Istorinėje vietoje – architektų bendruomenės įvertintas „Kauko vilų“ projektas | Kas vyksta Kaune

Istorinėje vietoje – architektų bendruomenės įvertintas „Kauko vilų“ projektas

Projektas „Kauko vilos“ / Organizatorių nuotr.

Nors skaičiuoja vos šimtmetį, šiandien Žaliakalnis – ne tik bene patraukliausia, bet ir turbūt daugiausiai istorijų menanti Kauno vieta. Mūrinės vilos ir medinės vilaitės, istorinė jose gyvenusių asmenybių atmintis, monumentai, miškus primenantys ąžuolynai. Tiesa, toli gražu ne kiekvienas dabartinio Kauno gyventojas žino, kad tarpukariu ryškiausiu Žaliakalnio akcentu buvo jo smaigalyje stūksojusi, dabar jau nugriauta Baltoji vila, dar žinoma kaip Vizbaro pilaitė. Išskirtinio projekto dėka, vienas žaviausių mikrorajono taškų šiandien pasiruošęs atgimti iš naujo.

Šimtmetis istorijos ir nauja pradžia

Atnaujintų Kauko laiptų bei mažojo Ąžuolyno apsuptyje esanti, adresu Kauko al. 2 pažymėta teritorija apleista stovi jau keletą dešimtmečių. Vienam garsiausių sovietmečio restoranų „Kaukas“ užvėrus duris, sunyko ir įspūdinga architektūra išsiskyręs, dar tarpukariu architekto Felikso Vizbaro sau kurtas pastatų kompleksas.

Tiesa, po ilgų nežinomybės metų, šiandien ši vieta pasiruošusi atgimti su išskirtiniu gyvenamųjų objektų projektu „Kauko vilos“.

„Projekto išskirtinumas – vieta. Šiame kontekste kalbame ne tik apie lokaciją miesto žemėlapyje, bet ir apie labai ryškią istorinę vertę. Jau beveik prieš šimtmetį, 1923 metais miesto vyriausiasis architektas (tuo metu – vyr. inžinierius) F. Vizbaras pasistatė sau neobarokiniais elementais išsiskiriantį namą, miestiečių vadintą pilaite. Ilgą laiką tai buvo viena ryškiausių Kauno dominančių. Vėliau, jau sovietmečiu, vila pagal architekto Antano Sprindžio projektą buvo restauruota į restoraną „Kaukas“, gyventojų atmintyje iki šiol keliantį prestižinės vietos asociacijas“, – sako projekto „Kauko vilos“ iniciatorius ir vystytojas Robertas Jocius.

Projektas „Kauko vilos“ / Organizatorių nuotr.

Kaip teigia R. Jocius, panorama bei istorine atmintimi išsiskirianti vieta koduoja aukštus projekto koncepcijos ir kokybės standartus. Siekiant rasti šiai ypatingai lokacijai tinkamiausius sprendimus, buvo imtasi nestandartinių veiksmų – surengtas architektūrinis konkursas, o jame pasiūlyti projektai pristatyti miesto ir regiono architektų bendruomenei.

„Mano nuomone, jautriausiose ir labiausiai miestą reprezentuojančiose vietose labai svarbu užtikrinti architektūrinį bei idėjinį vientisumą, o į sprendimų priėmimą įtraukti visas suinteresuotąsias bendruomenes. Tiek konkursas, tiek projekto pristatymas architektų bendruomenei nebuvo būtina sąlygą, tačiau tai atlikome norėdami atrasti geriausias idėjas. Džiaugiuosi, jog konkursas buvo labai sėkmingai ir jame savo matymą pristatė vieni ryškiausių šalies architektų. Stiprūs vardai bei patirtis leido pasiekti geriausią rezultatą“, – teigia R. Jocius.

Remigijus Šimašius ir Robertas Jocius / Organizatorių nuotr.

Tarp Žaliakalnio vilos, namo ir buto

Architektūriniame konkurse dalyvavo penki garsūs šalies architektai ir studijos. Po diskusijų su architektų bei miesto bendruomene, „Kauko vilų“ vystytojas pasirinko architektų ir interjero dizainerių grupės „Archispektras“ architekto Igno Kalinausko projektą. Jame numatyti trys skirtingo tūrio pastatai – vilos, iš kurių kiekviename suplanuoti nuo 90 iki 200 kv. metrų ploto siekiantys butai su terasomis.

Automobilių parkavimo aikštelę, kurioje kiekvienam butui numatyta po tris parkavimo vietas, suprojektavus po žeme, „Kauko vilų“ kiemas virs ne tik poilsio, bet ir meno oaze. Čia planuojama eksponuoti statulas, atkurti fontaną, o palypėjus greta esančiais laiptais – panoraminę apžvalgos aikštelę, prieinamą visiems miesto gyventojams ir svečiams.

„Pasirinktas I. Kalinausko projektas, mano nuomone, geriausiai atitinka Žaliakalnio urbanistinį audinį bei patį kontekstą. Žaliakalnis asocijuojasi su vilomis, nuosavais namais. Didelio tūrio daugiabučių yra labai mažai. Atitinkamai, pasirinktame projekte numatytos trys atskiro tūrio vilos, kurios užtikrins maksimalų gyventojų privatumą. „Kauko vilos“ bus tarsi alternatyva namui ir sutrauks tuos, kurie turi galimybę įsigyti nuosavą namą, bet pagal gyvenimo būdą, amžių ar šeimos sudėtį nenori su juo atkeliaujančių priežiūros rūpesčių“, – sako R. Jocius.

Projektas „Kauko vilos“ / Organizatorių nuotr.

Projekto autorius atskleidžia, jog tam tikri „Kauko vilose“ numatyti eksterjero sprendimai Lietuvoje bus įgyvendinami pirmąjį kartą.

„Projektas labai įdomus ir savo tipologija. „Kauko vilos“ bus tarsi gyvenamojo namo, vilos ir daugiabučio namo modifikacija. Daug dėmesio skyrėme tam, kad projektas būtų tinkamas tiek Žaliakalnio urbanistiniam audiniui, tiek artimas projekte ir greta jo gyvensiantiems žmonėms. Būtų projektai tarpusavyje skirsis, bet juos vienys siekis, kad gyventojai čia jaustųsi kaip nuosavame name“, – sakė „Kauko vilos“ projekto autorius I. Kalinauskas.

Iškils 2023-aisiais

Projekto vystytojas viliasi, jog „Kauko vilos“ taps tam tikru kokybės standartu dar tik besiformuojančioje miesto bei visos šalies prabangaus būsto rinkoje.

„Kauko vilų“ statybų darbus numatoma pradėti dar šį rudenį, o užbaigti iki kitų metų pabaigos.

„Projektą planuojame įgyvendinti per maždaug keturiolikos mėnesių laikotarpį ir užbaigti dar 2023-aisiais. Tai būtų ir graži istorinė koreliacija, nes Vizbaro vilaitė pastatyta lygiai prieš šimtą metų – 1923-aisiais“, – sako R. Jocius.

Daugiau informacijos apie projektą vystytojas planuoja paskelbti prasidėjus statybų etapui.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA