Vieša meninė erdvė po atviru dangumi – pasirodys antroji „Arterijos“ ekspozicija „Sugrįžimas“ | Kas vyksta Kaune

Vieša meninė erdvė po atviru dangumi – pasirodys antroji „Arterijos“ ekspozicija „Sugrįžimas“

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Šiais metais bus galima pamatyti keturias ARTERIJOS ekspozicijas – kiekvienam metų laikui. Su saule pirmąją žiemos ekspoziciją „Mirksnis“ keičia antroji ekspozicija „Sugrįžimas“ atidarymas Kaune – jau birželi 21 d. 19 val.

„Tad kas yra Sugrįžimas, ši dabarties atsigręžtis atgal? Sugrąžintos vaikystės patirtis fundamentaliai prieštaringa: vaikystė nepažįsta savo išskirtinumo, nežino, kokia ji laiminga, o kai sužino, ji jau nebe vaikystė, ir savo laimę patiria tik siektinos netekties pavidalu. Šią patirtį būtų galima vadinti iki skausmo netikra, jei tai nebūtų vienintelis įmanomas pasirinkimas, jei svajonę susigrąžinti vaikystę nelydėtų suvokimas, jog vienintelė pasiekiama vaikystės laimė – į laimę perkurtos vaikystės atmintis.

Šiame projekte įrašytas poreikis į pasaulį vėl žvilgtelėti vaiko akimis, toks natūralus, rodos, toks žmogiškas, bet jį neišvengiamai lydi iš vaikystės išaugusios brandos atodūsis. Grįžti į vaikystę, nors trumpam, įmanoma tik su patirtimi, kurios vaikystė nepažįsta. Paprasčiau tariant, noras būti vaiku visada jau suaugusiojo noras.

Menas gražus – ir kraupus – reikalavimu įsižiūrėti į save: kieno sieloje vaikas dar moka žaisti, o kieno pati siela – miręs vaikas? Žmogaus brandą apibrėžia vaikystės netektis, dabarties forma, gražiausius dalykus kildinanti iš praeities, iš vaikystės atminties blykstelėjimų, bet žmogui pastarieji duodami tik į svajonę įvilktos stokos, kraštutinės ir neperžengiamos ribos pavidalais. Galbūt menas apdovanotas galia svajoti apie vaikystę, tačiau ši svajonė neišvengiamai utopinė, vadinasi, nerealizuojama, ir todėl dar patrauklesnė“, – teigia Stanislovas Mostauskis.

ARTERIJA lydės visą „Kaunas Europos kultūros sostinė 2022“ laikotarpį! ARTERIJA – Vilniaus dailės akademijos Kauno fakulteto vieša meninė erdvė po atviru dangumi – „Kaunas Europos kultūros sostinė 2022“ programos dalyvė.

ARTERIJOS ekspozicijas kuria Vilniaus dailės akademijos Kauno fakulteto ir kitų meno mokyklų studentai ir dėstytojai, profesionalūs menininkai, susiburiantys į kūrybines grupes.

2021 metais įvyko dvi ARTERIJOS idėjų kūrybinės dirbtuvės: Vilniaus dailės akademijos Kauno fakulteto Architektūros katedros kūrybinės dirbtuvės (dalyvavo 12 kūrybinių grupių – apie 90 studentų) ir tarptautinės kūrybinės dirbtuvės (dalyvavo 5 kūrybinės grupės – apie 20 studentų).

Šių kūrybinių dirbtuvių rezultatai – puiki idėjų biblioteka ARTERIJOS ekspozicijų kūrėjams, o visi kūrybinėse dirbtuvėse dalyvavę studentai šiais metais turi galimybę prie jų prisijungti. Ne vienintelė, bet vienijanti ARTERIJOS tema žmogus ir kūryba. Žmogus – tai ne tik jo kūnas ir kraujas. Žmogus – tai jo mintys, siekiančios praeitį ir ateitį, jungiančios kosmoso platybes ir okeanų gelmes, tai jo svajonės ir neribotos kūrybinės galios. Tuo pačiu žmogus – ir Europos kultūros pamatas bei filosofinis epicentras. Jis kuria pasaulius, ir pasauliai kuriami pagal jį. „Cogito ergo sum“ („Mąstau, vadinasi, esu“), sako René Descartes. „Matau, girdžiu, jaučiu ir kuriu – vadinasi, esu“, sako ARTERIJA.

Antrosios ekspozicijos „Sugrįžimas“ atidarymas – jau birželio 21 d. 19 val. Kuzmos g. (tarp Vilniaus dailės akademijos Kauno fakulteto pastatų Muitinės g. 2 ir Muitinės g. 4.)

Ekspozicijos autorius: Saulius Paliukas (VDA Kauno fakultetas)
Ekspozicijos architektas / kuratorius: Rimantas Giedraitis (VDA Kauno fakultetas)
Garso takelio autorius: Volodymyr Antoniv (Lenkija / Ukraina)
Judesio choreografija: Dovilė Petkūnaitė, Mantas Stabačinskas
Ekspozicijos organizatoriai: Jonas Audėjaitis, Rimantas Giedraitis (VDA Kauno fakultetas)

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA