Filmas apie kultinį futbolininką įkvėpė ir garsius jo gerbėjus: Zlataną vadina „žvėrimi“, kurį norisi apkabinti | Kas vyksta Kaune

Filmas apie kultinį futbolininką įkvėpė ir garsius jo gerbėjus: Zlataną vadina „žvėrimi“, kurį norisi apkabinti

Vienas geriausių savo kartos futbolininkų pasaulyje, 40-metis Zlatanas Ibrahimovičius, gerbėjus traukia ne tik įspūdingais akrobatiniais smūgiais į vartus, tobula technika ir kamuolio valdymu, bet ir išskirtine asmenybe. Nemažai įdomių detalių pats sportininkas atskleidė prieš dešimtmetį parašytoje autobiografinėje knygoje „Aš esu Zlatanas Ibrahimovičius“, o štai prieš kelis mėnesius ekranus pasiekė visai nauja, pagal jo memuarus parašyta kino juosta „Aš esu Zlatanas“.

Ši režisieriaus Jenso Sjogreno kurta biografinė drama jau sukasi ir Lietuvos kino teatruose, o šį šeštadienį juostą galės pamatyti visi Kauno miesto gyventojai ir svečiai – birželio 18-ąją, šeštadienį, amfiteatre prie miesto pilies „Olimpinės dienos 2022“ dalyviams bus rodomas nemokamas filmo seansas.

Kaip rašoma Lietuvos tautinio olimpinio komiteto pranešime žiniasklaidai, filmo „Aš esu Zlatanas“ centre – Švedijoje gimęs imigrantų iš Balkanų sūnus, Z. Ibrahimovičius, po sudėtingų vaikystės išgyvenimų tampantis Švedijos futbolo legenda. Futbolas tapo Zlatano išsilaisvinimu iš sudėtingos aplinkos, čia sužibėjo jo neįtikėtinas talentas, susiformavo pasitikėjimas savimi, kuris iškėlė žaidėją į tarptautines futbolo aukštumas tokiuose klubuose kaip Amsterdamo „Ajax“, „Juventus“, „Inter“, „Milan“, „Barcelona“, „Paris Saint-Germain“ ar „Manchester United“.

Įdomu, kad prie futbolininko brandos progą tiesiogiai prisidėti turėjo ir vienas lietuvis, tai – 1999 metais Malmės „Malmo“ komandoje kartu su vėliau išgarsėjusiu švedu žaidęs Tomas Ražanauskas.

„Kai susipažinau su Zlatanu, jam buvo 18-a metų. Kiek jis pasieks gyvenime, buvo sudėtinga įžiūrėti. Taip, jis buvo talentingas, jaunas ir perspektyvus žaidėjas, tai matėsi. Tokių buvo daug, bet ne visi pasiekdavo stulbinančią karjerą“, – prisiminė garsųjį futbolininką pažįstantis T. Ražanauskas.

Filmas „Aš esu Zlatanas“ / Organizatorių nuotr.

Buvęs ilgametis Lietuvos rinktinės saugas pasakojo, kad tuomet Zlatanas buvo paprastas vaikinas, ne visuomet žaisdavo pagrindinėje sudėtyje, o aikštėje pasirodydavo po keitimo.

„Jis buvo labai užsispyręs, daug dirbo, likdavo po treniruočių, plušėjo individualiai, kartais prašydavo, kad ir aš likčiau su juo, „padurniuodavome“ su kamuoliu. Geresnį žaidėją jį veikiausiai padarė sėkmingas perėjimas į Amsterdamo „Ajax“ komandą, kuri tuo metu garsėjo savo darbu su jaunais talentais. Apskritai, susitikimas su juo man buvo malonus“, – kalbėjo T. Ražanauskas.

Lietuvos vaikinų iki 19 metų futbolo rinktinės vyriausiasis treneris atskleidė, kad smalsumo vedamas pažiūrėjo ir filmą „Aš esu Zlatanas“, o šis sukėlė prisiminimus iš Malmės laikų.

„Man filmas patiko, tikrai įdomus. Malmėje žaidžiau neilgai, bet aiškiai suprantu, kad matyt ne veltui apie jį tas filmas sukurtas. Aišku, ten parodo gal ne viską taip, kaip yra. Tos arogancijos, man atrodo, kad parodyta per daug. Kiek mes bendravome, aš to neįžvelgiau. Gal jis su švedais kitaip bendravo, aš juk buvau užsienietis.

Zlatanas šiaip ne kartą pas mane į namus buvo atėjęs, paruošdavome makaronų, valgydavome kartu, gal ne visada jis ir pavalgęs būdavo. Mat tais laikais jauni žaidėjai daug neuždirbdavo, jis gyveno su tėčiu. Kad jis būtų arogantiškas? Nebuvo net tokių užuominų. O dabar čia gal tokia įvaizdžio dalis. Gal jam ir reikia to kaip žaidimo dalies. Jis buvo labai kuklus vaikinas, kur nebuvo nieko arogantiško“, – pastebėjo buvęs Lietuvos rinktinės saugas.

Ar teko su garsenybe bendrauti ir vėliau?

„2005 metais susitikau su juo Kipre, kai pats ten žaidžiau. Pamenu, jis atvyko su Švedijos rinktine, toks jau suvyriškėjęs, žaidė tuo metu jau Turino „Juventus“. Pabendravome, apsikeitėme telefonų numeriais, pasijuokėme. Šiaip dar kokius metus pabendraudavome, jis visuomet perskambindavo. Gal jau kai persikėlė į Ispaniją tas bendravimas ir nutrūko. Vis dėlto džiaugiuosi, kad jam taip susiklostė, kad iki dabar jis dar žaidžia. Niekada negali žinoti, su kuo bendrauji ir kas bus ateityje. Jis visada mane sutikęs, manau, prisimins ir apsikabins, tą patį ir aš padarysiu“, – neabejojo T. Ražanauskas.

Z. Ibrahimovičių viena įdomiausių visų laikų futbolo asmenybių laiko protmūšių asas, „Humoro klubo“ komikas Paulius Ambrazevičius. Aistringas futbolo gerbėjas ir žinovas su dideliu susidomėjimu skaitė švedų žvaigždės autobiografiją, pagal kurią ir buvo pastatytas filmas.

„Man labai įdomi buvo Zlatano pradžios istorija, nes kilęs iš labai neturtingos aplinkos jis prasimušė ir tiek pasiekė. Visa istorija tikrai įspūdinga, – kalbėjo jis. – Tai viena iš nedaug likusių asmenybių, kurios daug padaro aikštėje ir dar daugiau už aikštės ribų. Jo pasitikėjimas savimi gali patikti arba nepatikti, bet man jis yra vienas kiečiausių žaidėjų.“

Anot jo, Z. Ibrahimovičius buvo alkanas geresnio gyvenimo ir jį susikūrė: „Karjerą jis baigs būdamas futbolo legenda. Tiek filmas, tiek knyga jauniems žaidėjams, berniukams ir mergaitėms, gali būti kaip įkvėpimas, kiek gyvenime galima pasiekti savo užsispyrimu ir darbu.“

P. Ambrazevičius pripažino, kad jo nežavi tokie sportininkai, už kurių nesimato jokios asmenybės.

„Man patinka daug kalbantys žaidėjai, kurių interviu įdomu klausyti, kurie nekartoja klasikinę frazę „varžovai žaidė geriau, dėl to mes pralaimėjome“. Tokie kaip Zlatanas gerokai įdomesnį padaro ne tik futbolą, bet ir visą sportą. Nekalbu jau apie talentą aikštėje – žiūrėdamas jo įvarčių rinkinius galiu tik konstatuoti, kad Zlatanas yra „žvėris“, – neabejojo komikas.

Daugybę sportininkų biografijų skaitęs P. Ambrazevičius Švedijos futbolo žvaigždės istoriją rikiuotų geriausiųjų trejete: „Ar ši istorija, tiek knygoje, tiek ekrane, bus įdomi lietuviams? Ji bus įdomi bet kam, kas bent kiek domisi futbolu. O futbolu mūsų šalyje domisi tikrai daug žmonių. Zlatanas yra viena ryškiausių žvaigždžių, kurias mėgsta žmonės. Man Z. Ibrahimovičius, Lionelis Messi, Cristiano Ronaldo savo žvaigždžių statusu yra visiškai tos pačios lentynos žaidėjai.“

Nemokamą filmo „Aš esu Zlatanas“ kino seansą po atviru dangumi galima bus išvysti birželio 18 dieną Kaune vyksiančioje „Olimpinės dienos 2022“ šventėje. Filmas bus rodomas Pilies amfiteatre, nuo 21 val.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA