Policija pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl mįslingo skrydžio iš Lietuvos per Rytų Europą | Kas vyksta Kaune

Policija pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl mįslingo skrydžio iš Lietuvos per Rytų Europą

BNS 2022/06/16 18:48
Asociatyvi / N. Wulf nuotr.

Policija ketvirtadienį pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl praėjusią savaitę vykusio mįslingo skrydžio iš Lietuvos per Rytų Europą, BNS patvirtino Kriminalinės policijos biuro viršininko pavaduotojas Saulius Briginas.

„Kriminalinės policijos biure pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl tarptautinių oro skrydžių taisyklių pažeidimo“, – teigė pareigūnas.

Minimame Baudžiamojo kodekso straipsnyje teigiama, kad orlaivio ar kito skraidymo įrenginio ekipažo narys, pažeidęs tarptautinių skrydžių taisykles įskrisdamas į Lietuvą arba iš jos išskrisdamas, baudžiamas bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Kriminalinės policijos vadovo pavaduotojo teigimu, tyrimui vadovaus Generalinė prokuratūra.

„Įtariama, jog buvo pažeistos tarptautinės skrydžių taisyklės, kurios reglamentuoja, kad negalima vykdyti tarptautinių skrydžių, nepateikus skrydžio plano“, – kalbėjo S. Briginas.

„Taip pat lėktuvas apskritai neturėjo skrydžių leidimo, nes kiekvienas lėktuvas turi leidimą skrydžiams vykdyti. Tai nei Lietuvoje jis galėjo tokį skrydį vykdyti, nei tuo labiau tarptautinį“, – pridūrė jis.

Bulgarija praėjusio ketvirtadienio vakarą pranešė, kad iš Lietuvos pakilęs lėktuvas be leidimo praskrido virš kelių Rytų Europos šalių ir pritraukė karinių oro pajėgų dėmesį, o paskui buvo paliktas Bulgarijoje nežinomos įgulos.

Bulgarija skelbė, kad iš Lietuvos pakilęs minėtas orlaivis be leidimo buvo įskridęs į Lenkijos, Slovakijos, Vengrijos, Serbijos, Rumunijos ir galiausiai Bulgarijos oro erdvę.

Anot Bulgarijos institucijų, lėktuvas su dviem žmonėmis neturėjo patvirtinto skrydžio plano, o jo atsakikliai buvo išjungti. Pilotas nereagavo į radijo užklausas ir vizualinius signalus.

Neleistiną skrydį atlikusį lėktuvą Vengrijoje, Rumunijoje lydėjo naikintuvai, kol jis įskrido į Bulgarijos oro erdvę.

Reaguojant į šį incidentą, Lietuvoje siūloma siaurinti nevaldomą oro erdvę. Susisiekimo ministerija sprendimus sako ketinanti priimti tik po konsultacijų su specialistais.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA