aldoną Ogijienę, Svetlaną Golovesko, Audronę Šakienę ir Aldoną Tamošaitytę. Ryšį su buvusiomis dėstytojomis palaikau iki šiol. (…) Be šitų dėstytojų, be šito stogo, kažin kaip dabar būtų”, – teigė J. Statkevičius.

Renginio metu prisiminimais pasidalino dėstytojos Aldona Tamošaitytė, Aldona Ogijienė ir buvęs technikumo direktorius Andrius Valius.

„Juozas buvo labai talentingas ir mylimas studentas. Mes, jo dėstytojos, jaučiame, kad buvome ir esame jam svarbios. Jis kviečia mus į kiekvieną savo kolekcijos pristatymą ir pasodina garbingiausiose – pirmosiose – eilėse”, – teigė A. Šakienė.

Renginio akimirka./ Organizatorių nuotr.

Aplankyti parodą

Dizainerio Juozo Statkevičiaus aukštosios mados ir teatro kostiumų paroda veikia 2022 m. birželio 16 – liepos 12 d.

Lankytis kviečiama: I – VII, 10 – 18 val. („Pelėdų kalno“ galerija, A. Mackevičiaus g. 27, Kaunas).

Įėjimas nemokamas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA