„CoolŪkio“ bendruomenė kviečia užsiauginti daržovių svetimuose soduose | Kas vyksta Kaune

„CoolŪkio“ bendruomenė kviečia užsiauginti daržovių svetimuose soduose

„CoolŪkio“ bendruomenė./ Organizatorių nuotr.

Nuo 2016 m. Lietuvoje veikia „CoolŪkio“ bendruomenė, telkianti turinčiuosius nenaudojamos žemės ir tuos, kurie nori pasodininkauti. Bendruomenės narius vienija noras patiems užsiauginti daržovių bei tvarus požiūris į gyvenimą.

Užsiauginti derlių

Feisbuko grupėje „CoolŪkis dalinamės“ dedami skelbimai su laisva žeme daržininkavimui, taip pat skelbiasi norintieji ją laikinai prižiūrėti. Šiuo metu grupėje yra apie 2,6 tūkst. narių iš visos Lietuvos.

Yra kelios taisyklės: savo sodą svetimiems prižiūrėti savininkai suteikia nemokamai, taip pat reikalaujama, kad sodas turėtų prieigą prie vandens laistymui.

Laikinas sodininkas įsipareigoja prižiūrėti erdvę: nušienauti pievą, padėti nugenėti medžius, palaistyti daržą ir pan., o svarbiausia – augina daržoves, vaisius ar uogas, o derlių pasiima. Kadangi vasarą darže pats darbymetis, taigi į jį teks važinėti nuolat, tad rekomenduojama rinktis sodus kuo arčiau.

„Kaip padėką už leidimą naudotis sodu, pabaigoje siūloma savininkui skirti apie 15 proc. užaugintų daržovių. Tačiau nebūtinai, tai susitarimo reikalas“, – sakė viena iš „CoolŪkio“ bendruomenės įkūrėjų Austė Černiauskaitė.

A. Černiauskaitė sako, kad šalyje yra nemažai apleistų sodų, pustuščių kaimų daržų, kurie naujai atgimti gali čia pakvietus laikiną sodininką./ Ugnė Henriko nuotr.

Išsaugoti ryšį su žeme

Daržų dalinimosi iniciatyvą sugalvojo Austė Černiauskaitė su Ieva Česnulaityte, kai po studijų užsienyje grįžusios į Lietuvą pamatė, kad čia dar išlikusios sodininkavimo tradicijos, vaikai dar žino kaip atrodo daržovės ir iš kur jos atkeliauja, vertinamos ir renkamos vaistažolės.

„Užsienyje daugelis visa tai jau pamiršta, o Lietuvoje dar ne, tad siekiame išsaugoti ryšį su gamta. Juolab, kad vis daugiau žmonių kraustosi į miestus, jie neturi savo žemės, tėvai ar seneliai labai toli, ir nors nori sodininkauti, bet negali. Sužinoję, kad yra nemažai apleistų žemių aplink miestus, o galbūt jų savininkai vyresnio amžiaus ir reikėtų pagalbos, nutarėme suvesti norinčius sodininkauti su turinčiais sodų“, – pasakojo A. Černiauskaitė.

2016 m. pradėtas pirmasis „Coolūkio“ sezonas, pavasarį vyko susipažinimo renginys, kur susitiko žmonės turintys žemės ir norintys ją prižiūrėti. Dalyviai prisistatė, susitarė dėl pirmo apsilankymo. Bendruomenėje iki pandemijos vykdavo ir daržo edukacijos, kiti panašūs renginiai.

Prasidėjus pandemijai gyvi susitikimai nutrūko, dalintis sodais imta internetinėje erdvėje.

Šiltnamyje./ Ugnė Henriko nuotr.

Ieško ir kauniečiai

Anot pašnekovės, sodų paklausa yra nemaža, tačiau galėtų būti daugiau siūlančiųjų sodus.

„Skatiname registruotis tuos, kurie turi žemės, kad būtų didesnis pasirinkimas“, – pridūrė ji.

Siūlomi sodai išsibarstę visoje Lietuvoje. Grupe naudojasi ir kauniečiai, štai Edgar birželio 13 d. skelbime rašo: „Sveiki, domina sodas Kauno r. su namuku, vasarai”.

Kaunietė Reda rašo, kad už priežiūrą ir išlaidas siūlomas sodas Gervėnupyje (Kauno r.).

Daug pasiūlymų ir iš kitų miestų.

„Sodo sklypas šalia Alytaus, gal kas norėtų kažką auginti, skinti obuolius (yra kelios didelės obelys, vyšnia, vaiskrūmių) ir pan už žolės nupjovimą?“, – rašo bendruomenės narė Laura.

„Sveiki, jauna šeima ieško sodybėlės, kurioje būtų galima praleisti savaitgalius. Mainais už priežiūrą arba simbolinį mokestį, Šiaulių rajone“, – ieško Mažvydas.

Savas derlius./ Ugnė Henriko nuotr.

Kviečia pabandyti

Esant norui ir galimybėms, siūloma pabandyti prižiūrėti sodą. Bendruomenės skelbimus rasite čia.

Taip pat galima susisiekti el. paštu: info@coolukis.lt ir telefonu 8622 05776.

Jei vienam prižiūrėti daržą/sodą atrodo per sunku, skatinama kooperuotis į komandą su draugais ar kitais grupės nariais ir pasidalinti darbais.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA